V eni zaključnih sekvenc: Darja Reichman, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko / Foto: Nada Žgank

Deževni časi

Drama Deževen dan v Gurlitschu avtorja besedila in dramaturga Milana Ramšaka Markovića in režiserja Sebastijana Horvata je četrta uprizoritev Prešernovega gledališča v aktualni sezoni.

Aktualna uprizoritev Prešernovega gledališča, tokrat v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, nas popelje v naselje Gurlitsch ob Vrbskem jezeru v predmestju Celovca. Uigrani ustvarjalni tandem Sebastijan Horvat in Milan Ramšak Marković (v zadnjih letih na primer s predstavami Ali: strah ti poje dušo, Cement in v tej sezoni Strah in beda Tretjega rajha) publiko tokrat povabi na gledališki oder. Tako se občinstvo v zmanjšanem številu v zgolj nekaj vrstah posede okrog osrednjega prizorišča predstave. Najprej je to jedilna miza, ob kateri na večerji sedita dva para. Intelektualca srednjih let, zakonski par Peter (Aljoša Ternovšek) in Ingrid (Vesna Pernarčič), on novinar pri malomeščanskem časopisu, ona odvetnica, ter njuna gosta, profesor David (Miha Nemec) in njegova mlajša partnerka, njegova nekdanja študentka Sofi (Živa Selan).

Prijeten klepet o tem in onem, novem avtomobilu, malih težavicah, ampak »nič takega«, pa tudi vse večji nestrpnosti ter drugih problemih sodobne družbe, o službi – Peter ima tokrat v delu resen članek o beguncih na bosansko-hrvaški meji – se nekoliko zaplete, ko pride na dan, da je Sofi noseča; gostitelja namreč ne moreta imeti otrok. Ko Ingrid želi pokazati ogrlico – družinsko dediščino sorodnice, menda prve feministke v Avstriji – je ne najde. Meščanske idile je konec, Peter obsesivno začne iskati izgubljeno oz. ukradeno, prizori se tako prostorsko kot časovno vrstijo s filmsko hitrostjo. Jo je morda vzela pomočnica Maruša (Darja Reichman), je kdo vlomil v hišo? Sum pade celo na ženo. Peter ni več tak, za kakršnega se ima. Izstopi iz malomeščanskega udobja, sicer sodeluje z detektivom, a se hkrati ponoči začne dobivati s čudnimi tipi na parkiriščih, zahaja v vaško gostilno in se druži s krajevnimi posebneži, pijanci in vlačugami, v gozdu pa v navalu besa celo ubije gozdarja … Sledijo težave v zakonu, predvsem pa se mu vedno znova osvežujejo travme iz preteklosti – tako rekoč »v živo« z njegovo materjo (Vesna Slapar) in odsotnim očetom (Miha Rodman).

Jasno izpisano besedilo Ramšaka Markovića, polno velikih in malih zgodb, »jeb« današnjega časa, Horvat na inovativen, na neki način filmski način umesti na oder, tako rekoč med občinstvo. Kot bi nas avtorja želela spomniti, da je svet zašel v nekakšen Gurlitsch, da smo vsi vsaj malo »v tem j... Gurlitschu«, hkrati pa se je tudi Gurlitsch zalezel v nas. Akterji se premikajo po petih, šestih prizoriščih, a so vseskozi med nami. Tudi ko luč ni obrnjena nanje, so vseskozi v igri.

Igralski ansambel Prešernovega gledališča je znova izjemen. Aljoša Ternovšek kot Peter vešče prehaja v različna čustvena stanja, na trenutke replicira štirim, petim likom, suvereni vsak v svojem liku so Vesna Pernarčič, Živa Selan, v dveh vlogah gostujoči igralec Miha Nemec ter Miha Rodman in Blaž Setnikar, ki se pojavita v več vlogah. Slednji do potankosti izdela podobo vaškega pijančka. Enostavno ga moraš imeti rad. Izdelan lik Petrove mame nas z Vesno Slapar vrne v sedemdeseta leta in Darja Reichman kasneje tudi kot lokalna pocestnica Marta v igralski vsestranskosti znova dokazuje svojo ustvarjalno moč. Kostumografinja Belinda Radulović nekatere like dosledno vrne v preteklost, spet druge v vaško gostilno ali k večerji srednjega razreda. Drago Ivanuša je izbral vzdušju primerno mestoma kičasto glasbeno podlago.

Ko v predstavi vendarle čakamo, da se nekaj zgodi, morda zgodba preraste v epilog, v prvi plan stopi Borut Veselko kot vaški klošar Jockel z zgodbo o črni luknji v kopalnici in dejstvom, da »gre tako ali tako vse v k...« Tudi zaradi intelektualcev. Da je zato bolje spiti kakšno pivo več, posebno če ti kdo plača tvoj filozofski ekspoze. Morda bi vsak od nas kdaj v življenju moral iskati izgubljeno ogrlico, da bi tako našel sebe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

18/32

sreda

18/34

četrtek

18/34

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...