Janez Gorišek ob letalnici v Planici / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Umrl je Janez Gorišek

Janez Gorišek je bil sprva smučarski skakalec, nato pa se je posvetil projektiranju skakalnic in letalnic po vsem svetu.

Planica – V devetdesetem letu starosti je umrl Janez Gorišek. Po diplomi iz gradbeništva ga je poklicna pot vodila po vsem svetu, od Skopja, kjer je sodeloval pri popotresni prenovi, do Bengazija v Libiji, kjer so obnavljali porušeno mesto Barča. Po vrnitvi v domovino se je zaposlil na Zavodu za vodno gospodarstvo Vič, leta 1973 je postal direktor v biroju SOZD Irc Planum Inženiring, do upokojitve pa je deloval v podjetju Planum športing.

S smučarskimi skoki se je začel ukvarjati že kot osemletnik – in skoki so ga zasvojili in zaznamovali za vse življenje. Dolga leta je bil državni reprezentant, dvakrat celo študentski svetovni prvak. Ni naključje, da je osebni rekord dosegel ravno v Planici, kjer je pristal pri 105 metrih. Z dušo in srcem se je po končani športni poti posvetil projektiranju skakalnic in letalnic ne samo doma, temveč po vsem svetu. Skupaj z bratom Vladom sta projektirala najlepšo in najbolj znano letalnico na svetu, Letalnico bratov Gorišek, ki leži v zibelki tega športa – Planici.

Letalnica bratov Gorišek je ponesla sloves Planice in Slovenije v svet. Z njo sta Vlado in Janez uveljavila novo smučarsko disciplino – smučarske polete, ki jih je leta 1971 priznala tudi Mednarodna smučarska zveza FIS.

Po bratovi prezgodnji smrti je projektiranje nadaljeval s sinom Sebastjanom.

Skakalnice, ki jih je projektiral, stojijo po vsem svetu, na Norveškem, v Italiji, Avstriji, BiH, Turčiji, ZDA, na Češkem, v Nemčiji, Kazahstanu, Švici in seveda pri nas v Sloveniji.

Janez Gorišek je za svoje delo prejel mnogo odlikovanj, nagrad in priznanj. Med drugim red dela z zlatim vencem, srebrni red RS za zasluge v športu, Bloudkovo nagrado, nagrado Inženirske zbornice Slovenije za življenjsko delo, častno listino OKS in mnoge druge.

»Janez Gorišek je zaznamoval delovanje Smučarske zveze Slovenije in OK Planica v vseh letih svojega delovanja. Brez njega in njegovih drznih idej bi bil razvoj smučarskih skokov in poletov precej drugačen. Ostali bomo na njegovi začrtani poti in pri viziji tristometrskega poleta na Letalnici bratov Gorišek. Pogrešali ga bomo, a nikoli pozabili. Hvala, Janez,« so ob njegovi smrti zapisali na Smučarski zvezi Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/25

petek

12/22

sobota

12/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PREDAVANJA / Naklo, 2. junij 2023

Kadar ne moremo ničesar spremeniti

PRIREDITVE / Visoko, 2. junij 2023

Poljanska dolina v delih Ivana Tavčarja

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Drulovka, 2. junij 2023

Mertive krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

GLEDALIŠČE / Kranj, 2. junij 2023

Festival Kalejdoskop

IZLETI / Kranj, 3. junij 2023

Gradiška Tura

GLEDALIŠČE / Kranj, 3. junij 2023

Festival Kalejdoskop

GLEDALIŠČE / Kranj, 3. junij 2023

Rumena pika na nebu

 

 
 

 

 
 
 

Kopališče tik pred odprtjem / 18:54, 1. junij

Ali je predvideno javno zaklonišče pod Oblo? Namreč v Gradnikovi ga ni več, porušeno 2 leti nazaj, tam so nobel stanovanja.... krožišče pred...

V Šenčurju zavrnili povišanje cen zbiranja odpadkov / 10:55, 1. junij

300€/t plačujejo komunalna podjetja za odvoz predelanih odpadkov v sežigalnice v tujino (RDF gorivo). Kurilna vrednost 1kg RDF goriva je ena...

Solastnice imajo prednost pri odlaganju odpadkov / 08:43, 31. maj

Švica ukinila odlagališča leta 2000, Avstrija 2002. Premajhni državi, da bi odpadke odlagali v naravo. Na balkanski strani Alp še vedno po starem. Skrb za odpadke po balkansko.

Boljša oskrba s pitno vodo / 13:14, 30. maj

14 let za 24km vodovoda. Vsaka čast.

V državnem svetu o Orehku / 21:02, 26. maj

Samo dražijo ljudi s projekti, ki nikoli ne bodo zaživeli. Novi gradbeni projekti so ustavljeni. Projektantske hiše od novembra lani beležij...

Golob napovedal tudi božičnico za upokojence / 18:40, 26. maj

A se je roza minister za srečo Maljevac že kaj oglasil? Ne spremljam več te anomalije slovenske !!

Gorenjska bolnišnica / 18:38, 26. maj

Zmer bolj je očitno, da je bil okoli nove bolnice navaden medijski spin !Kar naenkrat so na Jesenicah ugotovili, da je v povprečju prostih p...