Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prvič nagovorila Generalno skupščino Združenih narodov. / Foto: Sašo Domijan

Rupar napovedal vsesplošni protest

Slovenska predsednica na konferenci o vodi

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v sredo prvič nastopila v Generalni skupščini Združenih narodov (ZN) v New Yorku, kjer do danes poteka tridnevna konferenca o vodi. Kot je poudarila, je voda življenje, obstoj in mir, poroča STA. Slovenijo je označila kot eno z vodo najbogatejših držav v Evropi, ki je s tem srečna, vendar ni samozadovoljna. »Vodo ščitimo z ustavo, ki jo določa kot človekovo pravico in ščiti kot javno dobro, in ne kot tržno dobrino. Dostop do čiste pitne vode za vse ne sme biti nedosegljiv luksuz, ampak človekova pravica in nenadomestljivo javno dobro,« je poudarila Nataša Pirc Musar in dodala, da je treba politike ustrezno prilagoditi in zaščititi naravne vire za prihodnje generacije z odločno akcijo in globalno solidarnostjo. Zaradi tega je pozvala k ustanovitvi položaja posebnega odposlanca ZN za vodo, za kar se je že izreklo več kot 150 držav članic ZN.

Pritožili so se v Strasbourg

Koalicija Za otroke gre je prejšnji teden vložila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) zaradi nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika. Menijo, da posvojitev otrok v družino istospolnih partnerjev ni človekova pravica in da s pritožbo na ESČP branijo demokracijo v državi. Spomnimo, da je ustavno sodišče januarja razsodilo, da sklep državnega zbora o nedopustnosti razpisa referenduma o spremembah družinskega zakonika ni v neskladju z ustavo, saj referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost. Zahtevo za oceno ustavnosti tega sklepa sta na ustavno sodišče podala predstavnika koalicije Metka Zevnik in Aleš Primc.

Nadaljevanje zdravniške stavke

Vladna pogajalska stran je sindikate zdravstva in socialnega varstva obvestila, da spreminja časovnico pogajanj o načrtovanem plačnem stebru za zdravstvo, rok za oblikovanje stebra pa je s 1. aprila zamaknila na 30. junij. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so z zamikom zelo nezadovoljni, zato so za 2. april napovedali nadaljevanje splošne zdravniške stavke, če do 1. aprila ne bo oblikovan plačni steber za zdravstvo. Ker je 2. aprila nedelja, bo stavka do 3. aprila do 7. ure potekala tako, da je uporabniki ne bodo čutili, saj bo delo potekalo enako kot sicer ob nedeljah, nato pa bo stavka potekala tako, kot izhaja iz sklepa o začetku stavke, pojasnjujejo v Fidesu. Ob napovedi stavke septembra lani so v sindikatu pojasnili, da bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajali bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu.

Tokrat vsesplošni protivladni protest

Na ponedeljkovi novinarski konferenci ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober je pobudnik iniciative Pavel Rupar za 31. marec napovedal tretji shod v Ljubljani. Tokrat ne bo šlo le za protest upokojencev, temveč za vsesplošni protivladni protest, ob pozivu k višjim pokojninam pa bodo premierja Roberta Goloba pozvali k čimprejšnjemu odstopu. Rupar je pojasnil, da se bo protest začel na Trgu republike, nato pa se bodo protestniki sprehodili po prometno manj obremenjenih ljubljanskih ulicah. Ob tem je napovedal, da bo na policijo podal prijavo zaradi videoposnetka, ki kroži po družbenih omrežjih. V njem so prikazani štirje naboji z napisanimi priimki Janša, Grims, Hojs in Rupar. Pojasnil je še, da so v ponedeljek nameravali v zakonodajni postopek vložiti zakon za ukinitev obveznega plačevanja dodatnega zavarovanja za vse državljane Slovenije, ker pa jih predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ni želela sprejeti, tega niso storili. Iz kabineta predsednice državnega zbora so kasneje sporočili, da Rupar za srečanje ni zaprosil, za vložitev pobude pa sprejem predsednika državnega zbora niti ni potreben.

Uzakonili obveznost izročanja računa

Državni zbor je v sredo znova potrdil novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se po dobrem letu dni vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Novelo zakona so sprejeli že februarja, a je državni svet nanjo sprejel veto. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je pojasnil, da se je po ukinitvi obveznosti izdaje računa ponovno odprl prostor za sivo ekonomijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 79 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/23

sreda

10/25

četrtek

11/26

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 31. maj 2023

Brezplačno merjenje krvnega tlaka

RAZSTAVE / Jesenice, 31. maj 2023

Fotografska razstava

OBVESTILA / Kranj, 1. junij 2023

Novi urnik pisarne DU Kranj

GLASBA / Slovenski Javornik, 1. junij 2023

Koncert Suhe hruške v kompotu

IZLETI / Naklo, 1. junij 2023

S kolesom do Škofje Loke

PRIREDITVE / Jesenice, 1. junij 2023

Brihtin dan

PREDAVANJA / Naklo, 2. junij 2023

Kadar ne moremo ničesar spremeniti

 

 
 

 

 
 
 

Solastnice imajo prednost pri odlaganju odpadkov / 08:43, 31. maj

Švica ukinila odlagališča leta 2000, Avstrija 2002. Premajhni državi, da bi odpadke odlagali v naravo. Na balkanski strani Alp še vedno po starem. Skrb za odpadke po balkansko.

Boljša oskrba s pitno vodo / 13:14, 30. maj

14 let za 24km vodovoda. Vsaka čast.

V državnem svetu o Orehku / 21:02, 26. maj

Samo dražijo ljudi s projekti, ki nikoli ne bodo zaživeli. Novi gradbeni projekti so ustavljeni. Projektantske hiše od novembra lani beležij...

Golob napovedal tudi božičnico za upokojence / 18:40, 26. maj

A se je roza minister za srečo Maljevac že kaj oglasil? Ne spremljam več te anomalije slovenske !!

Gorenjska bolnišnica / 18:38, 26. maj

Zmer bolj je očitno, da je bil okoli nove bolnice navaden medijski spin !Kar naenkrat so na Jesenicah ugotovili, da je v povprečju prostih p...

Srečanje z medvedom / 18:05, 25. maj

Slovenija se je odločila za pot v smeri velikih nacionalnih parkov po zgledu ZDA in Kanade, kjer ljudje živijo v sožitju z divjimi živalmi. ...

Gorenjska bolnišnica / 18:00, 25. maj

Gorenjska bolnišnica bo ostala na papirju dokler na oblast spet ne pride politika, ki vidi razvoj države v betonu, tirih, asfaltu, jeklenih ...