Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prvič nagovorila Generalno skupščino Združenih narodov. / Foto: Sašo Domijan

Rupar napovedal vsesplošni protest

Slovenska predsednica na konferenci o vodi

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v sredo prvič nastopila v Generalni skupščini Združenih narodov (ZN) v New Yorku, kjer do danes poteka tridnevna konferenca o vodi. Kot je poudarila, je voda življenje, obstoj in mir, poroča STA. Slovenijo je označila kot eno z vodo najbogatejših držav v Evropi, ki je s tem srečna, vendar ni samozadovoljna. »Vodo ščitimo z ustavo, ki jo določa kot človekovo pravico in ščiti kot javno dobro, in ne kot tržno dobrino. Dostop do čiste pitne vode za vse ne sme biti nedosegljiv luksuz, ampak človekova pravica in nenadomestljivo javno dobro,« je poudarila Nataša Pirc Musar in dodala, da je treba politike ustrezno prilagoditi in zaščititi naravne vire za prihodnje generacije z odločno akcijo in globalno solidarnostjo. Zaradi tega je pozvala k ustanovitvi položaja posebnega odposlanca ZN za vodo, za kar se je že izreklo več kot 150 držav članic ZN.

Pritožili so se v Strasbourg

Koalicija Za otroke gre je prejšnji teden vložila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) zaradi nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika. Menijo, da posvojitev otrok v družino istospolnih partnerjev ni človekova pravica in da s pritožbo na ESČP branijo demokracijo v državi. Spomnimo, da je ustavno sodišče januarja razsodilo, da sklep državnega zbora o nedopustnosti razpisa referenduma o spremembah družinskega zakonika ni v neskladju z ustavo, saj referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost. Zahtevo za oceno ustavnosti tega sklepa sta na ustavno sodišče podala predstavnika koalicije Metka Zevnik in Aleš Primc.

Nadaljevanje zdravniške stavke

Vladna pogajalska stran je sindikate zdravstva in socialnega varstva obvestila, da spreminja časovnico pogajanj o načrtovanem plačnem stebru za zdravstvo, rok za oblikovanje stebra pa je s 1. aprila zamaknila na 30. junij. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so z zamikom zelo nezadovoljni, zato so za 2. april napovedali nadaljevanje splošne zdravniške stavke, če do 1. aprila ne bo oblikovan plačni steber za zdravstvo. Ker je 2. aprila nedelja, bo stavka do 3. aprila do 7. ure potekala tako, da je uporabniki ne bodo čutili, saj bo delo potekalo enako kot sicer ob nedeljah, nato pa bo stavka potekala tako, kot izhaja iz sklepa o začetku stavke, pojasnjujejo v Fidesu. Ob napovedi stavke septembra lani so v sindikatu pojasnili, da bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajali bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu.

Tokrat vsesplošni protivladni protest

Na ponedeljkovi novinarski konferenci ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober je pobudnik iniciative Pavel Rupar za 31. marec napovedal tretji shod v Ljubljani. Tokrat ne bo šlo le za protest upokojencev, temveč za vsesplošni protivladni protest, ob pozivu k višjim pokojninam pa bodo premierja Roberta Goloba pozvali k čimprejšnjemu odstopu. Rupar je pojasnil, da se bo protest začel na Trgu republike, nato pa se bodo protestniki sprehodili po prometno manj obremenjenih ljubljanskih ulicah. Ob tem je napovedal, da bo na policijo podal prijavo zaradi videoposnetka, ki kroži po družbenih omrežjih. V njem so prikazani štirje naboji z napisanimi priimki Janša, Grims, Hojs in Rupar. Pojasnil je še, da so v ponedeljek nameravali v zakonodajni postopek vložiti zakon za ukinitev obveznega plačevanja dodatnega zavarovanja za vse državljane Slovenije, ker pa jih predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ni želela sprejeti, tega niso storili. Iz kabineta predsednice državnega zbora so kasneje sporočili, da Rupar za srečanje ni zaprosil, za vložitev pobude pa sprejem predsednika državnega zbora niti ni potreben.

Uzakonili obveznost izročanja računa

Državni zbor je v sredo znova potrdil novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se po dobrem letu dni vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Novelo zakona so sprejeli že februarja, a je državni svet nanjo sprejel veto. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je pojasnil, da se je po ukinitvi obveznosti izdaje računa ponovno odprl prostor za sivo ekonomijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/15

četrtek

6/23

petek

8/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?