Dlje ko ostajajo v bolnišnici težje odpustljivi pacienti, manj je prostora za bolnike z akutnimi boleznimi, opozarjajo v Splošni bolnišnici Jesenice. / Foto: Gorazd Kavčič

Kam z bolnikom po odpustu

V jeseniški bolnišnici opozarjajo na problem pacientov, ki pogosto nimajo zagotovljene ustrezne oskrbe, ko jih odpustijo iz bolnišnice. Domovi za starejše so polni, na pomoč na domu je v nekaterih občinah treba čakati.

Jesenice – »Za težje odpustljive paciente – navadno gre za starejše ljudi – se predvideva, da bodo po končanem zdravljenju neposredno iz bolnišnice nameščeni v institucionalno varstvo. A domovi za starejše občane so polno zasedeni, čakalna doba za sprejem pa je zelo dolga. Ko namestitev v dom ni mogoča, svojcem predlagamo možnost pomoči na domu. Žal pa so čakalne vrste za izvajanje pomoči na domu predolge. Poleg tega je pomoč socialnih oskrbovalk namenjena izključno negi, ne izvajajo pa terapij, hranjenja po nazogastrični sondi, oskrbe stome ...« Tako so pred kratkim opozorili v Splošni bolnišnici Jesenice in v ospredje postavili pereč problem, kam s težje odpustljivimi pacienti po odpustu iz bolnišnice. Tudi če imajo takšni pacienti svojce, ti pri negi in oskrbi po odpustu pogosto ne morejo pomagati, saj so še zaposleni in odsotni večji del dneva.

Rešitve za te paciente vsakodnevno iščeta socialni delavki, zaposleni v bolnišnici, ter koordinatorice zdravstvene obravnave na oddelkih.

A njihovo delo ni enostavno, kajti pogosto se izkaže, da mnogi pacienti in njihovi svojci odgovornost preložijo na bolnišnico in od zaposlenih pričakujejo, da bodo uredili vse potrebne postopke in poiskali rešitve. Zato v bolnišnici opozarjajo, da bi se o ustrezni pomoči in oskrbi morali pogovarjati že prej, prav tako bi občani potrebovali več informacij o možnostih pomoči. »Na koga se lahko obrnejo? Kdo jim lahko pomaga? Kaj lahko naredijo že sedaj? Ko se o tem pogovarjamo prvič v bolnišnici, je prepozno,« poudarjajo.

S problematiko so nedavno seznanili župane zgornjegorenjskih občin na koordinaciji na Jesenicah. Župani so se strinjali, da je treba občane bolje obveščati o možnostih pomoči in administrativnih postopkih pri težje odpustljivih pacientih. Tako naj bi pripravili tudi informativno zgibanko z informacijami in navodili, ki bodo v veliko pomoč pacientom in njihovim družinskim članom.

Prek gorenjskih državnih svetnikov Leopolda Pogačarja in Monike Ažman pa bodo predlagali posvet o problematiki težko odpustljivih pacientov v državnem svetu, saj je to aktualna problematika po vsej Sloveniji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/27

ponedeljek

8/26

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Šenčur, 1. oktober 2023

Mednarodna razstava bonsajev

RAZSTAVE / Adergas, 1. oktober 2023

Razstava Gasparijevih del

OBVESTILA / Jesenice, 2. oktober 2023

Dejavnosti za mladino

OBVESTILA / Cerklje, 2. oktober 2023

Namizni tenis in telovadba

PREDAVANJA / Jezersko, 2. oktober 2023

Spletno predavanje in ogled ekološke kmetije

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2023

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Cerklje, 3. oktober 2023

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2023

Kolesarjenje DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...