Vila Pavlina je umeščena neposredno ob smučišču v Kranjski Gori. V ospredju je lesena skulptura Pavlina, delo akademske kiparke Dragice Čadež. / Foto: Tina Dokl

Vila Pavlina z umetniškim pridihom

V Kranjski Gori so odprli novo apartmajsko hišo Vila Pavlina, v kateri so združili trende in pričakovanja sodobnega gostoljubja s tradicijo. Obudili so spomine na ročne spretnosti in materiale, ki so značilni za gorske kraje.

Vsaka podrobnost je premišljena. Vreče s senom, da bi gostje doživeli nekaj značilnih vonjev teh krajev. Tapeta gozda v fitnesu. Tkanine. Oblikovanje svetlobe ...

Kranjska Gora – V Vili Pavlina so številni detajli in umetnine, od fotografij do lesenih skulptur, muzejskih predmetov in dekorativnih elementov na stenah. V vsakem apartmaju, na hodnikih in celo v garaži so fotografije bližnje okolice, naravnih lepot in legendarnih športnikov. Investitor je Ilirika Fintrade, in kot je na petkovem uradnem odprtju poudaril predsednik uprave Igor Štemberger, so se z »izdelkom« približali domala umetnosti ali umetniški obrti. Vrednost investicije je 5,5 milijona evrov.

Štembergerja je propadajoča vila Olga še iz predvojnih let, leta 1938 je bil npr. to penzion s 15 sobami z balkonom, pritegnila v nakup. Porušili so jo konec prvega desetletja novega tisočletja, v zadnjih treh letih pa zgradili Vilo Pavlina, kot je dejal, z namenom, da jo uredijo za turistično oddajanje. Pri ustvarjanju je sodeloval tržaški arhitekt Marco Roddo, njegovo poznanstvo in poslovno sodelovanje s Štembergerjem traja že štirideset let.

Goste v Vili Pavlina, v kateri je dvanajst apartmajev za dve, štiri ali šest oseb, sprejemajo od februarja. Vsi apartmaji so opremljeni z moderno kuhinjo, kopalnico, dnevnimi in spalnimi prostori. Gostom sta na voljo velnes z dvema savnama in masažnim bazenom ter butični fitnes. Uporabljeni so naravni materiali, kot sta kamen in les. »Za Vilo Pavlina smo za zunanjo in notranjo opremo uporabili 98 kubičnih metrov lesa. Tako smo z gradnjo in uporabo lesa znižali izpuste ogljikovega dioksida v ozračje za skoraj dvesto ton.«

Ime je vila dobila po Pavlini, mami Igorja Štembergerja, v prispodobi: »Mama je za vsakega velika.«

Zunanjost vile krasijo trije edinstveni leseni kipi, posamezni detajli kipov orla in jelena iz kortena ter umetnine iz starih časov. Nad vsem bdi štirimetrska lesena skulptura Pavlina, delo akademske kiparke Dragice Čadež. Kot je poudaril Štemberger, je bilo sodelovanje z umetniki prav posebno in je »morda poziv drugim investitorjem, da izkoristijo znanje naših umetnikov«. Prepričan je, da njihovi izdelki ne le bogatijo prostore, ampak jim dajo tudi drugo dimenzijo.

V notranjosti hiše so lesene skulpture Jožeta Koželja in Zdravka Strajnarja. Na hodniku obiskovalca pozdravi tudi mitološki svet triglavskega pogorja: zlatorogu delajo družbo še druge »zverinice«. V Kranjski Gori je bil mit živ, saj ni daleč od Prisanka, v katerega steni je zarisana podoba ajdovske deklice. Z okamnelo podobo so jo kaznovale vrstnice, ker je ljudem izdala dobro varovano skrivnost o čudežni moči, skriti v zlatorogovih rogovih.

Pri izboru fotografij, okrog sto jih je v Vili Pavlina, so sodelovali z Muzejem novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Kot je povedala kustosinja Andreja Zupanec Bajželj, imajo v fototeki muzeja dva milijona in pol fotografskih posnetkov, tudi posnetke nekdanjih izjemnih fotoreporterjev, ki so polnili slovenske časopise. Prvič pa so dobili povabilo, da namesto običajnega galerijskega prostora opremijo tak izjemen turistični objekt. »Upam, da vas bodo fotografije, ki so razporejene v apartmajih in že v garaži, povabile na našo idejo, kako se narava, šport in turizem v Kranjski Gori družijo skupaj s tradicijo.«

Igor Štemberger je pohvalil delo vseh izvajalcev, ki so razumeli pravo smer in rešitve velikokrat tudi sami predlagali. Izvajalec gradbenih in obrtniških del je podjetje Semago, notranje opreme Mizarstvo Iskra in kamnitih tlakov Marmor Hotavlje. Celostna grafična zasnova je delo oblikovalca Davida Tavčarja. Predvidoma v tem tednu se bodo lotili še zunanje ureditve z ozelenitvijo, ki so jo zaupali Bernardi Strgar. Da bodo tudi zunanje ureditve prispevale k trajnostnemu razvoju tega okolja, kot je poudarila.

Za poimenovanje apartmajev in parkirnih mest so izbrali imena, kot so Zelenci, Mojstrovka, Krnica, Tromeja, Tamar, Vitranc, Razor ... Prve goste so že imeli. »Želimo si veliko zadovoljnih strank, kar ni odvisno od njih, ampak od nas,« je sklenil Igor Štemberger.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/15

sreda

12/16

četrtek

6/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 12. junij 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...