Koga vse varuje Varuh

Če vidite krivice, uporabite pravice! To je slogan, ki je izpisan na plakatih v Varuhovih kotičkih, nekakšnih informacijskih točkah instituta Varuha človekovih pravic, ki so od tega tedna dalje na voljo že v desetih gorenjskih občinah.

Kdo oziroma kaj sploh je varuh človekovih pravic? V trenutnem šestletnem mandatu je to Peter Svetina, ki predstavlja neodvisno državno institucijo, ki skrbi za varstvo in spodbujanje človekovih pravic v Sloveniji. Ni del oblasti, po ustavi je neodvisen od nje. Nadzira oblast in omejuje njeno samovoljo pri poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine. Pri svojem delu se ravna po ustavi in mednarodnih zakonih, pri čemer se lahko sklicuje tudi na načela pravičnosti in dobrega upravljanja.

Varuh spremlja in preiskuje delo policije, centrov za socialno delo, občin in upravnih enot, šol, zdravstvenih domov, domov za starejše, zavodov ...

Po pomoč se nanj državljani lahko obrnejo, če menijo, da so jim kršene človekove pravice ali temeljne svoboščine, pa tudi če menijo, da je bila storjena kakšna druga nepravilnost, ki so jo povzročili državni organi, kot so na primer upravna enota, center za socialno delo, davčna uprava, inšpektorat, ministrstvo ..., če menijo, da je nepravilnost ali kršitev povzročil organ lokalne samouprave, kot so občina in občinska ali mestna uprava, pa tudi javna agencija, zbornica in podobno.

Lahko na primer pomaga, če organ ne obrazloži oziroma ne obrazloži ustrezno svoje odločitve, če inšpektor ne zapiše pravnega pouka, če center za socialno delo zavlačuje z odgovorom ali odločanjem o pravici in če je opozorjen na kršenje otrokovih pravic, pravic invalidov, starejših, tujcev in drugih ranljivih skupin.

Kršitev človekovih pravic pač ne izvajajo samo Talibani, ki dekletom ne dovolijo v šolo, niti »podjetniki« v razviti Evropi, ki v želji po dobičku iz delavcev od vsepovsod iztiskajo zadnje atome moči, pri tem pa jim ne omogočijo niti najosnovnejših bivalnih in življenjskih pogojev.

Kršitve so tudi majhne, vsakodnevne stiske, ki jih posamezniki doživljamo, ko trčimo ob močan uradniški sistem države in lokalne skupnosti. Vsak od nas se je že kdaj znašel pred okencem, negotov, celo prestrašen, izgubljen v kupu papirjev, zgrbljen pod težo vedno novih in novih zahtev po dodatnih potrdilih, dokazilih, formularjih in podpisih.

Varuh človekovih pravic se (žal) ukvarja tudi s tem. Pa ne bi bilo treba, če bi le tisti na drugi strani pogledal v računalnik, nato čez pult ter jasno povedal: gospa, potrebujete potrdilo, izpisek in soglasje. Dobite ga na uradu čez cesto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/29

ponedeljek

17/31

torek

18/32

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...