Dr. Marko Ferjan je bil dekan Fakultete za organizacijske vede v obdobju 2008–2016. / Foto: arhiv GG, Gorazd Kavčič

Nekdanjega dekana obtožujejo šikaniranja

Nekdanjemu dekanu Fakultete za organizacijske vede Marku Ferjanu v Kranju sodijo zaradi domnevnega šikaniranja tedanjega asistenta na fakulteti Mihe Mariča.

Negativno vzdušje je trajalo vsaj dve leti, kar pa ni negativno vplivalo na kakovost Maričevega dela, opazno pa je bilo njegovo izgorevanje, je povedala priča Goran Vukovič.

Kranj – Na Okrajnem sodišču v Kranju poteka sojenje red. prof. dr. Marku Ferjanu s Fakultete za družbene vede (FOV), obtoženemu, da naj bi pred približno desetimi leti kot dekan FOV na delovnem mestu šikaniral tedanjega asistenta dr. Miho Mariča. Slednji je kasneje napredoval in je kot izredni profesor še vedno zaposlen na isti fakulteti. Na torkovem, že četrtem naroku so kazenski postopek nadaljevali z zaslišanjem prič.

Zdaj izr. prof. dr. Miha Marič je leta 2014, kmalu po uspešnem zagovoru doktorske disertacije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, tedanjega rektorja Univerze v Mariboru dr. Danijela Rebolja obvestil o neenakopravni obravnavi na FOV, na začetku leta 2015 pa je podal še prijavo za trpinčenje na delovnem mestu. Ker naj se razmere kljub prijavi ne bi spremenile, je septembra istega leta podal še kazensko ovadbo zoper dekana Marka Ferjana.

Na torkovi glavni obravnavi, ki jo vodi okrajni sodnik Uroš Ferjan, so zaslišali tudi red. prof. dr. Gorana Vukoviča s FOV, ki se je zaradi oddaljenosti dogodkov skliceval na podane izjave v fazi preiskave. V njej je povedal, da razlogov za spor med Ferjanom in Maričem ne pozna. Kot je pojasnil, je Marič še pred doktoratom prišel na fakulteto kot asistent. Sam in tudi študentje so bili z njegovim delom zadovoljni. Nato so se pojavile pripombe dekana o kakovosti Maričevega dela, atmosfera je postala vse bolj negativna in sovražna, vodstvo fakultete je Mariča tudi večkrat pozvalo k odpovedi zaposlitve. »Marič je imel tedaj hude osebne stiske, poskušali smo ga pomiriti. Večina sodelavcev se z njim zaradi konflikta ni hotela družiti,« je pojasnil. Takšno negativno vzdušje je trajalo vsaj dve leti, kar pa ni negativno vplivalo na kakovost Maričevega dela, opazno pa je bilo njegovo izgorevanje, je povedala priča. »Ves čas je bil pod pritiskom in mislim, da je zato hotel biti ekstra aktiven. Veliko več je hotel narediti, kot smo od njega zahtevali, stalno se je dokazoval. Ni bilo fino, nenehno je bil zaskrbljen zaradi službe in svoje kariere,« je dodatno pojasnil Vukovič in dodal, da so bili vsi, ki so sodelovali z Maričem, zainteresirani, da ostane na fakulteti, »saj je končno nekdo pripeljal nekoga, v katerem smo videli potencial, ki se je kasneje tudi potrdil«.

Vukovič, ki je bil tudi član komisije za habilitacijo Mariča v naziv docent, je povedal, da je oškodovanca tedaj vprašal, kaj je razlog za spor s Ferjanom, in mu je odgovoril, da gre za neke zamere v zvezi z njegovim mentorjem pri doktoratu na ekonomski fakulteti. Na komisiji so se pojavili namigi, da je Maričev doktorat sporen. Za Ferjana naj bi bila sporna predvsem Maričeva znanstvena objava v t. i. predatorski reviji (kjer se objava plača) v Bosni in Hercegovini, ki jo je navedel tudi v prošnji za imenovanje v naziv docent. »Kje sploh piše, kaj so to predatorske revije? Sploh ne vem, kaj to je. Dokler je bil Ferjan dekan, je bil to glavni problem, potem nikoli več. Nobenih težav ni bilo zaradi tega v slovenskem visokem šolstvu, nihče ni izgubil habilitacije zaradi objav v plačanih revijah,« je dejal Vukovič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/16

ponedeljek

0/18

torek

2/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.