V krajevni knjižnici v Gorenji vasi si je mogoče ogledati domoznansko razstavo ob stoti obletnici smrti Ivana Tavčarja. / Foto: arhiv knjižnice

V ospredju dve razstavi

Praznovanje stote obletnice smrti pisatelja Ivana Tavčarja bodo že v marcu in aprilu pospremili z vrsto dogodkov.

Tavčarjevo leto bo z bogatim in raznolikim programom prehodilo številne vijugaste in krožne poti pisateljevega življenja.

Gorenja vas, Poljane – »Tavčarjevo leto bo z bogatim in raznolikim programom prehodilo številne vijugaste in krožne poti pisateljevega življenja, ki se je razpenjalo med cesarskim mestom in Poljansko dolino, med ulicami in gozdovi, med knjigami in parlamentarnimi sejami,« so napovedali dogodke, ki so jih pripravili v sklopu Tavčarjevega leta. Med drugim sta v sredo stekla dva natečaja, in sicer literarni natečaj z naslovom Zemlja domača ni prazna beseda, na katerem lahko sodelujejo posamezniki s škofjeloškega območja, in likovni natečaj z naslovom Tavčarjevo leto, pri katerem sodelujejo vse slovenske osnovne šole.

V začetku marca so v Krajevni knjižnici Gorenja vas odprli domoznansko razstavo ob stoti obletnici smrti Ivana Tavčarja, na kateri sodelujejo tri slikarske skupine, ki delujejo na področju Škofje Loke in Poljanske doline: KUD Gorenja vas - Trata, kjer člani ustvarjajo pod mentorstvom akademske slikarke Maje Šubic, DPŽ – likovna sekcija Mavrica, kjer člani ustvarjajo pod mentorstvom akademske restavratorke Jerneje Kos, in Akvarelistke, ki so deset let ustvarjale pod mentorstvom Edija Severja, po njegovi smrti pa nadaljujejo ustvarjalno pot v skupini samostojno. Slikarji so na papir in platno prenesli kraje, kjer se je Tavčar rodil, veliko časa živel in je tudi pokopan, so zapisali ob razstavi, v navdih pa so jim bila tudi njegova književna dela in njegova osebnost. »Na razstavi je obenem opisana Tavčarjeva življenjska pot, ki smo jo popestrili z razglednicami Ivana Tavčarja in začinili s citati sodobnikov o njem.« Razstavo si bo mogoče ogledati do 6. aprila.

Odtisi časa

V Dvorcu Visoko pa bodo nocoj odprli še razstavo fotografij Toneta Mlakarja z naslovom Odtisi časa. »Motivi dežele pod Blegošem, ki jih je v svoj objektiv ujel arhitekt Tone Mlakar (1921–2020), prikazujejo mnoge danes že izginule ali pozabljene prostore in metaforično ilustrirajo čas, ki je že minil. Izbrane fotografije in drugi presenetljivi prizori narave nad Gorenjo vasjo in Poljanami so nastali v drugi polovici 60. let prejšnjega stoletja,« so poudarili ob razstavi in dodali, da Toneta Mlakarja kot fotografa lahko razumemo predvsem kot zapisovalca izginjanja, kot kronista idile in starožitnosti.

V Loškem muzeju Škofja Loka se bo jutri ob 11. uri mogoče pridružiti kustosinji Biljani Ristić na vodenem ogledu po zbirki zakoncev Tavčar. »Zbirka predstavlja pisatelja, politika in gospodarstvenika Ivana Tavčarja iz Poljan nad Škofjo Loko ter njegovo ženo, politično aktivistko in humanitarko Franjo Tavčar. Posebno mesto v zbirki zavzemata zibelka, darilo kraljeve družine Karađorđević Franji Tavčar, in bogata knjižnica iz dvorca na Visokem v Poljanski dolini, kjer sta zakonca preživljala svoj prosti čas.« V sredo, 5. aprila, ob 19. uri pa bo mogoče v Šubičevi hiši v Poljanah prisluhniti predavanju Gorana Šušnjarja o Ivanu Tavčarju in njegovih poljanskih sodobnikih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/16

ponedeljek

0/18

torek

2/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.