Z modno revijo DrugaRoka so na Gimnaziji Kranj tudi letos spodbujali k ponovni uporabi oblačil. / Foto: Primož Pičulin

Med manekeni tudi prikupna kosmatinca

Na Gimnaziji Kranj so na predvečer dneva žensk pripravili tradicionalno dobrodelno modno revijo DrugaRoka, na kateri so letos dali poudarek izmenjavi oblačil med generacijami in njihovi ponovni uporabi.

Kranj – Na Gimnaziji Kranj so dijaki tretjega letnika mednarodne mature že peto leto pripravili modno revijo DrugaRoka, ki ima poleg osveščanja o ponovni uporabi oblačil vedno tudi dobrodelni pečat. Po modni stezi so se tudi letos sprehodili dijaki in profesorji, družbo pa sta jim tokrat delala še prisrčna štirinožna prijatelja, mešanec Oli in labradorec Thor. Izkupiček prostovoljnih prispevkov v višini osemsto evrov so namreč namenili Slovenskemu društvu za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Manekeni so se pred publiko sprehodili štirikrat, saj so najprej predstavili kolekcijo oblačil za zabave, nato pa še oblačila za poletje, šport in zimo. »Namesto oblačil iz trgovine iz druge roke smo se letos odločili za izmenjavo oblačil znotraj ožjega kroga družine in prijateljev. Dijaki so tako svoje oprave za modno revijo ustvarili sami s pomočjo družinskih članov in prijateljev,« sta pojasnili organizatorici Ema Bašar in Anja Sitar. Kot sta poudarili, je bila modna revija s ponovno uporabljenimi oblačili idealna priložnost, da pokažejo, da jim je mar za naš planet. »Dokazali smo, da za dober 'outfit' ne potrebuješ vedno novih dragih oblačil.« A DrugaRoka ni le modna revija, vedno jo povežejo tudi z dobrodelnostjo. Prostovoljne prispevke so zbirali na stojnicah z domačimi dobrotami, za katere so prav tako poskrbeli dijaki sami, ter peko palačink. Za obiskovalce so pripravili še vrečke presenečenja z lepo mislijo, ki so jih ob dnevu žensk lahko podarili mami, prijateljici, sestri, babici, teti ... Celoten izkupiček so letos namenili Tačkam pomagačkam, ki so jih po besedah Eme Bašar in Anje Sitar izbrali na podlagi njihovega delovanja v korist ljudi, ki potrebujejo pomoč. Delo društva, ki ima že petnajstletno tradicijo, sta podrobneje predstavili Adela Premate in Jana Miklič, ki sta s seboj pripeljali Olija in Thora – pasja veterana v njihovem društvu, kot sta ju predstavili. »Pomagamo pri izboljšanju počutja naših uporabnikov. Otroke v šoli motiviramo in jih spodbujamo k učenju.« Njihovi uporabniki so poleg otrok v vrtcih in šolah tudi osebe s posebnimi potrebami in starostniki v domovih za starejše. Kot sta pojasnili, je v društvu ta čas 71 terapevtskih psov, še trideset parov se ta čas šola. »A kljub temu nas je vedno premalo, še kar nekaj ustanov čaka na naše obiske,« sta poudarili Adela Premate in Jana Miklič ter v svoje vrste povabili še nove člane.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/16

ponedeljek

0/18

torek

2/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.