Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica / Foto: Gorazd Kavčič

Cilji izpolnjeni, razen enega

Ob koncu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju smo se pogovarjali s Tomažem Šušteršičem, generalnim sekretarjem Organizacijskega komiteja Planica.

Prvenstva je konec. Kakšna je vaša ocena?

Zanesljivo lahko ugotovimo, da je prvenstvo vendarle potekalo po naših željah. Praktično vsi zastavljeni cilji so bili izpolnjeni. Izjema je število gledalcev, kar pa ni vedno najpomembnejši cilj. Zapuščina tega prvenstva je še bistveno pomembnejša. Vsi, ki so na tem prvenstvu kakorkoli sodelovali, bodisi kot aktivni udeleženci ali gledalci, so izrekali besede pohvale. Tisto, kar je najpomembnejše, je, da so bili s tem prvenstvom zadovoljni športniki, njihovi spremljevalci in predstavniki Mednarodne smučarske zveze. Češnjica na organizacijski torti so dve zlati medalji in bronasta naših skakalcev in skakalk.

Omenili ste, da je kljukica pri vseh ciljih, razen pri gledalcih. Katere pa so še druge »kljukice«?

Ena izmed zelo pomembnih je, da je to prvenstvo služilo ne samo kot športni dogodek, ampak tudi kot platforma za predstavitev Slovenije širšemu svetu. Medijski vtis tega prvenstva je fantastičen. Televizijske gledanosti so bile več kot odlične. Projekt smo želeli narediti čim bolj trajnosten in tudi to se je uresničilo v najboljši možni meri. Če smo želeli, da prvenstvo služi tudi kot neki zagon za nove rodove slovenskih nordijskih športnikov, je tudi to bilo izpolnjeno. V tem trenutku je še prezgodaj ugotavljati sam poslovni rezultat tega prvenstva. Tudi tu verjamem, da ne bomo v rdečih številkah. Infrastruktura je izboljšana. Pridobili smo mnogo novega organizacijskega znanja, novih izkušenj, smo pomlajena ekipa. To je vse tisto, kar šteje kot neki izplen tega prvenstva, in s tem smo lahko zelo zadovoljni.

Če se dotakneva neizpolnjenega cilja – števila gledalcev. Kakšne so prve ugotovitve, kaj je šlo narobe?

Potrebna bo temeljita analiza, zakaj Slovenci niso »kupili« tega prvenstva. Če so ocenili, da so bile cene vstopnic previsoke, potem smo se jim na neki način tudi tukaj skušali približati, kar je imelo za posledico večji obisk v drugi polovici prvenstva. Kot že večkrat rečeno, je to tudi posledica spleta različnih okoliščin. Za temeljito analizo bo čas v naslednjih mesecih.

Morda prvenstvo javnosti ni bilo dovolj dobro predstavljeno, da ne gre le za smučarske skoke in predvsem ne za polete?

Zelo veliko energije smo vložili v to razločevanje, pojasnjevanje, kaj prvenstvo pomeni in kako pomembno je, da gre za enkraten dogodek, na drugi strani pa, da bo že čez slab mesec tu finale svetovnega pokala v smučarskih skokih s tekmami na letalnici. Poleti so tradicionalno dobro obiskani in vsaj delček tega se je prenesel na zaključek tega prvenstva. Mislim, da smo Slovenci vendarle dokazali, da radi spremljamo nordijske športe in da morda potrebujemo kdaj le kakšen dodaten motiv.

Kaj pa Kranjska Gora? Nastanitvene kapacitete ob tako velikem dogodku niso bile povsem zapolnjene.

Nastanitve, ki jih je zakupil organizator, so bile več kot 95-odstotno zapolnjene. Tu ne vidim, da bi karkoli naredili narobe. Tudi naša cenovna politika je bila politika zmernih cen, kot smo jih sicer vajeni za Planico. Določeni ponudniki turističnih in nastanitvenih kapacitet morajo sami vedeti, zakaj so njihove sobe ostale prazne. Sosednji, tudi partnerski mesti Trbiž in Beljak sta bili primerno polni. Treba je bilo le nekoliko preudarno ravnati pri postavljanju cen.

V času prvenstva ste bili deležni številnih kritik na račun slabega obiska. Kako to komentirate?

Mislim, da je bila tu storjena največja škoda športu in športnikom. Ko je šport na takšnem udaru, to zagotovo ni nekaj, kar bi pomagalo tako velikemu dogodku, ki ima namen ponesti glas Slovenije v svet. To me žalosti. Želeli smo, da prvenstvo postane neka nova dimenzija, po kateri bodo tudi tujci prepoznavali in sprejemali Slovenijo. Mislim, da bi morali ne glede na vse v času prvenstva stopiti skupaj in se pokazati kot najboljši, največji, pokazati Slovenijo v samih superlativih, ki si jih zasluži. Če tako rečem, se je zgodila neka medijska »blokada«, ki k temu ni pomagala. Tuji novinarji so bili bistveno bolj pozitivno naravnani in deležni smo bili številnih pohval za dobro organizacijo prvenstva.

Kaj organizacijsko ekipo čaka sedaj, po koncu prvenstva?

Naporni trije tedni, ko je treba pospraviti, očistiti prizorišče in ga pripraviti za nov dogodek, finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Kar nekaj infrastrukture bo služilo tudi na tem tekmovanju. Je pa treba odpeljati večino zabojnikov, postaviti novo infrastrukturo za gledalce ob Letalnici bratov Gorišek, kjer so na prvenstvu domovale predvsem servisne ekipe tekaških reprezentanc.

Zavezali ste se, da bo Planica ostala takšna, kot je bila. Veliko je bilo govora o začasnih parkiriščih. Do kdaj jih boste povrnili v prvotno stanje?

Naša zaveza je bila jasna od prvega trenutka, ko smo sklenili pogodbe z lastniki zemljišč. Ne samo zaveza, tudi njihova zahteva je bila, da se zemljišča, ki so bila preurejena v začasne parkirne površine, povrnejo v prvotno stanje. To bomo tudi storili, takoj ko bo to možno, ko bo sneg skopnel, zanesljivo pa do postavljenih rokov. To pomeni do sredine aprila oziroma do sredine maja.

Kdaj bodo znani poslovni rezultati prvenstva?

Verjamem, da bo preteklo še nekaj mesecev, da bomo dobili končne številke. Moramo vedeti, da je bil to res ogromen zalogaj. Ko bodo številke na mizi, bodo zahtevale interpretacijo – in potem bomo obelodanili tudi rezultate. Vsi dogodki, ki se zvrstijo pod okriljem Smučarske zveze Slovenije, imajo namen razliko med prihodki in odhodki kanalizirati nazaj v šport za delo in financiranje športnih programov. Zato jih tudi delamo. Je pa res, da je včasih zaradi objektivnih okoliščin ta izkupiček lahko boljši, včasih pa slabši.

Kakšne so možnosti, da boste s Planico še kdaj kandidirali za tako veliko tekmovanje?

Naslednje prvenstvo, ki nas čaka, je mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju že prihodnje leto, ki ga bo, kot za zdaj kaže, vendarle gostila Planica. Spogledujemo se tudi z morebitnimi kandidaturami za različna tekmovanja s sosednjimi državami. Zagotovo je ambicija, da tudi takšno prvenstvo spet kdaj najde svoj prostor v dolini pod Poncami.

Ko se boste čez čas ozrli nazaj na to prvenstvo, boste rekli, da je bilo ...

V karieri nekoga, ki organizira tako velike dogodke lep del svojega življenja, je to zanesljivo prelomnica, da ne rečem vrhunec. Ekipa, s katero smo delovali, je odlična. Ko se bom s časovne distance vrnil v leti 2020, 2021 in se vprašal, kaj bi storili drugače, mislim, da bo odgovor, da bi večino stvari naredili enako ali vsaj zelo podobno. Načrtovanje je bilo odlično. Morda nismo bili seznanjeni še z vsemi »umazanimi« podrobnostmi, ki so nam jih kasneje partnerji prvenstva servirali že kar na dnevni ravni, predvsem govorim o potrebnih zahtevah za delovanje tehnologij, predvsem medijskih hiš. Žal nam je lahko le za to, da je vmes prišla epidemija covida-19 in da so bile tako tudi omejene možnosti promoviranja tega prvenstva v tujini, predvsem na predhodnem svetovnem prvenstvu, kjer je ciljno občinstvo najbolj tisto, ki kasneje obišče tvoj dogodek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/16

sreda

12/16

četrtek

6/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 12. junij 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...