Jarl Magnus Riiber / Foto: Gorazd Kavčič

Športniki o Planici

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici je bilo okrog dva tisoč športnikov in spremljevalcev. Pohvalili so organizacijo in priznali, da so pričakovali več slovenskih navijačev.

Jarl Magnus Riiber: »Vse te uspehe sem dosegel v okolju, kjer je fantastičen skakalni center in kjer so zanimive tekaške proge, ki mi ustrezajo. Pogled na gore je zame čudovit. Mislim, da je bilo celotno prvenstvo odlično in ga ne bom nikoli pozabil.«

Planica – Kaj menijo o svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici, smo vprašali nekaj tekmovalcev, tako tiste, ki so zaznamovali prvenstvo, kot tiste, ki so bili zadovoljni že s tem, da so lahko nastopili.

Kralj nordijske kombinacije

Eden izmed junakov prvenstva je Norvežan Jarl Magnus Riiber. V nordijski kombinaciji je na vseh štirih tekmah osvojil zlato medaljo, za nameček pa je v skakalnem delu na Bloudkovi velikanki pristal pri neverjetnih 147 metrih in močno presegel rekord Petra Prevca iz leta 2014. »To je bilo moje najboljše svetovno prvenstvo. Vse te uspehe sem dosegel v okolju, kjer je fantastičen skakalni center in kjer so zanimive tekaške proge, ki mi ustrezajo. Pogled na gore je zame čudovit. Mislim, da je bilo celotno prvenstvo odlično in ga ne bom nikoli pozabil. Organizacija je bila dobra, vse je delovalo, kot je treba. Vesel sem, da je prišlo včeraj in danes na skakalni tekmi tako veliko domačih navijačev, ki sem jih med prvenstvom nekoliko pogrešal. Kot sem slišal, je bil razlog cena vstopnic,« je Riiber v soboto povedal, potem ko je osvojil četrto zlato medaljo in tik preden je odhitel na ekipno skakalno tekmo navijat za svoje rojake.

Tudi Krüger pohvalil prvenstvo

Zelo zanimivo je bilo v tekaškem delu prvenstva, kjer smo videli največ končnih odločitev. Moške tekme so bile večinoma kot norveško državno prvenstvo. »Norveška ekipa je res močna. Ponosen sem, da sem lahko del nje in da tukaj tako dobro tekmujemo. Proga je težka. Vzponi sicer niso tako strmi, so pa dolgi. Ne smeš začeti prehitro. Proge imajo dobre vzpone in zahtevne spuste in zavoje, kar je del smučarskega teka. Prav je, da so na svetovnih prvenstvih takšne proge, da se naredi selekcija, da zmagajo najboljši. Organizacija je dobra in tukaj preživljam lepe dni. Nastanjeni smo v manjšem kraju v Italiji,« je dejal Norvežan Simen Hegstad Krüger, ki je na prvenstvu osvojil tri zlate medalje.

Prvič tekača s Haitija

V smučarskih tekih je za razliko od nordijske kombinacije in smučarskih skokov nastopilo kar nekaj tekmovalcev iz tako imenovanih eksotičnih držav. Prvič je bil na nordijskem prvenstvu zastopan Haiti, in sicer z dvema smučarskima tekačema. Oba sta bila na Haitiju rojena, nato pa posvojena v Kanado oziroma Francijo. Uspešnejši je bil Stevenson Savart. Francoska družina ga je posvojila, ko je imel tri leta. Pri petih je začel teči na smučeh. Kot je pojasnil, ga je ta šport najbolj navdušil. »V Sloveniji sem prvič in počutim se zelo dobro. Čeprav sem sedajle po tekmi utrujen, je v redu, srečen sem, da sem tukaj. Pričakoval sem nekoliko boljši nastop, a sem kljub temu zadovoljen,« je povedal po tekmi na 15 kilometrov, na kateri je osvojil 91. mesto, start pa si je zagotovil s kvalifikacijami. Dodal je še, da so na Haitiju seznanjeni, da dva njihova športnika tekmujeta v Planici.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/2

nedelja

-6/1

ponedeljek

-2/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2023

Dobrodelni srečelov

SEJMI / Škofja Loka, 3. december 2023

Sejem smučarske opreme

GLASBA / Slovenski Javornik, 3. december 2023

To so bili časi

SEJMI / Naklo, 3. december 2023

Adventni semenj Waldorfske šole

GLEDALIŠČE / Dovje, 3. december 2023

Jutri začnem

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 3. december 2023

Ta veseli dan kulture

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 21:23, 3. december

Se močno strinjam. Zakaj uničevati tisto, kar je dobro? Je res vedno na prvem mestu denar, šele nato ljudje? Kar je pa še bolj žalostno, pos...

Prihaja čas za smučanje / 18:38, 3. december

Se strinjam, dober povzetek stanja v SLO !

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.