Radovljiški župan Ciril Globočnik / Foto: Gorazd Kavčič

Še vedno ni znano, kje bo bolnišnica

Zanjo si prizadevajo v Kranju, na Jesenicah in v Radovljici, kjer poudarjajo vsak svoje prednosti lokacije na posameznem območju. Končna odločitev je v rokah vlade, po pričakovanjih naj bi bila znana še v prvi polovici letošnjega leta.

Kranj, Radovljica, Jesenice – Po tem, ko je Mestna občina Kranj tudi aktualni vladi že predstavila predlagano lokacijo za gorenjsko regijsko bolnišnico na Zlatem polju in pri tem dobila zagotovilo, da bo vlada odločitev o tem, kje bo bolnišnica stala, sprejela še v prvi polovici letošnjega leta, sta svoje prednosti poudarili tudi občini Radovljica in Jesenice.

V Radovljici je prostor pripravljen

Kot pojasnjujejo v Radovljici, je lokacija regijske bolnišnice v prostorskem načrtu občine Radovljica opredeljena že več kot deset let. Leta 2017 je bila izdana prostorska programska preveritev za umestitev na tem območju, ki vsebuje analizo stanja prostora, variante rešitve umestitve bolnišnice ter smernice nosilcev urejanja prostora. Preveritev je potrdila, da lokacija v Radovljici predstavlja najboljšo lokacijo za umestitev regijske bolnišnice predvsem z vidika prometne dostopnosti neposredno z avtoceste,« so pojasnili na radovljiški občinski upravi.

Kot poudarja župan Ciril Globočnik, je s prostorskimi dokumenti za bolnišnično dejavnost že zagotovljeno več kot deset hektarov veliko območje z možnostjo širitve proti vzhodu še za dodatnih sedem. »Območje geometrijsko predstavlja središče gorenjske regije, poleg prometne je v neposredni bližini tudi vsa ostala infrastruktura pa tudi letališče Lesce,« je še poudaril.

V Radovljici so prepričani, da je tudi lanska analiza možnih lokacij, ki jo je pripravila razvojna agencija BSC Kranj, potrdila predhodne ugotovitve občine. So pa v Radovljici po dogovoru z DARS, DRSI in ministrstvom za zdravje izdelali tudi idejno shemo novega avtocestnega priključka, ki bo namenjen direktnemu dostopu do bodoče bolnišnice.

Kranj: Ponujamo najboljšo lokacijo

Tudi v Kranju se ne želijo odreči svojemu predlogu po umestitvi regijske bolnišnice na območju Zlatega polja, kjer – kot poudarjajo – ima Mestna občina Kranj primerno zazidljiva in v prostorskih načrtih namembna zemljišča, katerih največji lastnik je država. Župan Matjaž Rakovec je pojasnil, da so po nastopu aktualne vlade na ministrstvu za zdravje že predstavili predlagano lokacijo na Zlatem polju in vse njene prednosti. »Obljubljeno nam je bilo, da bo vlada sprejela sklep o izboru lokacije do poletja, torej v prvi polovici letošnjega leta. Seveda se bomo vmes še dobili z njihovimi strokovnimi službami, da obrazložimo, kje vse ima Kranj prednosti v primerjavi z lokacijo v Radovljici. Moramo se zavedati, da je Kranj središče gorenjske regije; samo v Kranju z okolico je 90 tisoč ljudi, če upoštevamo širše območje, pa je v kranjskem bazenu več kot polovica prebivalcev Gorenjske. Mislim, da s strokovnega vidika tudi ni problem, da bi regijsko bolnišnico umestili v Kranj.« Podporo regijski bolnišnici v Kranju so sicer jeseni 2021 izrekli tudi tedanji župani občin Cerklje, Gorenja vas - Poljane, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki in Žiri.

Bolnišnica mora ostati na Jesenicah

Tudi novi župan Jesenic Peter Bohinec tako kot njegov predhodnik trdno stoji na stališču, da mora bolnišnica ostati na Jesenicah. »Ne smemo pozabiti na bistveno prednost, ki jo imajo Jesenice pred ostalimi občinami, in sicer – bolnišnica na Jesenicah dejansko že stoji. V njen razvoj in obnovo je država v zadnjih letih vložila tudi znatna finančna sredstva,« poudarjajo na Jesenicah in pri tem v ospredje postavljajo leta 2015 zgrajeni novi urgentni center ter obsežno energetsko-požarno sanacijo in prenovo lekarne pred dvema letoma.

Ob tem, poudarja župan, za namen njene širitve Občina Jesenice že vrsto let s prostorskimi akti ščiti območje stavbnih zemljišč vzhodno od obstoječe bolnišnice, v lasti pa ima tudi stavbna zemljišča, ki bi bila lahko namenjena širitvi bolnišnične dejavnosti. »Poleg odličnih cestnih in železniških povezav Jesenic je treba posebej omeniti tudi Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin, ki zagotavlja razvoj zdravstvenega kadra za potrebe jeseniškega zdravstva, pa tudi širše, ter Srednjo šolo Jesenice, ki od leta 1994 izvaja izobraževanje tehnikov zdravstvene nege in poklicno izobraževanje bolničarjev negovalcev,« še navajajo na Jesenicah.

Ob tem poudarjajo, da ohranitev Splošne bolnišnice Jesenice kot regijske bolnišnice predstavlja pomemben gradnik skladnosti razvojnih prizadevanj v regiji. »Z ohranitvijo dejavnosti splošne bolnišnice v občini Jesenice bi, ne nazadnje, še naprej zagotavljali ustrezno razpršenost tovrstnih ustanov po celotnem ozemlju Slovenije in čim hitrejši dostop do bolnišničnih storitev tudi za prebivalce, obiskovalce in turiste na perifernih območjih.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno oblačno
vlažnost: 44 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/25

torek

8/21

sreda

10/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 30. maj 2023

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, 31. maj 2023

Brezplačno merjenje krvnega tlaka

RAZSTAVE / Jesenice, 31. maj 2023

Fotografska razstava

OBVESTILA / Kranj, 1. junij 2023

Novi urnik pisarne DU Kranj

GLASBA / Slovenski Javornik, 1. junij 2023

Koncert Suhe hruške v kompotu

IZLETI / Naklo, 1. junij 2023

S kolesom do Škofje Loke

PRIREDITVE / Jesenice, 1. junij 2023

Brihtin dan

 

 
 

 

 
 
 

Boljša oskrba s pitno vodo / 13:14, 30. maj

14 let za 24km vodovoda. Vsaka čast.

V državnem svetu o Orehku / 21:02, 26. maj

Samo dražijo ljudi s projekti, ki nikoli ne bodo zaživeli. Novi gradbeni projekti so ustavljeni. Projektantske hiše od novembra lani beležij...

Golob napovedal tudi božičnico za upokojence / 18:40, 26. maj

A se je roza minister za srečo Maljevac že kaj oglasil? Ne spremljam več te anomalije slovenske !!

Gorenjska bolnišnica / 18:38, 26. maj

Zmer bolj je očitno, da je bil okoli nove bolnice navaden medijski spin !Kar naenkrat so na Jesenicah ugotovili, da je v povprečju prostih p...

Srečanje z medvedom / 18:05, 25. maj

Slovenija se je odločila za pot v smeri velikih nacionalnih parkov po zgledu ZDA in Kanade, kjer ljudje živijo v sožitju z divjimi živalmi. ...

Gorenjska bolnišnica / 18:00, 25. maj

Gorenjska bolnišnica bo ostala na papirju dokler na oblast spet ne pride politika, ki vidi razvoj države v betonu, tirih, asfaltu, jeklenih ...

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 21:31, 22. maj

Zakaj pa ne Jesenice. Grem stavt, da imajo le te dovolj bohatih z denarjem. Dočim u Radolco/Lesce pa sili folk od drugod. Ko bo to prodano, bo pa investitor v plusu, a ne.