Eden večjih projektov je gradnja nove, 3,7 kilometra dolge ceste Britof–Hotemaže, ki naj bi jo končali do konca prihodnjega leta. / Foto: Gorazd Kavčič

Investicije v državne ceste in železnice

Država ima letos za vlaganja v državne ceste na Gorenjskem na voljo blizu 31 milijonov evrov. Lotiti se namerava tudi 126 milijonov evrov vredne nadgradnje železniške postaje Jesenice.

Letos bodo začeli izvajati nadgradnjo železniške postaje Jesenice, kjer predvidevajo nadgradnjo tirne in peronske infrastrukture ter ureditev postajnega poslopja. V drugi polovici leta nameravajo končati nadgradnjo železniške postaje Domžale.

Kranj – Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) ima letos za investicije in vzdrževanje državne cestne infrastrukture na Gorenjskem načrtovanih skoraj 31 milijonov evrov, čakajo pa jo tudi večja vlaganja v železniško infrastrukturo.

Obvoznica Vodice končana še letos

Poglejmo najprej na ceste. Nadaljevali bodo konec lanskega leta začeto gradnjo 3,7-kilometrskega odseka Britof–Hotemaže, edinega manjkajočega odseka regionalne ceste med Kranjem in Preddvorom. Pogodbena vrednost gradnje je 5,7 milijona evrov, končali naj bi jo do konca prihodnjega leta. Gradnjo obvoznice Vodice, ki se je prav tako začela lani in bo stala sedem milijonov evrov, nameravajo dokončati letos. Omenjena obvoznica predstavlja četrto etapo načrtovane ceste v dolžini 2,3 kilometra med Žejami in Vodicami, ki s predhodnimi odseki vzpostavlja povezovalno cesto med štajerskim in gorenjskim krakom avtoceste med avtocestnima priključkoma Krtina pri Želodniku in Vodice. Lanskega decembra se je začela tudi prva faza južne blejske obvoznice – z urejanjem območja vstopnega križišča na Betinu. Pogodbena vrednost prve faze je 6,3 milijona evrov, končali naj bi jo prihodnje leto.

Načrtujejo tudi obvoznico v Železnikih

Lani so se lotili tudi rekonstrukcije 650-metrskega odseka regionalne ceste od Loga proti Rudnu v Železnikih, naložbo, vredno 2,7 milijona evrov, pa naj bi končali do konca letošnjega leta. V Železnikih DRSI načrtuje tudi kilometer dolgo obvoznico mimo starega dela mesta. Naložba je vredna 4,1 milijona evrov.

Na DRSI so med večjimi projekti omenili še 535 tisoč evrov vredno gradnjo krožnega križišča Šobec, za katero napovedujejo, da bo končana konec aprila, ter rekonstrukcijo kolesarskih mostov čez Savo Dolinko pri Belci in v Tabrah, ki bo stala 1,9 milijona evrov in bo končana predvidoma konec maja. Takrat naj bi dokončali tudi most čez Radovno v Krnici, v katerega bodo vložili 1,4 milijona evrov, dobrih 376 tisoč evrov vredno investicijo v most čez Pogorelco pri Šmartnem v Tuhinju pa naj bi končali aprila.

Sanacija plazu na cesti proti Ljubelju

DRSI nekaj večjih projektov načrtuje tudi v sklopu rednega vzdrževanja. Sanirati nameravajo zemeljski plaz na državni cesti Tržič–Ljubelj v vrednosti približno 1,2 milijona evrov. Poleg tega obnavljajo vozišče na 1,8 kilometra dolgem odseku ceste Kranjska Gora–Erika, pri čemer vrednost del znaša 1,8 milijona evrov, izvedena pa naj bi bila do 30. junija. Do konca aprila naj bi končali tudi tri milijone evrov vredno ureditev Slovenske ceste v Mengšu.

Nadgradnja železniške postaje na Jesenicah

Na DRSI so omenili še dve večji investiciji v železniško infrastrukturo na območju Gorenjske. Letos bodo začeli izvajati nadgradnjo železniške postaje Jesenice, kjer predvidevajo nadgradnjo tirne in peronske infrastrukture ter ureditev postajnega poslopja. Ocenjena vrednost projekta je 126 milijonov evrov, od tega je zagotovljenih 56 milijonov evrov evropskih sredstev iz Instrumenta za povezovanje Evrope. Dodali so še, da v drugi polovici letošnjega leta nameravajo končati nadgradnjo železniške postaje Domžale, ki so se je lotili lani. Ocenjena vrednost projekta znaša 18,8 milijona evrov, od tega imajo zagotovljeno 13,7 milijona evrov sofinanciranja iz Načrta za okrevanje in odpornost.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

delno oblačno
vlažnost: 46 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/25

petek

8/26

sobota

10/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

FILM / Preddvor, 16. junij 2023

Film Z ledinskimi imeni na Zaplato

OBVESTILA / Gorenjska, 16. junij 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

GLASBA / Adergas, 16. junij 2023

Večer balad v parku

GLASBA / Šenčur, 16. junij 2023

Koncert kvarteta saksofonov ROYA Quartet

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2023

Predstava Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2023

Praznik Društva upokojencev Naklo

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Drulovka, 17. junij 2023

Mertive krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 17. junij 2023

Ohranjevanje zdravja za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

V soboto kar trinajst ur zastoja / 18:05, 13. junij

Mislim, da se v takih primerih mora omogočiti voznikom prehod na nasprotni pas, seveda pod nadzorom policistov. Pa ne more človek sedeti 13 ...

Začetek poletne sezone na Veliki planini / 17:58, 13. junij

Ob 10 uri, v kateri del Velike planine pa je treba priti?

Prepovedane in dovoljene vrste živali / 17:57, 13. junij

Ali pri nas še vedno pišejo zakone zato, da se jih krši, ali zato, da se jih izvaja?

Izjava o nujnem premisleku / 21:08, 12. junij

Razumem zaostal in neizobražen narod iz leta 45, ki je bil poln sovraštva, maščevanja, naivnosti, da so videli edino rešitev za svetlo priho...

Izjava o nujnem premisleku / 18:00, 12. junij

Od dneva ukinitve se vrstijo pobude za preklic sklepa v domovini in tujini. Odziv vlade javnost ne pozna, ker jo podcenjuje.

Zašli v času in prostoru / 11:14, 12. junij

V Sloveniji je med 2.sv. vojno umrlo 6,5% prebivalstva. Območje brez velikih front. Države skozi katere so šle velike fronte: Francija 1.4%,...

Zašli v času in prostoru / 15:13, 11. junij

Ga Rozalija. Ali je odkrivanje prekritih grobišč ali nekoč tajnih navodil in depeš za ubijanje političnih nasprotnikov "moderno pluvanje po ...