Svetovni prvaki Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek / Foto: Gorazd Kavčič

Slovenski skakalci za konec še do zlate kolajne na ekipni tekmi

Planica – Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je postala svetovni prvak na ekipni tekmi v Planici. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olimpijski prvaki Avstrijci. Za Slovenijo je bila to tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata. Prav pod vse so se podpisali skakalci in skakalke.

V nedeljo so do brona skočili slovenski skakalci na mešani ekipni tekmi, v petek pa je Timi Zajc postal svetovni prvak. Za Slovenijo je današnje zlato peto v zgodovini SP v nordijskem smučanju in tretja kolajna na moških ekipnih tekmah po Oberstdorfu 2005 in Oslu 2011, a prva najžlahtnejšega leska.

V prvi skupini je od varovancev glavnega trenerja Roberta Hrgote skakal Kos, ki ni dobil priložnosti na posamični tekmi na veliki skakalnici. Na ekipni tekmi je po prvem skoku zasedal četrto mesto, v drugo pa je skočil nekoliko slabše za tretje mesto slovenske četverice pred nadaljevanjem.

Je pa v drugi seriji v drugi skupini zaostanek nadoknadil Jelar, ki je skočil kar 138 m in obema najboljšima slovenskima orloma priboril lepo izhodišče v boju za zlato kolajno.

Zajc je v prvi seriji skočil 132 metrov, v drugi pa še štiri metre dlje. S tem je svetovni prvak s petkove posamične tekme Lanišku omogočil zadnji skok kar z 10,5 točke prednosti.

Ta je nato odgovoril na izziv Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda in celo povečal prednost na 12,9 točke naskoka pred Norveško. Avstrijci so na tretjem mestu zaostali 39,5 točke.

"Ta vikend sem dobil vse, kar sem si želel dobiti. Po medaljah sem ujel Petra Prevca, zdaj potrebujem le še veliko zmag. Zame je to popolno, sanjsko. Upam, da je Peter doma močno navijal in da smo ga razveselili," se je Zajc v prvi izjavi za RTV Slovenija spomnil Petra Prevca, ki je grdo padel na treningu in s pretresom možganov pristal v bolnišnici.

Kos je bil del ekipe, ki je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila srebrno kolajno za Avstrijci. Tokrat mu je bilo lažje spremljati razplet tekme. "Bi rekel, da je bilo lažje, vseeno sta Timi in Anže v prvi seriji odskakala vrhunsko. Tudi če pride do napake, smo vsi vsega sposobni. Zmagali smo. Vzdušje je fenomenalno, brez besed smo lahko. Hvala vsem, da so prišli v Planico," je dejal Kos.

Zadovoljen je bil tudi Jelar, ki je imel težave na obeh posamičnih tekmah, tako na srednji kot veliki skakalnici. "Ko se mi je na srednji skakalnici primerila smola, je očitno to botrovalo nekakšni psihološki napetosti. Ampak zdaj smo svetovni prvaki in Peter, če tole gledaš, tudi ti si del tega," se je tudi zmagovalec skupnega seštevka v poletih iz lanske sezone spomnil najstarejšega od bratov Prevc.

Zadnji se je svojim kolegom v reprezentanci pri podajanju izjav pridružil Lanišek. Najprej je moral na dopinško kontrolo. "To je noro, danes so nas navijači ponesli naprej in hvala vsem, celotni ekipi, družini in vsem navijačem. Pred drugim skokom sem si le rekel, da moram skočiti na polno. Za tako priložnost se spodobi popoln napad in uspelo je," je razlagal Lanišek za RTV Slovenija.

"Ponosen sem, pet ekip je bilo v igri za zmago. Da točno tem fantom uspe ... Brez veze izgubljati besede. Zmagali smo in postali ekipni svetovni prvaki," pa je čustveno in na robu solz po koncu tekmovanja dodal glavni trener Hrgota.

S tem je končan skakalni del svetovnega prvenstva, v nedeljo bo na sporedu le še kraljevska tekaška preizkušnja na 50 km za moške v klasični tehniki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 55 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/33

ponedeljek

15/34

torek

17/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.