Avtorja razstave, zavzeta zbiralca Slavko Hočevar in Albin Novšak / Foto: Tina Dokl

Planiški spomini za vedno

Naša edinstvena Planica je naslov razstave v Galeriji Mestne hiše v Kranju, na kateri del svojih bogatih zbirk predmetov s tekmovanj v Planici predstavljata zavzeta zbiralca Slavko Hočevar in Albin Novšak.

Kranj – V mojih osnovnošolskih letih je oče od nekod prinesel značke, ki jih je dal narediti skakalec Bogdan Norčič, ko je leta 1977 skočil takratni svetovni rekord 181 metrov, a je ob tem podrsal in ta ni bil priznan. Še preden sem zbiralca Slavka Hočevarja vprašal, ali morda ima kakšno v svoji zbirki, je ta že odgovoril: »To so tri značke – zlata, srebrna in bronasta. Motiv je Bogdan Norčič med poletom, nad njim je njegovo ime, spodaj pa daljava. Vse tri so tudi na razstavi.« Le kaj bi lahko drugega pričakoval od zbiratelja, ki ima zbirko značk, ki šteje več kot 850 kosov, več tisoč pa jih ima za menjavo.

Vse z imenom Planice

Izbor predmetov iz svoje bogate zbirke, ki sicer obsega več kot tri tisoč različnih kosov, povezanih s tekmovanji v Planici, Slavko Hočevar z Mlake pri Kranju dopolnjuje z zbirko značk, ki jo predstavlja kolega zbiralec Albin Novšak. »Sodelovanje z zasebnimi zbiralci je obogatitev naših muzejskih dogodkov, še posebno če gre za zbirke, ki so tematsko povezane z aktualnim časom, tokrat s svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Planici,« je povedala avtorica besedila k razstavi, dr. Monika Rogelj iz Gorenjskega muzeja, in dodala, da je ob zbirki značk – te je tokrat iz svoje zgledno urejene in dokumentirane zbirke prispeval Albin Novšak iz Tržiča – od planiških začetkov v tridesetih letih prejšnjega stoletja pa do danes, predstavljeno še najrazličnejše gradivo, na katerem se pojavlja ime ali simbol Planice. Razstavljeni predmeti nas popeljejo skozi desetletja dogajanja v Planici, vse od organizacije tekmovanj pa do navijaškega vzdušja.

Ob značkah so tu različni tiski, vstopnice, akreditacije, oznake različnih služb na tekmovanjih, nalepke, plakati, fotografije in razglednice, tudi majice, kape, lonček in ovitek za sladoled, celo škatlica cigaret. »Konec petdesetih let je Tobačna Ljubljana pripravila reklamne cigarete brez filtra z znakom Planice. Na spletu sem škatlico zasledil nekje v ZDA, se javil na ponudbo in zdaj je tu na razstavi,« o tej zanimivosti pove Slavko Hočevar in doda, da tokrat na razstavo ni uvrstil zelo redke značke iz leta 1948, narejene iz lesa, ki jo je pred leti dobil pri ženinem sorodniku. Da je zanj več tisoč predmetov, ki jih ima v zbirki, enako vrednih in pomembnih.

»Oba imava vse, če enemu zmanjka ta značka, jo ima drugi – in obratno,« pove Albin Novšak, katerega oče je bil znani slovenski skakalec še iz zgodnjih časov Planiških tekem. V zbirki je tudi značka, kakršno je oče dobil za udeležbo na tekmi leta 1936.

Predmeti obujajo spomine

Na ogled je tudi nekaj startnih številk in skakalne smuči, kakršne so bile v uporabi od prvih planiških tekem pa do petdesetih let, pa tudi iz kasnejših obdobij, vse do današnjih Slatnarjevih. Zanimiva je skakalna oprema, ki jo je zbiralcu podaril skakalec Marjan Mesec, kar nekaj desetletij mlajši pa je skakalni dres Primoža Peterke.

»Glede na to, da sem tudi sam 23 let vsako leto delal na planiških tekmah, se je tudi število predmetov v moji zbirki iz leta v leto večalo. Mnoge so mi podarili prijatelji in znanci, nekatere pa sem tudi kupil na zbirateljskem trgu,« poudarja Slavko Hočevar. Mogoče za nekoga nepomembni predmeti imajo zanj posebno vrednost, ker so povezani s slovenskim simbolom Planico. Kot pove, so v muzeju dobili še dodano vrednost, saj bodo obiskovalce popeljali v leta, ko so morda sami doživeli izkušnjo planiških tekem.

In kot je povedal dr. Franci Petek, direktor Zavoda za šport Planica, ki je odprl razstavo, poleg uspešnih skakalk in skakalcev tudi zbiratelji, ki skrbijo za dediščino Planice, to delajo večno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/32

četrtek

18/32

petek

19/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 10:35, 18. julij

Bolnišnica sredi prometnega mesta ni dobra rešitev. Že zdaj so kolone avtomobilov v tistem koncu, kaj bi bilo šele potem. V Murski Soboti j...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:21, 17. julij

U Radolc je tkole. Se nekaj zgodi, npr. gre fabrika drugam, nobenmu mar. Se zapre ulica, nikomur mar. Se ukine ulica, še manj. No, in tudi ...

Kmete moti trasa plinovoda / 17:31, 16. julij

Vse to se dogajo ker službe MO Kranj ne sčitijo interesa občanov.Ne vem ali je ležernost ali strokovnost ljudi ki zasedajo ključna delavna...

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...