Odprtje svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju / Foto: Gorazd Kavčič

SP v nordijskem smučanju v Planici tudi uradno odprto

Kranjska Gora – V središču Kranjske Gore so sinoči slovesno odprli največji letošnji športni dogodek v Sloveniji, 43. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Dogodek se je simbolno začel ob 20.23, med več kot 130 nastopajočimi so bili tudi Laibach, Ansambel Saša Avsenika in DJ Umek.

Zbrane so nagovorili predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) Johan Elias, ki je tekmovanje tudi uradno odprl, predsednik vlade Robert Golob in predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in OK Planica Enzo Smrekar.

"Dobrodošli na nordijsko svetovno prvenstvo 2023. Planica živi in diha z nordijskim smučanjem. Spomnim se poletov lani, ko je tukaj praznovalo 60.000 navijačev. Zdaj smo tukaj pripravljeni na več. Želimo navdušiti svet in praznovati šport," je v svojem govoru poudaril Eliasch.

Ta je najavil dva tedna izjemnih športnih dogodkov, obenem pa se je za pripravo SP zahvalil Smučarski zvezi Slovenije, njenemu predsedniku, organizacijskemu komiteju iger, vsem prostovoljcem, pa uradnim osebam, partnerjem ter članom Fisa. Na koncu je izpostavil vlogo športnikov, ki premikajo meje in bodo zdaj blesteli v dolini pod Poncami. "Športnikom želim srečo, navijačem pa odličen čas tukaj. S temi besedami razglašam prvenstvo za odprto," je še dejal.

"Dobrodošli v Sloveniji, dobrodošli v Planici, dobrodošli doma. Na to SP smo lahko upravičeno ponosni. V naslednjih dneh se bo tukaj predstavilo 1500 športnikov, še 100-krat toliko pa obiskovalcev, ki bodo v Planico prinesli fantastično vzdušje, po katerem je znana. Verjamem, da bomo poskrbeli tudi za to, da se s tekmovanj prenese glas o Sloveniji po celem svetu. Smo športen narod in na športnike smo ponosni. Zato sem vesel, da je prvenstvo v Planici," pa je med drugim izpostavil Golob in Slovenijo označil za zeleno srce Evrope.

"Danes pišemo novo poglavje bogate zgodovine smučarskih tekmovanj v Planici. Zahvalil bi se Fisu za zaupanje, vladi Republike Slovenije za podporo, vsem vam navijačem pa za vašo strast. V prihodnji dneh bomo priča velikim dosežkom atletov, ki bodo dali na tekmovanju od sebe vse. Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici," pa je dodal Smrekar.

Na prireditvi so navzoči ob glasbenih ritmih DJ Umeka pozdravili nosilce nacionalnih zastav 65 sodelujočih reprezentanc, slovensko trobojnico je nesel 30-letni smučarski skakalec Peter Prevc, najstarejši v ekipi in najuspešnejši nordijski smučar pri nas v zgodovini.

Triintrideset športnic in športnikov bo zastopalo slovenske barve. Največja pričakovanja so usmerjena v skakalni ekipi, ki sta to sezono osvojili vseh 22 stopničk nordijskih športnikov v treh disciplinah, ki so na programu SP.

Največja upa sta tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala, Anže Lanišek in Ema Klinec. Slednja bo branila naslov s SP pred dvema letoma v Oberstdorfu. Prvi boji za skupaj 24 kompletov medalj bodo na sporedu v četrtek, 23. februarja, zastor nad tekmovanjem bo padel 5. marca.

Skupina Laibach je za slovesnost odprtja SP pripravila skladbo, ki temelji na stari slovenski pesmi Oj, Triglav, moj dom. K sodelovanju so povabili še številne druge znane glasbenike, pevko Severo Gjurin, pevca skupine Siddharta Tomija Megliča, citrarko Ireno Anžič, tolkalko Petro Vidmar, člane Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilsko sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

Ansambel Saša Avsenika, vnuka legendarnega Slavka Avsenika, je zaigral slovenske klasične melodije, skladbi Slovenija, od kod lepote tvoje, in Na Golici, manjkala pa ni niti Planica, Planica. Na odru je bil tudi zborček Glasbene šole Bučar.

Glasbenim izvajalcem so se na odru pridružili še plesalci pod vodstvom Mihe Krušiča, člani folklorne skupine Emona, evropski in svetovni prvaki v hip hopu iz plesne šole Bolero ter plesalci baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Slovesnost začetka prvega SP v smučanju pri nas je prenašala nacionalna televizija, scenarist in režiser je bil Miha Krušič, povezovala sta jo Igor E. Bergant in Bernarda Žarn.

Po treh neuspešnih kandidaturah so 17. maja 2018 delegati na kongresu Fisa v grškem letovišču Costa Navarino Planici vendarle dodelili izvedbo SP 2023, dobila je devet glasov, drugi kandidat, norveški Trondheim, pa šest. Slovenija je neuspešno kandidirala za prvenstva, ki so bila nato v letih 2017, 2019 in 2021.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/25

četrtek

13/25

petek

14/25

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 8. junij 2023

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Šenčur, 8. junij 2023

Kočevje in Kočevsko jezero

DELAVNICE / Naklo, Šenčur, Preddvor, 8. junij 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

OBVESTILA / Primskovo, 8. junij 2023

Predstavitev negovalne kozmetike

IZLETI / Naklo, 8. junij 2023

S kolesom čez Dobravo

OBVESTILA / Gorenjska, 8. junij 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Kokrica, 9. junij 2023

Na Jezersko

IZLETI / Preddvor, 10. junij 2023

Spominsko romanje

 

 
 

 

 
 
 

Vlaki bodo zavili na Labore / 16:15, 7. junij

Veliko prebivalcev Drulovke in Orehka ima službe v Ljubljani. Če se hočejo peljati z vlakom, se morajo najprej z avtomobilom do železniške p...

Jeseniško »morje« / 11:48, 7. junij

Jesenice mesto muzej. Športna infrastruktura na ravni večje vasi. Brez atletskega steze, brez pokritega bazena, brez športne dvorane, brez ....

Vlaki bodo zavili na Labore / 14:46, 6. junij

Zakaj na Orehku ne bo železniške postaje? V Ljubljani so na kratki razdalji 4 postaje. Čemu hitrost 160km/h? Za tovorne vlake? Linija Jeseni...

Vlaki bodo zavili na Labore / 08:59, 6. junij

Ne vem zakaj ne bi nova trasa vključevala oba tira in se stara trasa skozi naselje ukine oziroma se naredi kolesarska steza. Strošek dveh ti...

Antologija Brez križa in imena / 08:40, 6. junij

(...) Tebi živeti in zate umreti, / draga Slovenija, srčno želim; / ko ti še lepih dni zarja zasveti, / v tvojih naj svetih tleh grob svoj d...

Rok mimo, objekt še stoji / 08:36, 6. junij

Če se bo ugotovilo, pravijo... če čebula ne bi če imela, bi čebula bula bila... sušilnica tudi še stoji, pa bazen in še marsikaj. Črne gradn...

Antologija Brez križa in imena / 07:52, 6. junij

"(...) Stanonikova zamolčanim pesnikom postavila križ in jim dala imena."Vlada pa je 100.000 pobitih žrtev komunističnega nasilja, tudi v C...