Najprej tek, nato druženje

Kot je napisala novinarka v članku z gornjim naslovom si organizatorji smučarskega teka gospodarstvenikov, diplomatov in politikov res nismo upali pomisliti, da bo moja pobuda dočakala trideseto izvedbo. Vzrok za ta uspeh je vsebina in namen prireditve ter dobra organizacija.

Bil sem poslanec v Zboru občin v prvem slovenskem parlamentu. Jesen 1991 je bila posebej naporna. Poslanci so se prepirali, seje so bile dolgotrajne, mučne; depresijo je povečevala še gosta ljubljanska megla. Na Gorenjskem modro nebo, s snegom pokriti vršaci in poslavljajoča jesen v dolini. Nebeška Lepota. Prepričan, da lepota spremeni človeka, mu olepša življenje, zmanjša skrbi, sem sklenil, da poslance povabim vsaj na Gorenjsko. Ker so v parlamentu obremenjeni s sedenjem, sem dodal še lepoto gibanja – hojo in tek na smučeh. Ko pod modrim nebom drsiš po zasneženih travnikih in v gozdovih doživljaš lepoto, ki spreminja tvoj pogled na svet, predvsem pa ti odpre pot do še drugih življenjskih vrednot. Ker so v Slovenijo, kot v novo državo, takrat prihajali tuji diplomati, sem tudi njim želel pokazati lepoto dežele, v kateri bodo sedaj službovali.

Nagovoril sem Športno društvo Planica, da organizira tekaško smučarsko tekmo za diplomate, gospodarstvenike in politike. Stene parlamentarnih hodnikov sem polepil z ročno napisanimi vabili. Tak je bil začetek. Prvo tekmo je Športno društvo Planica odlično izpeljalo. Že prve tekme se je udeležil takratni predsednik vlade Lojze Peterle pa poslanec Borut Pahor in nemški veleposlanik dr. Gunther Seibert … Sam sem dal dober zgled in tekmoval kot poslanec in zdravnik tekaške reprezentance.

Zgodbo sva nadaljevala z Vinkom Grašičem, ki je tekmo prenesel na Pokljuko in jo s svojo ekipo vedno odlično organiziral. Srečen sem, da so moja razmišljanja o lepoti rodila bogat sad. Upam, da bo to zgodbo uspešno nadaljeval njegov sin Klemen.

Avgust Mencinger, Radovljica

Oddaj svoj komentar

Kranj 20°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/25

ponedeljek

16/20

torek

12/18

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 10. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

PRIREDITVE / Cerklje, 11. junij 2024

Branje Maistrove poezije

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 11. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 11. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 11. junij 2024

Pohod DU Naklo

IZLETI / Cerklje, 11. junij 2024

Kolesarjenje DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...