Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan

Nevidna se zdi zla runa (...) S polnimi usti peska / govori, kdor se opravičuje / obžalovanja dejanje ne izbriše. (Makarovič) Slovenska literatura že pozna tudi dolgo časa zamolčana polna usta. Nekje pokopališče je na hribu, (...) Ležim v globini tiho, tiho, (...) /. Joj, lep je molk s prstjo zasutih ust! (Balantič). Balantičeva »zasuta usta«, in mnoga druga, so posledica NOB/revolucije z ideologijo totalitarnega komunizma. Makarovičeva sicer trdi, da rdeča zvezda zanjo ne pomeni simbola totalitarizma, temveč »simbol svobode, enotnosti, bratstva, upora proti zlu, fašizmu ....« Ker pravi, da »je bila rdeča zvezda neštetokrat zlorabljena (...) in tudi bo«, bi morala s svojo »besedo, nabrušeno kot meč« odstraniti simbole totalitarizma tako medvojne kot povojne revolucije, ki je zatirala svobodo besede, tudi njene. Potem bi njena zvezda res pomenila »enakost, bratstvo, svoboda«« brez sovraštva. A ti simboli ostajajo na njenih koncertih Nosil bom rdečo zvezdo. Žrtve teh simbolov »S polnimi usti peska« leže po tankovskih jarkih, prikritih grobiščih, gulagih ... Evropa se že »opravičuje / obžaluje, a dejanje ne izbriše«. Kaj pa demokratična Slovenja?

Poleg Balantiča, padlega domobranca v Grahovem 24. 11. 1943, lahko omenimo tudi pesnika bl. Lojzeta Grozdeta. Letos je njegovo leto. Ker je imel pri sebi italijansko dovolilnico in versko literaturo, je bil osumljen kot izdajalec in po mučenju ubit 1. 1. 1943 pri Mirni na Dolenjskem. Spomladi leta 1942 je zapisal: Slovenija, Slovenija, ti moja rana! / Pozabljena, prezrta in izdana, / sovragu prepuščena brez moči / (...)

Kot bi nadaljeval 16-letnega Kajuha iz leta 1938 v pesmi Slutnja: Ni res, ne morem verjeti (...) vestem tem zloglasnim, (...) da bomo pobijali vse, razrušili vse, (...) O, ne ... o, ne ... Kako sram me je ... Je že slutil omenjeno zlorabo rdeče zvezde s srpom in kladivom, ki jo je kasneje med NOB/revolucijo tudi nosil? Letošnje leto je tudi Kajuhovo leto.

Nastop skesanke mimo protokola prireditve je žalitev Prešerna in nagrajencev. Ali bi vseeno nastopila, če bi secirani nagačeni zajček imel ime Agiberta oz. Berto iz njene otroške pravljice?

Žrtve medvojnih in povojnih pobojev, tudi kosti že izkopanih v naši pravni in socialni državi še vedno čakajo in upajo, da bo Jazon s pomočjo Medeje po Ljubljanici prinesel zlato runo ter z njo zamenjal »zlo runo« v parlamentu. Potem ne bo več ista voda, isti veter in ista hiša. In tudi ne zasutih ust.

Franc Pintar, Bled

Oddaj svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 65 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

15/29

nedelja

16/29

ponedeljek

17/30

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Srednja vas, 7. julij 2024

Koncert ljudskih pevcev

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...