Odgovor na odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev

V Gorenjskem glasu je bil 31. januarja 2023 v rubriki Prejeli smo objavljen prispevek Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev, v katerem osemdeset podpisnikov javno protestira, ker je Vlada Republike Slovenije (RS) 19. januarja 2023 »sprejela sklep o ukinitvi Muzeja novejše zgodovine in Muzeja slovenske osamosvojitve in združitvi obeh ustanov v novo muzejsko ustanovo«. Vzrok za takšen sklep Vlade RS naj bi bil po mnenju podpisnikov odprtega pisma ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila prejšnja vlada, in namen, da se zamenjata »dva vladajočim strukturam očitno neljuba direktorja«. Podpisniki prispevka protestirajo proti vladnemu sklepu tudi zato, ker sta se preoblikovanje Muzeja novejše zgodovine in organizacijska združitev Muzeja slovenske osamosvojitve v novo ustanovo zgodila brez predhodne javne in strokovne razprave. Avtorji nespremenjeni obstoj Muzeja slovenske osamosvojitve utemeljujejo tudi s trditvami, da je obstoječi muzej »v skladu z ICOM-ovim kodeksom muzejske etike sledil potrebam sodobne družbe in konceptualno vključil velik del slovenske javnosti …«, žal ne tudi velik del zainteresirane javnosti.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska podpirata ustanovitev ali združitev ali ohranitev Muzeja slovenske osamosvojitve, vendar ne v obliki ali vsebini sedanjega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je 4. marca 2021 ustanovila prejšnja vlada RS po konceptu in pod pokroviteljstvom »veteranske« organizacije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve« (VSO). Namreč, organizaciji in članstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zveze policijskih veteranskih društev SEVER (Sever) smo iz medijev izvedeli za ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve, čeprav smo bili kot teritorialci in miličniki pred 32 leti soudeleženci in glavna sila osamosvojitvenih dogodkov ter oblikovalci današnje zgodovine. Ali bo muzej slovenskega osamosvajanja ostajal fizično v samostojni zgradbi ali bo organizacijsko povezan z Muzejem novejše zgodovine ali se bo strokovno navezoval na novo muzejsko institucijo državnega pomena, ni tako odločujoče, kot je pomembna muzealska širina, kakovost in strokovna objektivnost pristopa k predstavitvi slovenske osamosvojitvene poti. Zato menimo, da se noben muzej slovenske osamosvojitve ne sme zgoditi brez udeležbe veteranov vojne za Slovenijo in veteranov policijskega združenja Sever. Sedanji Muzej slovenske osamosvojitve pa to, kar avtorji odprtega pisma trdijo, da je, v resnici ni, saj je nastal v krogu le nekaj usmerjenih strokovnjakov, je vsebinsko tendenciozen, predvsem pa ne upošteva v zadostni meri vseh družbenih struktur, dogodkov in dejstev, ki so sodelovali v procesu osamosvajanja Slovenije.

Veterani iz obeh organizacij (ZVVS in Sever), ki na državnem nivoju združujeta več kot 30.000 članov, od katerih nas ima priznan status vojnega veterana skoraj 25.000, želimo, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena bolj strokovno, kot to zagotavlja Združenje VSO, čim bolj objektivno in na podlagi preverjenih dejstev. Kako naj javnost zaupa objektivnosti sedanjemu muzeju osamosvojitve, ko nas, veteranov, kreatorjev takratne zgodovine, nihče od oblikovalcev muzeja ni niti vprašal za mnenje, čeprav smo doslej izdali številne publikacije ter pričevanja iz obdobja 1989–1991 ter v obeh organizacijah v slovenskem merilu organiziramo več kot 800 različnih dogodkov letno. Še več, odmaknjeni smo bili od pozornosti medijev. V skoraj desetih letih slovenski veterani '91 (ZVVS in Sever) nismo imeli priložnosti sodelovanja v nobeni pogovorni oddaji na javni televiziji, kjer bi bilo slišati tudi mnenje tistih, ki so z orožjem v roki izborili samostojno Slovenijo. Prav tako je v kreacijo muzeja slovenske osamosvojitve treba vključiti tudi številne civilne strukture družbe, ki so v letih 1990–1991 nesebično in z vsem žarom sodelovale pri osamosvojitvi Slovenije.

Prepričani smo, da je obdobje slovenskega osamosvajanja, ki naj bi ga Muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po našem mnenju organizacijsko sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine. Končno sodbo z zaupanjem prepuščamo muzealski stroki in ministrstvu za kulturo. Vlado RS pa pozivamo, naj v okviru nacionalnega muzeja ustanovi strokovno utemeljen, celovit in objektiven muzej slovenske osamosvojitve.

Janez Koselj, predsednik Območnega združenja VVS Zgornja Gorenjska
Ivan Hočevar, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Gorenjska

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

megla
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/22

petek

10/24

sobota

12/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

PRIREDITVE / Kokrica, 14. junij 2024

Iščem tipa za svojo ženo

RAZSTAVE / Šenčur, 14. junij 2024

Izgubljena in najdena dediščina

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?