Odgovor na odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev

V Gorenjskem glasu je bil 31. januarja 2023 v rubriki Prejeli smo objavljen prispevek Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev, v katerem osemdeset podpisnikov javno protestira, ker je Vlada Republike Slovenije (RS) 19. januarja 2023 »sprejela sklep o ukinitvi Muzeja novejše zgodovine in Muzeja slovenske osamosvojitve in združitvi obeh ustanov v novo muzejsko ustanovo«. Vzrok za takšen sklep Vlade RS naj bi bil po mnenju podpisnikov odprtega pisma ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila prejšnja vlada, in namen, da se zamenjata »dva vladajočim strukturam očitno neljuba direktorja«. Podpisniki prispevka protestirajo proti vladnemu sklepu tudi zato, ker sta se preoblikovanje Muzeja novejše zgodovine in organizacijska združitev Muzeja slovenske osamosvojitve v novo ustanovo zgodila brez predhodne javne in strokovne razprave. Avtorji nespremenjeni obstoj Muzeja slovenske osamosvojitve utemeljujejo tudi s trditvami, da je obstoječi muzej »v skladu z ICOM-ovim kodeksom muzejske etike sledil potrebam sodobne družbe in konceptualno vključil velik del slovenske javnosti …«, žal ne tudi velik del zainteresirane javnosti.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska podpirata ustanovitev ali združitev ali ohranitev Muzeja slovenske osamosvojitve, vendar ne v obliki ali vsebini sedanjega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je 4. marca 2021 ustanovila prejšnja vlada RS po konceptu in pod pokroviteljstvom »veteranske« organizacije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve« (VSO). Namreč, organizaciji in članstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zveze policijskih veteranskih društev SEVER (Sever) smo iz medijev izvedeli za ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve, čeprav smo bili kot teritorialci in miličniki pred 32 leti soudeleženci in glavna sila osamosvojitvenih dogodkov ter oblikovalci današnje zgodovine. Ali bo muzej slovenskega osamosvajanja ostajal fizično v samostojni zgradbi ali bo organizacijsko povezan z Muzejem novejše zgodovine ali se bo strokovno navezoval na novo muzejsko institucijo državnega pomena, ni tako odločujoče, kot je pomembna muzealska širina, kakovost in strokovna objektivnost pristopa k predstavitvi slovenske osamosvojitvene poti. Zato menimo, da se noben muzej slovenske osamosvojitve ne sme zgoditi brez udeležbe veteranov vojne za Slovenijo in veteranov policijskega združenja Sever. Sedanji Muzej slovenske osamosvojitve pa to, kar avtorji odprtega pisma trdijo, da je, v resnici ni, saj je nastal v krogu le nekaj usmerjenih strokovnjakov, je vsebinsko tendenciozen, predvsem pa ne upošteva v zadostni meri vseh družbenih struktur, dogodkov in dejstev, ki so sodelovali v procesu osamosvajanja Slovenije.

Veterani iz obeh organizacij (ZVVS in Sever), ki na državnem nivoju združujeta več kot 30.000 članov, od katerih nas ima priznan status vojnega veterana skoraj 25.000, želimo, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena bolj strokovno, kot to zagotavlja Združenje VSO, čim bolj objektivno in na podlagi preverjenih dejstev. Kako naj javnost zaupa objektivnosti sedanjemu muzeju osamosvojitve, ko nas, veteranov, kreatorjev takratne zgodovine, nihče od oblikovalcev muzeja ni niti vprašal za mnenje, čeprav smo doslej izdali številne publikacije ter pričevanja iz obdobja 1989–1991 ter v obeh organizacijah v slovenskem merilu organiziramo več kot 800 različnih dogodkov letno. Še več, odmaknjeni smo bili od pozornosti medijev. V skoraj desetih letih slovenski veterani '91 (ZVVS in Sever) nismo imeli priložnosti sodelovanja v nobeni pogovorni oddaji na javni televiziji, kjer bi bilo slišati tudi mnenje tistih, ki so z orožjem v roki izborili samostojno Slovenijo. Prav tako je v kreacijo muzeja slovenske osamosvojitve treba vključiti tudi številne civilne strukture družbe, ki so v letih 1990–1991 nesebično in z vsem žarom sodelovale pri osamosvojitvi Slovenije.

Prepričani smo, da je obdobje slovenskega osamosvajanja, ki naj bi ga Muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po našem mnenju organizacijsko sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine. Končno sodbo z zaupanjem prepuščamo muzealski stroki in ministrstvu za kulturo. Vlado RS pa pozivamo, naj v okviru nacionalnega muzeja ustanovi strokovno utemeljen, celovit in objektiven muzej slovenske osamosvojitve.

Janez Koselj, predsednik Območnega združenja VVS Zgornja Gorenjska
Ivan Hočevar, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Gorenjska

Oddaj svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 51 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/24

četrtek

12/24

petek

8/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. maj 2023

V Dolomite

OBVESTILA / Šenčur, 25. maj 2023

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 25. maj 2023

Izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 25. maj 2023

S kolesom do Velesovega

OBVESTILA / Gorenjska, 25. maj 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

OBVESTILA / Gorenjska, 26. maj 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 26. maj 2023

Razstava ročnih del

 

 
 

 

 
 
 

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 21:31, 22. maj

Zakaj pa ne Jesenice. Grem stavt, da imajo le te dovolj bohatih z denarjem. Dočim u Radolco/Lesce pa sili folk od drugod. Ko bo to prodano, bo pa investitor v plusu, a ne.

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 07:56, 21. maj

Po bizi.si, je lastnik Baranje Dejan Bubanja. Na strani stop.neplačniki, svetujejo previdnost. Druga generacija.

Slovenci – takšni in precej drugačni / 07:49, 21. maj

... v šolah kraljujejo tisti, zaradi katerih so službe dobili prevajalci jezika, ki ga ne razumejo niti dosedaj prevladujoči nasilniki, na u...

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:36, 20. maj

Ja, znano je, da pri na se vse cene ponavadi skrijejo, tako da se potem dva do tri krat povečajo. In seveda folk pele, celo pohvale dobijo t...

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:34, 20. maj

Samo primer, tole sem danes našel:Take je bilo objavljeno na Portugalskem: Each Canadair costs €30 million, a source for the Air Force ha...

Slovenci – takšni in precej drugačni / 09:27, 20. maj

Vpliv priseljenih po 2.SV je močan, so že v tretji generaciji. Naša slovenska kultura se močno spreminja, samo če omenim najbolj poslušan ra...

Zašli v času in prostoru / 04:05, 20. maj

Slovenci se niso nič naučili komu lahko zaupajo. Britanci niso narod, ki mu lahko zaupaš. Ne marajo preveč balkanske narode.