Robert Šebenik, vodja policijskega okoliša Cerklje in policistov smučarjev na Krvavcu / Foto: Tina Dokl

Le varna smuka je užitek

Včeraj so se začele zimske šolske počitnice tudi za gorenjske učence in dijake, zato je na smučiščih pričakovati več smučarjev. Ob tem na policiji opozarjajo, da mora biti skrb za varnost na smučišču na prvem mestu. Robert Šebenik, vodja policijskega okoliša Cerklje in policistov smučarjev na Krvavcu, nam je predstavil pravila in nasvete za varno smuko.

Krvavec – Kot je poudaril policist Robert Šebenik, se mora vsak smučar dodobra seznaniti z desetimi pravili FIS, ki ob doslednem upoštevanju zagotavljajo varnost vseh udeležencev na smučiščih. Ob tem morajo smučarji spoštovati tudi opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču. »Vsak udeleženec mora poskrbeti najprej za svojo varnost, hkrati pa tudi za varnost vseh drugih,« je poudaril Šebenik.

Med pravili je poudaril zlasti prepoved ustavljanja in hoje na smučišču, saj s tem bistveno oviramo druge udeležence. »Pri tem so med bolj problematičnimi deskarji na snegu, ki se zaradi posebnega načina smučanja ali pa zaradi neizkušenosti pogosteje ustavljajo na smučišču,« je povedal Šebenik, ob tem pa dodal, da so nevarni zlasti naleti smučarjev, kjer lahko pride do hujših poškodb, predvsem zlomov in ureznin. »Vedno moramo predvidevati ravnanje smučarja pred seboj in ga obsmučati na veliki bočni razdalji. Največ nesreč se zgodi ravno zaradi trčenja, ker smučarja prideta preblizu,« je pojasnil.

Zavedati se moramo, da poleg užitka smučanje prinaša tudi določeno tveganje. Veliko povečanje števila obiskovalcev na smučiščih, novi načini in tehnike smučanja in drsenja na snegu, pa tudi novi pripomočki, dodatna oprema, slaba ozaveščenost, predrznost in neprevidnost številnih uporabnikov belih strmin lahko privedejo do povečanja števila poškodb.

Smučanje prilagodimo svojim zmožnostim

Poleg tega je za varno smuko pomembno, da prilagodimo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam in znanju, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram. Na bele strmine se podajmo le, če smo v dobri psihični in fizični kondiciji ter popolnoma zdravi. Posebno pozorni moramo biti na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučamo pa lahko le na označenih in urejenih smučarskih progah. Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.

Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču. Kazen za ta prekršek je enotna in znaša 400 evrov, smučarju pa se odvzame vozovnica in onemogoči nadaljnje smučanje. Paziti moramo tudi na svojo smučarsko opremo in druge vredne predmete, ki jih odlagajmo tako, da bodo pod našim nadzorom.

Policisti svetujejo in opozarjajo

Policisti na smučišču po Šebenikovih besedah izvajajo zlasti preventivne naloge. »Kar pomeni, da ne stojimo z loparčkom in alkotestom, ampak se z ljudmi pogovarjamo, jim svetujemo in jih opozarjamo na morebitne nevarnosti,« je dejal. Pojasnil je še, da vsako osebo, ki na smučišču stori prekršek, predlagajo v uredbo postopka pri inšpektoratu za notranje zadeve, saj so kazni za manjše prekrške v razponu od 400 do 800 evrov. »Hujši prekrški se obravnavajo kot sum kaznivega dejanja,« je dodal.

Policisti bodo v času zimskih počitnic stalno prisotni na smučiščih, enako velja ob koncih tedna in med prazniki, preostale dni pa po potrebi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 31 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/12

četrtek

-4/13

petek

-3/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. marec 2023

Zbor društva Sožitje

GLASBA / Cerklje, 16. marec 2023

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, 16. marec 2023

Na Jezersko

OBVESTILA / Škofja Loka, 16. marec 2023

Zbor članov MDI Škofja Loka

PRIREDITVE / Preddvor, 16. marec 2023

Ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 17. marec 2023

Predavanje

OBVESTILA / Naklo, 17. marec 2023

Umovadba

IZLETI / Kranj, 18. marec 2023

Na Veliki Planik

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.