Zastonjske danosti

Zrak, voda, čas, ljubezen in odnosi so zastonj.

Narava čudovito ureja bivanje. Človek pa pogosto sam sebi otežuje lastno življenje. Narava nam ponuja svojo modrost bivanja, človek pa večkrat meni, da bo s svojim razumom bolje urejal življenje, kot si ga je zamislila Narava. V našem interesu je, da si priznamo odvisnost od Narave in smiselnost upoštevanja naravnih zakonov. Zato prava znanost le odkriva in potrjuje naravne zakonitosti. Bolj ko jim sledimo, manj imamo preprek do lastne sreče.

Narava nam je tudi čudovito uredita zastonjske danosti. Kaj ni presenetljivo dejstvo, da so glavne stvari za življenje na tem svetu zastonj. Brezplačno dihamo zrak in pijemo vodo, čas je zastonj, imamo na razpolago neomejeno ljubezni in zastonjsko si lahko uredimo dobre odnose. Glavne stvari za življenje so zastonj. Manj ko so stvari za življenje pomembne, dražje so. Zanimivo, kajneda. In kako ironično – hrepenimo in hlepimo po manj pomembnih stvareh, zastonjske pa puščamo vnemar. Kupujemo dobrine, ki nič ne vplivajo na naše pravo, dolgoročno zadovoljstvo in srečo. Npr. imamo eno hišo in garamo, da kupimo še drugo, imamo že šest jopic in kupimo še eno, imamo popolnoma vozen in uporaben avto, vendar ga zamenjamo (če ga že vsi!!!), trošimo čas za gledanje filmov, ki nimajo nikakršne povezave z realnim življenjem, kupimo še malo zemlje za svojo kmetijo, čeprav že sedaj komaj vse obdelamo in smo zgarani …

Popolnoma pozabimo, da imamo dovolj zastonjskega zraka in vode. Niti se Naravi ne zahvalimo za to danost. Kako imamo razporejen čas, je izključno v naši domeni. Družba nas sili v vedno večjo hitrost, vendar je od nas odvisno, ali pristanemo na to norijo. Čas je zlato. Mi pa bolj hrepenimo po zlatu kot po času. Manj ko stvari potrebujemo, dražje so. Tako močno nas je sodobna družba prepričala, da nujno potrebujemo nekaj, kar sploh ne potrebujemo. Mi pa trošimo čas za nekaj, kar je nebistveno. Koristno je ugasniti reklame in uporabiti lastno pamet – mar res vse potrebujemo, kar nas prepričujejo? Bolj ko je drago, manj je nujno za življenje.

In če pravimo, da je Ljubezen zastonj – kje je? To je del Lepote – tudi ta je zastonj, npr. v naravi, v malenkostih, ki jih ne vidimo, v hvaležnosti, v urejenosti stanovanja, vrta, le odprti moramo biti za Lepoto. Po eni zelo obsežni raziskavi je hrepenenje po lepoti naša največja (duhovna) potreba. Lepota in Ljubezen nista le religioznega izvora. Lahko ju sami ustvarjamo v svojih odnosih. Dobri odnosi so absolutno zastonj in nam močno dvignejo nivo sreče, tudi zdravja. Samo od mene je odvisno, kakšne odnose si bom ustvaril. Ti so brezplačni, pravzaprav se jih ne da kupiti, lahko si jih le zgradimo. Investiran čas v gradnjo zdravih in srečnih odnosov prinese velike in sladke obresti, ki se spet brezplačno delijo med nami.

Oddaj svoj komentar

Kranj 6°

pretežno oblačno
vlažnost: 85 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/16

ponedeljek

0/18

torek

2/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.