Skakalcem so uspevali lepi skoki, ki jih je občinstvo pospremilo z bučnim aplavzom. / Foto: Tina Dokl

Obudili podbreške smučarske skoke

Telesnovzgojno društvo Partizan Podbrezje je po 28 letih premora obudilo tradicijo smučarskih skokov v domačem kraju. V nedeljo so tako pripravili meddruštveno tekmovanje, na katerem se je v treh starostnih kategorijah pomerilo petindvajset tekmovalcev.

Letos mineva devetdeset let od izgradnje skakalnice, ki so jo ob pomoči inženirja Stanka Bloudka leta 1933 zgradili na pobudo rajonskega elektromonterja Albina Novšaka. Skakalnico so v letu 1947 prenovili ter jo kasneje podaljšali še za deset metrov.

Naklo – V slogi je moč, pravi star slovenski pregovor in tega se prav dobro zavedajo prizadevni člani Telesnovzgojnega društva Partizan (TVD) Podbrezje, ki so lansko jesen gradbeno preuredili skakalnico na pobočju Brda. Minulo nedeljo so na 25-metrski skakalnici prvič po letu 1995 pripravili meddruštveno tekmovanje v skokih, na katerem se je pomerilo 25 tekmovalcev. Zgodovina podbreške skakalnice sega daleč nazaj, saj letos mineva že kar devetdeset let od prve izgradnje, ki so jo ob pomoči inženirja Stanka Bloudka izvedli na pobudo rajonskega elektromonterja Albina Novšaka. Ta 25-metrski ponos domačinov je bil v letu 1947 obnovljen, z leti pa je za podbreške skakalce skakalnica postala premajhna. Podaljšali so jo za deset metrov, ob njej pa postavili še novo, 25-metrsko skakalnico, za načrte in nadzor nad gradnjo pa je skrbel Klemen Kobal, takrat tudi skakalec kranjskega Triglava.

Kot je pojasnil predsednik TVD Partizan Podbrezje Jernej Jeglič, je bilo nedeljsko meddruštveno tekmovanje namenjeno predvsem počastitvi 90. obletnice prve izgradnje skakalnice ter praznovanju 75-letnice TVD Partizan Podbrezje. Že pred drugo svetovno vojno sta imela namreč šport in telesna kultura v Podbrezjah pomembno vlogo, po vojni, aprila 1948, pa so zavzeti ljubitelji športa Anica Jeglič, Betka Vidic, Francka Debeljak, Dušan Humar, Lado Klemenc in Franc Gros ustanovili društvo za športno rekreacijo in telesno vzgojo TVD Partizan Podbrezje. Društvo se vseskozi trudi ohranjati in izvajati različne športne dejavnosti ter rekreacije, ki učinkovito pripomorejo k varovanju zdravja, delovnih sposobnosti ter pozitivno vplivajo na psihični in fizični razvoj posameznika. Da so tudi po 28 letih sposobni obuditi skakalnico, za katero mlajši domačini sploh ne vedo, se je dobro videlo na nedeljsko popoldne, ko so vznožje skakalnice zapolnili navdušenci smučarskih skokov in podporniki skakalcev. »Od leta 1990 smo Podbrežani lahko še uživali v Podbreških belih dnevih, v okviru katerih smo smučarske skoke vključevali v kombinacijo z veleslalomom in smučarskim tekom. Takrat je nastopalo tudi po več kot 120 tekmovalcev, rojenih ali stanujočih v Podbrezjah. Tega danes ni več, saj so tudi smučarski skoki postali zahtevnejši, vendar je tudi današnje meddruštveno tekmovanje prav gotovo dobra priložnost za druženje in povezovanje ljubiteljev športa ter okoliških prebivalcev, ki so si prišli popestrit nedeljsko popoldne,« je še dodal Jeglič, tudi sam nekdanji smučarski skakalec.

Novozapadli sneg je omogočil, da so pripravili tekmovanje, razdeljeno v tri starostne skupine: pionirji, člani in veterani, ki so jih slogovno ocenjevali Branko Finžgar, Janez Zelnik in Franci Faganel, za pravilne meritve dolžin skokov pa so poskrbeli Franc Erman, Jure Albreht in Janez Finžgar. Med tekmovalci je bil tudi Nejc Novak, nekdanji skakalec, ki je smučarske skoke opustil pred tremi leti. »Moram priznati, da sem kar malo pogrešal te občutke in prav zanimivo je ponovno stati na smučeh ter se spustiti z vrha,« je dejal. Desetletni Lovro Resman, skakalec kranjskega Triglava, pa je že pred samim nastopom povedal, da ga skakalnice ni strah, saj je vznemirljivih občutkov z vrha že dobro vajen, vendar je vseeno upal na čim daljši skok in čim več višine. Na koncu je v kategoriji pionirjev slavil Tadej Kristan iz Bohinja, drugo mesto je pripadalo Resmanu, bronasto odličje pa si je priskakal Ažbe Bohinc. Pri članih je prvo mesto dosegel Urh Albreht, drugo David Kvar, tretje pa Matjaž Erman. V kategoriji veteranov je zlato odličje pripadalo Francu Potočniku, sledila pa sta mu Urban Šimnic in Albin Golba.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 31 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/12

četrtek

-4/13

petek

-3/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. marec 2023

Zbor društva Sožitje

GLASBA / Cerklje, 16. marec 2023

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, 16. marec 2023

Na Jezersko

OBVESTILA / Škofja Loka, 16. marec 2023

Zbor članov MDI Škofja Loka

PRIREDITVE / Preddvor, 16. marec 2023

Ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 17. marec 2023

Predavanje

OBVESTILA / Naklo, 17. marec 2023

Umovadba

IZLETI / Kranj, 18. marec 2023

Na Veliki Planik

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.