Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev

Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?

V četrtek, 19. januarja 2023, je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o ukinitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve in združitvi obeh ustanov v novo muzejsko ustanovo. Zaposleni Muzeja novejše zgodovine Slovenije so v izjavi, ki jo je podpisala večina zaposlenih, zapisali, da o postopkih ukinjanja in združevanja obeh ustanov niso bili obveščeni in v njih niso sodelovali. Prav tako ne poznajo morebitne študije o prostorskih, vsebinskih in finančnih posledicah ukinjanja in združevanja. Podpisniki smo zato presenečeni in razočarani, da so Skupnost muzejev Slovenije, Slovensko muzejsko društvo in ICOM Slovenija, torej vodstva društev, ki bi se morala po svoji funkciji in poslanstvu postaviti v bran avtonomiji javnih zavodov, javno podprli vladno odločitev brez predhodnega posveta s kolegi v obeh muzejih, ki sta predmet ukinitve in združitve z nejasnimi posledicami. Še več, nobeno od društev in tudi ne Skupnost muzejev Slovenije se ni posvetovalo o izjavi s svojimi člani ali člani izvršnih odborov, četudi v pismu pozivajo k sodelovanju, povezovanju, etični komunikaciji, sledenju načelom demokratičnosti, vključenosti in soudeležbe.

Nedopustno in nedemokratično je, da se vodstva ključnih muzejskih društev in Skupnost muzejev Slovenije odločajo brez vednosti in soglasja svojih članov. Ni čudno, da zato pojem »stroka« vse bolj izgublja javno veljavo in strokovnost vse bolj postaja prazna beseda ter muzeji orodje političnega boja.

Podpisanim se glede na omejene prostorske, razstavne in depojske prostore Muzeja novejše zgodovine Slovenije ne zdi smiselno, da država brez resne predhodne analize o možnostih izvedbe začrtanega programa in poslanstva združuje muzeja. Muzej slovenske osamosvojitve naj bi se po svojem poslanstvu in v sodelovanju z drugimi slovenskimi muzeji in zbirkami ukvarjal z dediščino osamosvojitve kot osrednjim izhodiščem svojega delovanja. Muzeološki koncept je bil izdelan na podlagi sodobnih dediščinskih pristopov. Temelji na konstruktivnem muzejskem pristopu, na pričevanjih in vključevanju različnih strani osamosvojitvene vojne in odpira osebni razmislek obiskovalca. Muzej je bil ustanovljen tudi zato, da bi sčasoma in skozi vključevanje javnosti pridobival gradivo, podobno kot mnogi slovenski muzeji. Zdi se, da se sedanja vlada ne zaveda, da ukinja simbolni in dediščinski temelj kolektivnega spomina lastne države. To je slaba popotnica za prihodnost slovenske državnosti in samostojnost države. Muzej osamosvojitve je namreč v skladu z ICOM-ovim kodeksom muzejske etike sledil potrebam sodobne družbe in konceptualno vključil velik del slovenske javnosti, ki meni, da je muzej osamosvojitve potreben.

Da se spreminjajo ustanovitveni akti in se ustanavlja nova ustanova le zato, da se zamenja dva vladajočim strukturam očitno neljuba direktorja, pa si glede na leto 2023 skoraj ne moremo misliti. Opozarjamo vse slovenske muzealce, da gre za nevaren pravni precedens, ki krči možnost demokratičnega odločanja in nasprotuje osnovnemu namenu demokracije. Ne pozabimo, demokratična menjava elit in priznavanje drugačnosti kot vrednote sta predpogoja sobivanja in družbenega blagostanja. Vzorec menjave direktorjev prek menjav ustanovitvenih aktov bi v prihodnosti lahko ogrozil delovanje pravne države in dokončno nadomestil demokracijo z demokraturo. Precedens je tudi resna grožnja samostojni muzejski stroki.

Podpisani pričakujemo in zahtevamo pojasnila vodstev vseh navedenih društev, zakaj so se odločili za podporo političnim elitam brez soglasja članov. Mar ni osnovno poslanstvo društev in Skupnosti muzejev Slovenije podpora muzealcev kot varuhov dediščine?

Od Ministrstva za kulturo pričakujemo pojasnila in zahtevamo, da se odločitev o ukinitvi in združitvi, ki je očitno narejena brez vsakršnih strokovnih podlag in resnih priprav, ponovno premisli. Dediščina je osnovno vodilo muzejskega dela, ustvarjanje smisla, pomenov in zgodb, iz katerih je narejena naša identiteta in podlaga vsakršnega znanja o preteklosti. Zato je najmanj, kar od politikov lahko pričakujemo, da spoštujejo avtonomnost in ingerenco muzealcev in ne posegajo vanjo z nestrokovnimi odločitvami.

Podpisani pozivamo javnost, da s podporo in razširjanjem tega odprtega pisma stopi v bran slovenskim muzealcem. Le tako bomo lahko skupaj zagotovili strokovnost, ki bo v prid demokratizacije slovenske družbe in bo dediščino postavila v osrčje vrednot, med katerimi imata pomembno mesto odprtost in pluralizem.

Ljubljana, Kamnik,
26. januar 2023

Dr. Marko Štepec, ddr. Verena Perko, dr. Jelka Pirkovič, dr. Renato Podbersič, Janko Boštjančič, dr. Alenka Miškec, dr. Iztok Durjava, dr. Tomaž Lazar, dr. Uroš Košir, dr. Lilijana Žnidaršič, dr. Tomaž Ivešić, dr. Luka Vidmar, prof. Anton Arko, dr. Mira Miladinović Zalaznik, dr. Boris Golec, dr. Aleš Maver, dr. Jurij Perovšek, mag. Lara Štrumej, Tomaž Zalaznik, Jože Bartolj, Irena Uršič, dr. Primož Lampič, Jože Romšek, mag. Nika Dolinar Romšek, Martin Cregeen, Miha Gabrovšek, mag. Mateja Tominšek Perovšek, mag. Vito Oražem, Alenka Juvan, dr. Pavlina Bobič, dr. Jure Volčjak, dr. Tamara Griesser Pečar, mag. Nataša Nemeček, dr. Brane Senegačnik, Andrej Modic, Ljubica Modic, dr. Helena Jaklitsch, Helena Janežič, dr. Vesna Krmelj, dr. Vanja Kočevar, Nataša Strlič, dr. Vincenc Rajšp, Janko Rožič, dr. Igor Salmič, Jožica Šparovec, prof. Milan Škrabec, dr. Jože Možina, dr. Marjan Senegačnik, mag. Barbka Gosar Hirci, dr. Janez Šumrada, dr. Monika Kokalj Kočevar, dr. Ivan Čuk, mag. Renny Rovšnik, mag. Jože Podpečnik, mag. Andrej Hirci, Peter Bergant, Katarina Jurjavčič, dr. Pavel Car, Metod Benedik, mag. Blaž Otrin, Angelika Hribar, Mitja Pezdir, Jožica Pezdir, dr. Ana Lavrič, dr. Dejan Pacek, mag. Leopold Kožar, dr. Gašper Oitzl, dr. Bojana Rogelj Škafar, dr. Janez Juhant, dr. Marko Mugerli, dr. Žarko Lazarević, mag. Stane Okoliš, Zorko Vičar, Ana Vičar, Marjetka Jene, mag. Nataša Konc Lorenzutti, Pavel Jamnik, Slavica Kožar, dr. Mitja Ferenc

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...