Posadka Letalske policijske enote je zadnji konec tedna sodelovala v treh reševanjih v gorah. / Foto: PU Kranj

Minuli konec tedna petkrat reševali s helikopterjem

Gorski reševalci so zadnji konec tedna sedemkrat pomagali ponesrečencem in obolelim v gorah. Petkrat je z njim poletela tudi dežurna ekipa z Brnika.

Kranj – V gorah vladajo zahtevne in nepredvidljive razmere, veliko je napihanega snega, pri čemer je kložasta območja težko prepoznati, že nekaj časa opozarja Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič. Zahtevnost razmer je minuli konec tedna izkusilo tudi več turnih smučarjev in planincev, ki jih je bilo treba reševati s pomočjo helikopterja. Letalska policijska enota je tako skupaj z dežurno ekipo za helikoptersko reševanje v gorah v soboto in nedeljo opravila tri helikopterska reševanja, še dve pa je reševalna ekipa izvedla s posadko helikopterja Slovenske vojske.

V soboto je policijski helikopter z ekipo za reševanje in gorskimi reševalci najprej pomagal pohodniku z zdravstvenimi težavami v Blejski koči v Krnici. Tja je poletel že ob 8. uri zjutraj, da so oskrbeli dehidrirano in obolelo osebo ter jo pripravili za transport s helikopterjem v jeseniško bolnišnico.

V nedeljo zjutraj se je pri Domu pri izviru Završnice poškodoval alpinist. Kot v sobotni intervenciji so na pomoč priskočili gorski reševalci iz Radovljice, na kraj nesreče pa je s policijskim helikopterjem z Brnika odletela tudi dežurna ekipa gorske reševalne službe. Poškodovanega alpinista so prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Okoli 11.40 je policijski helikopter odletel še na težje reševanje turne smučarke na območju Rateč. Smučarka je pri spustu z območja Male Ponce z glavo trčila v večjo skalo in poškodovana obležala. Bila je ustrezno opremljena. Smučala je z manjšo skupino, ki ji je z gorskimi reševalci tudi nudila prvo pomoč, so pojasnili na Policijski upravi Kranj. Med reševanjem turne smučarke se je začelo še reševanje obolelega pohodnika na Ptičjem vrhu nad Planino pod Golico. V dogodku so posredovali jeseniški gorski reševalci in dežurna ekipa z Brnika s helikopterjem Slovenske vojske. Oba so prepeljali v bolnišnico.

Z vojaškim helikopterjem so v nedeljo gorski reševalci odleteli tudi na Ptičji vrh nad Planino pod Golico, kjer je nenadno obolela oseba. Prepeljali so jo v ljubljanski klinični center.

Pod Roblekovim domom v Poljčah se je v nedeljo popoldne poškodoval turni smučar. Reševalci GRS Radovljica so oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so ga predali reševalcem v nadaljnjo oskrbo. Kamniški gorski reševalci pa so že v soboto na smučišču Velika planina pomagali smučarju s poškodovano nogo. Prenesli so ga do gondole, na spodnji postaji pa predali ekipi Nujne medicinske pomoči Kamnik, ki ga je odpeljala v klinični center.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

2/5

sreda

3/7

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

 

 

Spletna trgovina Rezervniavtodeli24.si