Naslov najboljše ekipe leta je osvojila naša moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri, priznanja pa sta jim podelila predsednica države Nataša Pirc Musar in predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar. / Foto: Tina Dokl

Uspešni v jubilejnem letu

V Zvezi za šport invalidov – Paralimpijskem komiteju Slovenije so minuli torek na Brdu pripravili prisrčno slovesnost. Na njej so podelili priznanja uspešnim športnikom invalidom ter krovnim zvezam in se ob lanskem jubileju spomnili številnih posameznikov in organizacij, ki so pripomogli k razvoju športa invalidov.

Brdo pri Kranju – Slovesnost, ki sta jo vodila novinar Saša Jerkovič in naša nekdaj odlična namiznoteniška igralka Mateja Pintar Pustovrh s Praprotna, je bila tokrat še posebno slovesna, udeležili pa so se je številni gostje. Potekla je namreč tudi v duhu 60-letnice Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja, saj so jubilej praznovali minulo jesen.

»Minulo leto je bilo po vseh omejitvah zaradi covida-19 zagotovo najbolj aktivno leto v slovenskem parašportu. O tem pričajo številni nastopi naših parašportnikov po vsem svetu. Tako smo naše športnice in športnike na mednarodna športna tekmovanja pospremili kar sedemdesetkrat,« je poudaril predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar ter opisal številne uspehe, ki so jih dosegali tako v tujini kot doma.

Zbrane je nagovorila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je poudarila pomen enakopravnosti na vseh področjih. »Kljub zgledno urejenemu področju pravic invalidov v Sloveniji ocenjujem, da je še veliko možnosti in priložnosti za izboljšanje vašega položaja v družbi,« je poudarila predsednica Pirc Musarjeva in opozorila, da je vsak dan pravi trenutek za enakopravnost, in dodala, da se je treba teh vprašanj lotiti takoj in z dolžnim pogumom. »Kot predsednica si bom prizadevala, da bodo vaši pozivi in predlogi za izboljšanje položaja invalidov slišani in upoštevani,« je tudi poudarila predsednica Nataša Pirc Musar, ki je skupaj z Damijanom Lazarjem podelila najvišja priznanja parašportnikom.

V ekipni konkurenci so jih prejeli člani moške reprezentance gluhih v košarki tri na tri ter ženska ekipa v odbojki sede. Slovenski gluhi košarkarji so lani osvojili naslov svetovnih prvakov. V ekipi so bili Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

Odbojkarice sede so lani osvojile drugo mesto v zlati ligi narodov, bile pa so tudi četrte na svetovnem prvenstvu kot najboljša evropska reprezentanca. Nastopile so Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin in Marina Cencelj.

Priznanji za najboljša športnika sta dobila gluha atletinja Leja Glojnarič in gluhi teniški igralec Marino Kegl.

Na prireditvi so podelili tudi številne nagrade za dosežke v letu 2022. Bronaste so dobili slepi in slabovidni kegljači Marjan Žalar, Marija Fras, Jože Lampe, Mitja Osojnik in Karmen Vogrič, paraplesalci Amir Alibabić, Lara Nedeljković, Klemen Dremelj in Nastija Fijolič, igralec biljarda na vozičku Matej Brajkovič, parakarateistka Diandra Bekčič, moška reprezentanca v odbojki sede ter plavalec Tim Žnidaršič Svenšek in teniški igralec Alen Bečirević. Srebrne znake so prejeli parastrelec Franček Gorazd Tiršek, reprezentanca rokometašev na vozičkih ter reprezentanca gluhih košarkarjev, zlata znaka pa gluhi atletinji Iris Breganski in Leja Glojnarič.

Častne listine so dobili Peter Ozmec, Ernest Jazbinšek, Emil Muri in Damijan Lazar. Prvi častni član zveze pa je postal Jože Okoren. Podelili so tudi zlate plakete invalidskim organizacijam.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

1/6

sreda

3/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

 

 

Spletna trgovina Rezervniavtodeli24.si