Medalje policije za požrtvovalnost so prejeli tudi policisti in občani, ki so junija lani na Triglavu reševali osemnajst poškodovanih ob udaru strele. / Foto: Gorazd Kavčič

V kritičnih trenutkih pokazali pogum

Priznanja sta jim podelila vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik.

Prejemniki priznanj so sodelovali pri prijetju napadalcev, vlomilcev in roparjev, reševali osebe iz vode, iz gorečih objektov in v gorah, iskali pogrešane, izvajali temeljne postopke oživljanja, pomagali pri prometnih nesrečah in hudih krvavitvah ter preprečili več poskusov samomorov. »«Vsi prejemniki medalj, bodisi policisti bodisi občani, ste v kritičnih situacijah pokazali veliko mero poguma, pa tudi sočutja in nesebičnosti, ter bili v mnogih primerih tudi sami izpostavljeni nevarnosti. Tvegati svoje življenje za nekoga drugega je največ, kar lahko človek na tem svetu naredi. Ni večjega in plemenitejšega dejanja od tega!« je poudaril v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. »Vsako dobro dejanje se nekam zapiše in vedno tudi povrne. Želim vam, da se vam vaša povrnejo v najlepši možni obliki,« se je vsem še zahvalil v imenu policije.

Reševanje na Triglavu

Med prejemniki medalje za požrtvovalnost sta bila tudi občana Neža Kejžar iz Kranja in Peter Skumavec iz Mojstrane. Skupaj s policistoma pilotoma Alešem Mlekužem in Nejcem Travnerjem ter policistom tehnikom-letalcem Vančijem Žnidaršičem iz Letalske policijske enote z Brnika, policistom Darkom Krapežem s Policijske postaje Ajdovščina, zdravnico Alenko Pavlovčič in Blažem Stresom z območja Policijske uprave (PU) Ljubljana sta 15. julija 2022 sodelovala v reševalni akciji na območju Triglava, kjer se je ob več udarih strel poškodovalo osemnajst pohodnikov.

Pomagala ponesrečencu

Medalji za požrtvovalnost sta prejela tudi policist Uroš Arh z Bleda in pomožni policist Matjaž Bučar iz Šenčurja. Med izvajanjem nočne policijske patrulje 30. junija 2022 na Bledu sta pomagala vozniku kombija, v katerega je trčil osebni avtomobil. Policista sta pristopila do kraja prometne nesreče in ugotovila, da voznik v kombiju močno krvavi iz noge. Takoj sta začela izvajati prvo pomoč, policist Arh je nad rano tudi namestil Esmarchovo prevezo. »Reševalci so poškodovanca pozneje prepeljali v bolnišnico in tam je predstojnik jeseniškega urgentnega centra pohvalil njuno znanje nudenja prve pomoči. Z odločitvijo o načinu in izvedbi prve pomoči sta ponesrečencu rešila življenje, zato si Uroš Arh in Matjaž Bučar upravičeno zaslužita medaljo policije za požrtvovalnost,« pojasnjujejo na policiji.

Oživljala pohodnika

Medaljo za požrtvovalnost je na predlog PU Kranj prejela tudi Tina Kotnik z območja PU Ljubljana, ki se je 13. marca 2022 hitro odzvala in s pravilnim izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja rešila življenje moškemu, ki se je zgrudil med hojo navkreber na priljubljeno izletniško točko v Kranju.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

delno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/15

sreda

2/15

četrtek

7/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Kranj, 30. marec 2023

Na Sv. Mohor

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

DELAVNICE / Tržič, 30. marec 2023

Tehnike sproščanja

OBVESTILA / Kranj, 31. marec 2023

Zbor članov DU Kranj

PREDAVANJA / Kokrica, 31. marec 2023

Po Jakobovih poteh

OBVESTILA / Gorenjska, 31. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Radovljica, 1. april 2023

Razstava ilustracij

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 11:03, 27. marec

Kmetijska problematika: Ker se strinjam, delim naprej.Alenka Hiti Propad kmetijstva v EvropiV medijih pišejo o omejitvah pri...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 20:46, 26. marec

Ja, ampak preveč samskih punc in fantov. Najti morate čas za prihajajoče veselice. Ampak kaj, ko je od 18ih naprej ples v hlevu, čez dan pa ...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem