Gasilcem v čast

V sosednjem članku pišem o besedi gasilec. Ne naključno, saj je bila po spletnem glasovanju s četrtino vseh oddanih glasov izbrana v akciji Beseda leta, ki jo že sedmo leto organizira ZRC SAZU. Ob zmagovalni je bilo med finalistkami še deset besed oziroma besednih zvez, in sicer: vojna, predsednica, femicid, supervolilno leto, energent, bot, predator, povzemalnik, draginja in svoboda. Kljub navidezno močni konkurenci – lani se je začela vojna v Ukrajini, svet pretresa energetska kriza in z njo draginja, Slovenijo pa so zaznamovale tudi trojne volitve in referendumi, ljudje so močno podprli gibanje, ki ima v imenu besedo svoboda, dobili smo prvo predsednico države ... – pa »sotekmovalke« ob besedi gasilec niso imele nobenih možnosti.

Odnos do gasilcev in gasilstva je med Slovenci tako rekoč enoznačen, naj gre za leve ali desne, verne ali ateiste, živeče v mestu ali na podeželju. Gasilci so del narodovega značaja, podobno kot navdušenje nad našimi uspešnimi športniki, že prislovična priljubljenost hoje v gore in na drugi strani vsakoletno letovanje na hrvaški obali. Ob gasilcih je naša enotnost trdna, kar ob 1341 prostovoljnih gasilskih društvih, v katera je vključenih 165.000 članov, od tega 36.000 operativnih gasilcev, niti ni čudno. Najbrž ga ni med nami, ki ne bi imel v širšem sorodstvu ali med prijatelji in znanci kakšnega prostovoljnega gasilca ali gasilke. Ob vsem zapisanem so si glas za besedo leta 2022 gasilci nedvomno zaslužili z lanskim angažmajem pri gašenju obsežnih požarov na Krasu. Njihova zavzetost in nesebična pomoč, poleg profesionalnih gasilcev so pri gašenju sodelovali gasilci prostovoljnih društev iz vse države, sta ljudem vsekakor ostali v spominu na preteklo leto.

Ne le besede, ki postanejo besede leta, ampak tudi vse, ki se uvrstijo v finalni izbor, vedno znova odražajo duh časa, v katerem živimo. Povezane so z izstopajočimi dogodki doma in v svetu, posamezniki in njihovimi ravnanji ter stanjem v družbi v posameznem letu. Beseda vojna se je v sedmih letih slovenskega izbora med finalistkami tokrat pojavila prvič. Morda zato, ker ta tokrat poteka v Evropi, blizu nas, in jo na daljavo občutimo vsi. Če ne drugega, nam ostaja upanje, da bodo odgovorni ravnali modro in bomo za letošnje leto lahko namesto vojne izbirali besedo mir, morda pa se bo besedi zdravstvo ob pozitivni konotaciji pridružila še novotvorjenka pozdravstvo. Kajti tokrat za najboljšo novotvorjenko izbrana beseda vedobežnik kot oznaka za tistega človeka, ki beži pred znanjem, védenjem in se boji resnice, nam res ne more biti v čast. Lov na besedo leta 2023 je namreč že odprt.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.