Uradna maskota svetovnega prvenstva Vita ob vsaki priložnosti, vse skupaj lepo povabi v Planico na FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. / Foto: Nik Bertoncelj

Priprave so v najvišji prestavi

Priprave na FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici, ki bo med 21. februarjem in 5. marcem, so v najvišji prestavi. Kako potekajo na nekaterih »deloviščih« v Planici, smo pogledali v družbi Vite, maskote prvenstva.

Do FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici je bilo v soboto le še 31 dni, kar nam je sporočil tudi odštevalnik, ki je postavljen pred osrednjo stavbo Nordijskega centra (NC) Planica. Maskota Vita, glavna promotorka tega največjega športnega dogodka v zgodovini samostojne Slovenije, je številne, ki so se zbirali okrog nje, pozdravila s »petko« ali pa jih stisnila v svoj objem. Čaplja Viktorija, krajše Vita, je dekle s hudomušnim pogledom in izrednim smislom za nordijske športe. Zna teči in leteti in se neustrašno spopada z zimo. Ime je dobila zaradi izrednega veselja do življenja, njeno daljše ime Viktorija pa skriva nenehno željo po zmagovanju. Maskoto je poimenovala naša smučarska skakalka Špela Rogelj. »Vita se tudi danes počuti odlično,« je zagotovila.

Vse se da z dobro voljo

Za usmerjanje in pravilno parkiranje vozil je v soboto skrbel tudi Mujadin Imeroski. »Vesel sem, da sem del ekipe že zadnjih štirideset let. Kadar je treba, pomagam tudi kidati sneg, vse počnem z veseljem,« je povedal Imeroski, a njegova glavna skrb reditelja bo tudi med svetovnim prvenstvom razporejanje vozil na za to namenjenih parkiriščih v Dolini. Organizatorji prvenstva že zdaj pozivajo obiskovalce k trajnostnemu ravnanju tudi z uporabo javnega prevoza.

Ekipa bo okrepljena

»Suho vajo«, kako spihati sneg od vrha do odskočišča skakalnice, so imeli vojaki Slovenske vojske pod vodstvom Romana Berginca. »Če bi v tem trenutku snežilo, bi bili že gor,« je povedal. V soboto je namreč potekal zimski Olimpijski festival evropske mladine, ki ga med 21. in 28. januarjem gosti Furlanija - Julijska krajina, nekaj tekem je potekalo tudi v Planici. Vodja naleta Branko Klinar je povedal: »Skrbim za koordinacijo za mizo, za odeje, stole, za dobro voljo. Tudi v času svetovnega prvenstva bo tako, ko bo vodja naleta še Janez Strle – dve skupini se bosta menjali na tri dni« Klinar na naletu skakalnic v Planici dela že 38 let. »Tudi za svetovno prvenstvo se pripravljamo po ustaljenem redu. Sneg je zelo dobrodošel za naravo, mogoče za doskočišče, medtem ko je za naletne smučine sneg prej ovira in nam povzroči dodatno delo. Je pa lepo, da je vsaj zimi podobno,« je dejal Klinar.

Srčni prostovoljci

Ana Dolhar, koordinatorica Organizacijskega komiteja Planica, ki bo na svetovnem prvenstvu skrbela predvsem za prostovoljce, brez katerih si, kot poudarja, največjega zimskega športnega dogodka ne moremo predstavljati, je povedala, da so v polni pripravljenosti. »Prireditev se približuje, vsi želijo čim več informacij – od ekip do drugih partnerjev, ki bodo sodelovali na prizorišču. Gremo dan za dnem.« Janez Završnik, pomočnik vodje glavne pisarne, je pojasnil, da bodo imeli sicer dvojno delo, ker bodo na sporedu tako smučarski teki kot smučarski skoki, a je ekipa utečena in bo tudi okrepljena. Na prizorišču, kjer potekajo priprave na svetovno prvenstvo, smo pogledali tudi k delavcem, ki postavljajo dvonadstropni šotor, v katerem bo medijsko središče, k delavcem, ki so postavljali oder za gledalce v cilju smučarskih tekov ...

Urša Mišmaš je v promocijski ekipi začela delati avgusta lani in kot prostovoljka v marketingu ostaja tudi v času svetovnega prvenstva. V soboto je za družbeno omrežje TikTok snemala maskoto Vito, ki si je ogledovala dela na prizorišču. Oblečena je bila v uradno »uniformo« prvenstva, zelena barva na oblačilih predstavlja smučarske teke, modra smučarske skoke.

Pridejo navijat

V Planici smo srečali družino Gaberšček z Bleda. »Do Tamarja gremo peš z otroki, vsaj enkrat na leto pridemo sem. Na prireditvah v Planici pa navijata mami in ati,« so povedali člani mlajše generacije Gaberščkovih. Prvi smučarskotekaški krog pa so tega dne že odtekli Žvokljevi iz Kopra. »Enkratno urejene proge, enkratno vreme.« Upajo, da si ogledajo tudi kakšno tekmo na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/15

petek

1/14

sobota

-3/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 10. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Tržič, 10. marec 2023

Polka je ukazana

OBVESTILA / Kokrica, 10. marec 2023

Letni zbor članov

DELAVNICE / Tupaliče, 10. marec 2023

Velikonočne dobrote

OBVESTILA / Šenčur, 10. marec 2023

Tehnična prva pomoč

PREDAVANJA / Mojstrana, 10. marec 2023

Potopis o Aljaski

GLEDALIŠČE / Sveti Duh, 10. marec 2023

Ljubezen gre skozi želodec

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 10. marec 2023

Micka se moži

 

 
 

 

 
 
 

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 18:34, 8. marec

(...)Skrbi nas, da se v dozdajšnjih razpravah o spremembah vzgojno-izobraževalnega sistema zanemarja socialno-emocionalni vidik v vseh njego...

Investicije v državne ceste in železnice / 08:06, 7. marec

Počasi, prepočasi obnavljamo in širimo infrastrukturo. Gledam na spletu projekte na območjih bivše Juge. Še Balkan nas prehiteva.

Partizanski dnevnik / 04:47, 6. marec

Kocbek je tipičen predstavnik Slovenske inteligence. Inteligence hlapcev.

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...