Maja Brelih Lotrič: »Zavedam se, da obuvam velike čevlje, a sem po naravi precej vztrajna.« / Foto: Gorazd Kavčič

Vodenje podjetja prevzela hči

»Oče me je naučil predvsem povezovanja in prepoznave novih priložnosti. V tej smeri bom delovala tudi v prihodnje, zlasti na tujih trgih,« pravi nova direktorica Lotrič Meroslovja Maja Brelih Lotrič.

V skupini Lotrič Metrology so lani opravili skoraj 120 tisoč meroslovnih pregledov, kar pomeni več kot 470 pregledov na dan, od tega 320 v Lotrič Meroslovju. Njihove certifikate najdemo v več kot 50 državah širom sveta. »Ocenjujemo, da imamo v Sloveniji 43,9-odstotni delež na področju meroslovja, kar nas postavlja v vrh ponudnikov meroslovnih rešitev, med našimi referencami je več kot 20 tisoč podjetij,« je povedal Marko Lotrič. Matično podjetje je lani doseglo 6,8 milijona evrov prometa, Skupina pa 11 milijonov evrov.

Železniki – Po izvolitvi za predsednika državnega sveta je ustanovitelja in dolgoletnega generalnega direktorja skupine Lotrič Metrology Marka Lotriča na čelu podjetja Lotrič Meroslovje nedavno nasledila hči Maja Brelih Lotrič. Magistrica poslovne administracije in menedž­menta bo letos dopolnila trideset let. »Zavedam se, da obuvam velike čevlje, a sem po naravi precej vztrajna.« Prepričana je, da ji bo s pomočjo sodelavcev uspelo nadaljevati pozitiven trend razvoja podjetja.

Skupina Lotrič Metrology danes povezuje več kot 180 strokovnjakinj in strokovnjakov v devetih podjetjih v sedmih državah. »Prepričan sem, da v prihodnje nihče ne bo mogel voditi podjetja boljše kot mlada generacija,« je optimističen Marko Lotrič. Aprila letos bo minilo 32 let, odkar je ob podpori žene Mojce z odprtjem obrti za kalibracijo tehtnic, uteži in pipet stopil na podjetniško pot.

Priprave na prenos vodenja podjetja so potekale vse od leta 2017, ko so zakonca Lotrič in njuni trije otroci v želji po nadaljnjem uspešnem poslovanju podpisali družinsko ustavo. Vodstvene položaje sedaj poleg Maje Brelih Lotrič prevzemajo še njena starejša sestra Katja Lotrič Kejžar, finančna direktorica, ki je po novem tudi prokuristka vseh treh podjetij v Sloveniji, in starejši brat Mitja Lotrič, direktor hčerinskega podjetja Lotrič Certificiranje, ki je odslej še prokurist hčerinskih podjetij v Avstriji in Nemčiji, ter tehnični direktor Primož Hafner, ki je po novem prokurist hčerinskih podjetij na področju t. i. Adria regije – na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Severni Makedoniji.

S »svežim vetrom« do novih trgov

Za Majo Brelih Lotrič je bila podpora ožjih družinskih članov ključna za prevzem vodenja Lotrič Meroslovja. »Podporo in zaupanje v moje delo so izrazili tudi člani ožjega kolegija. Vsi se skupaj strinjamo, da bomo 'svež veter' izkoristili za osvajanje novih trgov, drugačne tržne pristope ter nadaljnji razvoj storitev in produktov.« Kot je dejala, je njena velika prednost, da je v poslovanje podjetja vpeta že od malega. Pred prevzemom nove funkcije je bila vodja projektov v matičnem podjetju in direktorica hčerinskega podjetja PSM Merilni sistemi.

»Seveda si kot mlajša generacija želim nekaj sprememb, ki pa bodo dobro premišljene. Na začetku je cilj ohraniti stabilnost in dobro vzdušje med zaposlenimi,« je povedala direktorica Lotrič Meroslovja in dodala, da se ne boji povezovanja z multinacionalkami (tudi konkurenčnimi), saj verjame v njihovo znanje in digitalna orodja, ki so jih razvili in kar jih postavlja na vrh evropskih – če ne celo svetovnih – laboratorijev.

Lotričeva sicer trenutno zaključuje svoj drugi porodniški dopust. »Posel in družina sta moji dve veliki strasti, ki ju je ob dobri podpori po mojem mogoče uskladiti,« je prepričana.

Preizkusni laboratorij za Volkswagen

Velik del partnerjev podjetja prihaja s področja avtomobilske industrije, od koder izvira tudi njihov najnovejši pomemben projekt – so namreč v zaključni fazi postopka, s katerim bodo postali odobren preskusni laboratorij koncerna Volkswagen (VW). S tem bodo za avtomobilskega giganta opravljali preskušanja in potrjevali ustreznost materialov in komponent, ki so kasneje vgrajene v avtomobile znamke VW. »Sodelovanje predstavlja pomemben mejnik za naše podjetje in slovenske proizvajalce avtomobilskih komponent, ki bodo tako po novem za postopke preskušanja lahko koristili domačega izvajalca. Poleg konkurenčnih cen bistveno prednost predstavlja predvsem komunikacija v slovenskem jeziku ter krajši roki izvedbe preskusov,« je povedal Mitja Lotrič, direktor Lotrič Certificiranja.

Edini laboratorij za certificiranje mask

Skupina Lotrič Metrology je vodilni ponudnik meroslovnih storitev »vse v enem«. Tehnični sektor sestavljajo štiri glavne enote – kalibracijski in preskusni laboratorij ter kontrolni in po novem tudi certifikacijski organ. Vsi imajo pridobljene akreditacije, ki predstavljajo uradno priznanje za opravljanje tehničnih nalog na mednarodnem nivoju. Certifikati, izdani s strani skupine Lotrič Metrology, so tako enakovredno priznani po celem svetu. Certifikacijski organ je podlaga za priglasitev pri evropski komisiji. »Priglasitev je odziv na pandemske okoliščine, v katerih smo s hitrim razvojem ter na prošnjo ministrstva za gospodarstvo slovenskim proizvajalcem mask omogočili pridobitev certifikata o skladnosti in s tem prost dostop do trgov EU v celoti,« je poudaril Primož Hafner. Imajo namreč edini preskusni laboratorij na področju medicinskih mask in osebne varovalne opreme v širši regiji.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 61 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-12/2

četrtek

-10/5

petek

-8/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 9. februar 2023

Švica

IZLETI / Kranj, 9. februar 2023

Planinsko-pohodniški izlet

IZLETI / Šenčur, 11. februar 2023

Parenzana Vižinada–Poreč

GLEDALIŠČE / Podnart, 11. februar 2023

Dama slanih oči

DELAVNICE / Tržič, 16. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

DELAVNICE / Tržič, 23. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2023

Zbor članov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 21:12, 7. februar

Vse ima ozadje. Ozadje združitve / ukinitve je osamosvojitev podrediti mitu NOB, a z zanikanjem revolucije, ki jo je izpeljala manjšinska K...

Kmetu pogojna kazen / 08:13, 7. februar

Ob tako smešnih kaznih ni čudno, da je v gozdovih toliko kmetijskih in gradbenih odpadkov. Potem smo pa sprehajalci tisti, ki smo krivi za t...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 17:20, 3. februar

"Je pa naša naloga, da vztrajamo na stališču, da za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni," je povedal Borut Sajovic. Super. Se ...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 13:50, 3. februar

Poleg klišejskega scenarija smo letos v Dražgošah prvič v govoru slišali tudi opravičilo.Seveda, "krivec za veliko dražgoško zmago upora in ...

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?