Draga in Sky lani na Golici / Foto: osebni arhiv Drage Žbontar

Sky je v paniki pobegnil

Na silvestrski večer je zaradi pokanja petard z ograjenega vrta na Koroški Beli v gozd nad vasjo panično pobegnil kuža Sky. Po treh tednih ga njegova skrbnica Draga Žbontar še vedno išče.

Draga je neizmerno hvaležna vsem, ki pomagajo pri iskanju. Zaveda se, da so storili vse, kar so mogli, da bi ga našli. Žal ji je le, da Sky ni nosil posebne ovratnice s sledilnikom, ki močno olajša iskanje v primeru, da se kuža izgubi.

Koroška Bela – Tri tedne že Žbontarjevi s Koroške Bele iščejo kužka po imenu Sky, triletnega mešančka, ki je na silvestrovo tik pred nočjo zaradi pokanja petard in raket panično pobegnil z ograjenega domačega vrta. Pognal se je v hrib nad vasjo, domači pa so ga takoj začeli iskati. Kužkova skrbnica Draga, sicer prekaljena gorska tekačica, je v zadnjih treh tednih prehodila dobršen del tega območja Karavank, od Hruščanske planine, sedla Rožca, Jeseniške planine do Španovega vrha, kjer sta se s Skyem pogosto potikala. A ljubljenčka z veliko vzdržljivosti, ki jo je spremljal na njenih gorskotekaških treningih, do sredine tega tedna še ni našla.

Psička Chilli je našla sled

Kmalu po tem, ko so Skya pogrešili, so na pomoč poklicali tudi Sabino Piber s psičko Chilli, ki sta izurjeni za iskanje pogrešanih. Vmes je namreč prišla novica, da je neka gospa psa, podobnega pogrešanemu Skyu, videla na trim stezi nad Jesenicami. In res, psička Chilli je takoj našla sled, ki je nekaj časa šla po trim stezi in nato strmo navzgor proti Plavškemu Rovtu. Tam se je sled izgubila, a kot je upala Sabina Piber, bo Sky zavil proti vzhodu čez Prihode ali Planino pod Golico in se vrnil na Koroško Belo, saj te hribe res dobro pozna. A Skya ni bilo domov. V naslednjih dneh domači niso obupali in so s pomočjo prijateljev pogrešanega kuža neutrudno iskali, nastavili celo kamere, preverjali več sledi in informacij, a brez uspeha.

Kot je sredi tedna povedala Draga, obstaja možnost, da je kuža šel na avstrijsko stran, zato so poizvedovali tudi tam. Zdaj minevajo trije tedni, kar ga pogrešajo, žal je v teh dneh zapadlo veliko snega, a upanje, da ga bodo našli, še vedno tli. Možno je, da ga je kdo vzel za svojega, pa ne ve, da ga iščejo, razmišlja Draga. Kot pravi, se po izkušnjah izgubljeni psi včasih vrnejo tudi šele po mesecu dni.

Živali znajo preživeti

Temu pritrjuje tudi Sabina Piber iz K9 iskanje pogrešanih, ki je s psičko Chilli letos iskala štiri pogrešane »silvestrčke«, ki so pobegnili zaradi pokanja petard, tri – razen Skya – so uspešno našli. »Nikakor ne gre obupati, živali se znajdejo, v naravi 'preklopijo' na preživetveni način, najdejo hrano, vodo, zatočišče pred mrazom, snegom, dežjem. Lahko bi rekla, da se v njih prebudi njihova prvinska narava,« je povedala Pibrova, doma z Bleda, ki z vso predanostjo in srčnostjo opravlja poslanstvo iskanja pogrešanih živali in tudi ljudi.

Je pa ogorčena nad brezvestnimi ljubitelji pirotehnike, ki ne pomislijo, kaj glasno pokanje pomeni za živali, ki so na smrt prestrašene, panične, mnoge tudi poginejo. »Ko pes v paniki pobegne, si nemočen, lahko samo čakaš, da se bo ustavil in se začel vračati ...« pravi in dodaja, da je pri iskanju pogrešanega psa zelo pomembno, da najdejo njegovo svežo sled in mu potem lahko presekajo pot. Po navadi na določenih mestih pustijo sled skrbnika in mu tako pomagajo priti domov. Sneg je po eni strani oteževalna okoliščina, po drugi strani pa je delo iskalcev lažje, saj se v svežem snegu vidijo sledi.

Sabina Piber vsekakor meni, da upanje, da se Sky vrne domov, še vedno obstaja, ob tem pa tudi poudarja, da bodo še naprej šli preverit prav vsako informacijo v upanju, da ga bodo srečno pripeljali domov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 64 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-12/2

četrtek

-10/5

petek

-8/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 9. februar 2023

Švica

IZLETI / Kranj, 9. februar 2023

Planinsko-pohodniški izlet

IZLETI / Šenčur, 11. februar 2023

Parenzana Vižinada–Poreč

GLEDALIŠČE / Podnart, 11. februar 2023

Dama slanih oči

DELAVNICE / Tržič, 16. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

DELAVNICE / Tržič, 23. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2023

Zbor članov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 21:12, 7. februar

Vse ima ozadje. Ozadje združitve / ukinitve je osamosvojitev podrediti mitu NOB, a z zanikanjem revolucije, ki jo je izpeljala manjšinska K...

Kmetu pogojna kazen / 08:13, 7. februar

Ob tako smešnih kaznih ni čudno, da je v gozdovih toliko kmetijskih in gradbenih odpadkov. Potem smo pa sprehajalci tisti, ki smo krivi za t...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 17:20, 3. februar

"Je pa naša naloga, da vztrajamo na stališču, da za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni," je povedal Borut Sajovic. Super. Se ...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 13:50, 3. februar

Poleg klišejskega scenarija smo letos v Dražgošah prvič v govoru slišali tudi opravičilo.Seveda, "krivec za veliko dražgoško zmago upora in ...

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?