Takole so včeraj urejali smučišče na Soriški planini. / Foto: Gorazd Kavčič

Snega na smučiščih je zdaj dovolj

Po obilni snežni pošiljki bodo ta konec tedna začela obratovati tudi nekatera manjša gorenjska smučišča.

»Sneg, ki je zapadel v zadnjih dneh, je precej suh in zato tudi precej zahteven za urejanje prog.« V tem tednu je razmere na smučiščih poleg sneženja krojila še megla.

Soriška planina, Stari vrh – Na Soriški planini je zapadlo okoli meter snega. Kot nam je povedal tehnični vodja smučišča Domen Pintar, so teptalci v pogonu od nedelje ponoči. »Neprestano urejamo proge, da bi konec tedna odprli celotno smučišče.« V sredo so po skoraj tritedenskem premoru, ki so ga zahtevale neugodne vremenske razmere, znova zagnali tri žičniške naprave – vlečnici Slatnik in Sedlo ter otroško vlečnico Lucija, poskrbeli pa so tudi za tekaško progo. Ponovno obratovanje je kljub sivim oblakom in sneženju že privabilo nekaj ljubiteljev smučanja. »Upamo, da bodo pogoji v prihodnje dobri, da bodo ljudje prišli smučat,« je dodal Pintar.

Tudi na Starem vrhu so težko pričakovali nižje temperature in pošiljko snega. Zapadlo ga je okoli pol metra, dodati pa je treba še nekaj tehničnega, zlasti v spod­njem delu, je pojasnil v. d. direktorja Smučarsko turističnega centra Luka Vrančič. Ponovno bodo tako začeli obratovati jutri, ko bodo zagnali sedežnico Stari vrh, vlečnico Kopa in tekoči trak ter odprli pripadajoče proge. Smučanje bo možno od 8. do 15. ure – tak urnik ima smučišče tudi ob nedeljah, med tednom pa bo obratovalo od 8. do 14. ure. Za nočno smuko po Vrančičevih besedah računajo, da bi jo lahko omogočili sredi prihodnjega tedna. »Želimo izkoristiti hladne noči za dodatno zasneževanje, da bodo naše strmine omogočale dolgo in kvalitetno smuko.« Obenem se nadejajo nadaljnjih ugodnih razmer, da bi lahko čim prej povečali obseg smučarskih prog.

Krvavec

Sneg, ki je zapadel v zadnjih dneh, je precej suh in zato tudi precej zahteven za urejanje prog, smo izvedeli na Krvavcu, kjer je po včerajšnjih podatkih okoli 80 centimetrov debela snežna odeja. Število prog oziroma delujočih naprav so v tem tednu prilagodili razmeram. »V teh dneh zaradi močnega sneženja, vetra in megle obratujejo Tiha dolina, otroški trak Gospinca, vlečnica Luža in krožna kabinska žičnica.« Kot so še pojasnili v RTC-ju, je zaradi slabega vremena tudi manjši obisk, konec tedna, ki prinaša odprtje Zvoha, pa pričakujejo dober odziv smučarjev, prav tako ob napovedanih vremenskih razmerah računajo na obratovanje v večjem obsegu. Ob petkih in sobotah bodo na podlagi zadostnega števila prijav organizirali nočno sankanje.

Kranjska Gora

Na kranjskogorskem smučišču, kjer je snega okoli 50 centimetrov, obratuje večina naprav – včeraj deset od štirinajstih. Nocoj bodo prvič v tej sezoni prižgali tudi žaromete in ponudili možnost nočne smuke, in sicer od 18. do 21. ure. Ljubitelji smučanja v večernih urah bodo na svoj račun prišli še ob sobotah; kako bo v času počitnic, pa se bodo odločali sproti, so nam povedali v RTC Žičnice Kranjska Gora. »Želimo si, da bi ugodne razmere trajale čim dlje.« Naravni sneg bodo skušali »zadržati« tudi s tehničnim. V tem tednu so gostili predvsem šolarje, v prihodnjih dneh pa se podobno kot kolegi na drugih smučiščih nadejajo vseh generacij.

Zatrnik

Na Zatrniku bo smučanje možno od sobote dalje. Zapadlo je okoli 60 centimetrov snega, kar je po besedah direktorja RTC- ja Aleša Zalarja dober obet za izvedbo tečajev, ki jih načrtujejo skupaj s Smučarskim klubom Bled, za obiske šolarjev in drugih, ki želijo pridobiti smučarske veščine, saj je smučišče primerno predvsem za začetnike. Znanju in izkušnjam primerne so oziroma bodo na voljo tri proge (170-, 130- in 70-metrska) z nizkovrvnimi vlečnicami ter sankaška in tekaška proga, in sicer od 9. do 16. ure. Kot je še pojasnil Zalar, se obiskovalci lahko odločijo za celodnevno ali poldnevno vozovnico, možna je tudi izposoja opreme, za dostop pa uporaba brezplačnega avtobusnega prevoza, ki ga ob koncih tedna in v času zimskih počitnic organizira Turizem Bled.

Španov vrh

Snežne pošiljke so se razveselili tudi na smučišču Španov vrh nad Jesenicami, kjer bodo smučarsko sezono začeli v nedeljo. Snega imajo okrog 70 centimetrov, s teptalnim strojem pa so smučišče začeli urejati že sredi tedna, je povedal novi direktor in solastnik podjetja Športni center Španov vrh Dušan Kovačič. Gre za podjetnika iz Krškega, ki je tudi napovedal obsežna vlaganja v smučišče z gradnjo apartmajev tako ob spodnji kot zgornji postaji žičnice ter oživitev poletne ponudbe s kolesarskimi dejavnostmi.

Velika planina

Obilna snežna pošiljka je ta teden omogočila začetek smučarske sezone tudi na Veliki planini. Že danes ob 17. uri bodo organizirali nočno sankanje s spustom po 2,5 kilometra dolgi osvetljeni progi, smučišče pa odpirajo jutri in bo odprto vsak dan. Nihalka bo začela voziti ob osmih zjutraj, smučišče pa bo odprto med 8.30 in 15.30. Zadnja vožnja nihalke v dolino bo ob 17. uri.

Za celodnevno smučarsko vozovnico oziroma vozovnico za nočno sankanje bodo odrasli odšteli 21 evrov, otroci 12 evrov, družine pa 50 evrov. Vozovnica vključuje tudi povratno vožnjo z nihalko.

Vogel

Na Voglu, kjer zaradi lege v Triglavskem narodnem parku ne morejo računati na izdelavo umetnega snega, so se zelo razveselili nedavnih padavin. Snežna odeja je na tem visokogorskem smučišču, ki leži na nadmorski višini 1500 metrov, trenutno debela 1,3 metra, obratujejo pa vse žičniške naprave razen Šije, zaprta je tudi proga skozi Žagarjev graben. Žičnice obratujejo od 9. do 16. ure (razen Zadnji Vogel, kjer zaključijo ob 15.30), nihalka pa od 8. ure zjutraj do 18. ure zvečer vozi vsake pol ure.

Mojstrana

Začetka smučarske sezone se veselijo tudi v Mojstrani, včeraj so še utrjevali smučarsko podlago. Smučišče naj bi odprli danes z nočno smuko oziroma najkasneje jutri z dopoldansko smuko. Kot je včeraj še povedal Metod Žebovec iz podjetja Altema iz Radovljice, ki je lastnik smučišča, bo žičnica za nočno smuko delovala vse dni v tednu, ob koncih tedna tudi za dnevno smuko, med zimskimi šolskimi počitnicami pa bosta vse dni na voljo dnevna in nočna smuka. Cene smučarskih vozovnic bodo objavili danes na spletnih in socialnih omrežjih. Letošnja novost je izposoja celotne smučarske opreme za alpsko smučanje in za tek na smučeh.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 64 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-12/2

četrtek

-10/5

petek

-8/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 9. februar 2023

Švica

IZLETI / Kranj, 9. februar 2023

Planinsko-pohodniški izlet

GLEDALIŠČE / Podnart, 11. februar 2023

Dama slanih oči

IZLETI / Šenčur, 11. februar 2023

Parenzana Vižinada–Poreč

DELAVNICE / Tržič, 16. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

DELAVNICE / Tržič, 23. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2023

Zbor članov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 21:12, 7. februar

Vse ima ozadje. Ozadje združitve / ukinitve je osamosvojitev podrediti mitu NOB, a z zanikanjem revolucije, ki jo je izpeljala manjšinska K...

Kmetu pogojna kazen / 08:13, 7. februar

Ob tako smešnih kaznih ni čudno, da je v gozdovih toliko kmetijskih in gradbenih odpadkov. Potem smo pa sprehajalci tisti, ki smo krivi za t...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 17:20, 3. februar

"Je pa naša naloga, da vztrajamo na stališču, da za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni," je povedal Borut Sajovic. Super. Se ...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 13:50, 3. februar

Poleg klišejskega scenarija smo letos v Dražgošah prvič v govoru slišali tudi opravičilo.Seveda, "krivec za veliko dražgoško zmago upora in ...

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?