Marjan Prevodnik ob kolažu Vode ne proda(ja)mo! / Foto: Igor Kavčič

Poti k likovni umetnosti

V Galeriji Sokolskega doma je na ogled razstava slik in objektov akademskega slikarja Marjana Prevodnika. V duhovitem naslovu razstave »Ni edine in zveličavne poti, kako napačno slikati« se skriva marsikaj – tako na razstavi kot ob njej tja do polovice februarja.

Škofja Loka – Na prvi letošnji likovni razstavi Galerija Sokolskega doma gosti širok ustvarjalni nabor likovnih del člana Združenja umetnikov Škofja Loka, akademskega slikarja Marjana Prevodnika, ki je šolska leta preživel v Škofji Loki, sicer pa živi in ustvarja v Ljubljani.

Predstavlja se s kolaži in nekaj objekti v prostoru. »Ko je videl razstavljena dela, me je znanec vprašal, ali gre za skupinsko razstavo,« v vedrem tonu pove Marjan Prevodnik in s tem potrdi, kako raznolika je njegova aktualna razstava. Kot je na odprtju razstave dejal Željko Opačak, ki je številnim obiskovalcem orisal Prevodnikovo likovno pot, je slikar po trenutnem izrazu sicer zaprisežen principom moderne 20. stoletja ter klasičnim oblikam izražanja, a se formalistična redukcija abstrakcije moderne v njegovem delu ponovno vrača k motivnemu izhodišču.

»Na razstavi sem želel predstaviti štiri različne umetniške koncepte. Osrednjega predstavljajo kolaži večjega formata, pri katerih med drugim uporabljam tudi dele starih slik. Nekatere stare slike razrežem in jih na novo uporabim za kolaž,« o delih v uvodu razstave pove avtor, na nasprotni steni pa predstavlja intimnejša dela na papirju, ki jih je ustvaril lani na umetniški rezidenci v Črni na Koroškem.

Kjer se galerija razširi, je na ogled nekaj del, ki jih Prevodnik ustvarja na prav poseben način z barvnimi curki. »Ti se kot nekakšne tridimenzionalne linije ali niti debelega sukanca nalagajo na podlago kot stalagmiti. Iz njih vzklijejo podobe slovenske pokrajine, na katero je Prevodnik v svojem ustvarjanju tako navezan,« je k razstavi zapisal Željko Opačak.

Četrti del razstave so objekti, za katere slikar pravi, da jih ustvarja predvsem za dušo, hkrati pa so to angažirana dela, s katerimi poskuša izraziti svoj odnos do okoljskih in aktualnih družbenih problemov. Žrtvovanje na križu (konceptualnih) sprememb, idej in kapitala (ter zahtev soproge) naslovi objekt z gmoto uporabljenih tub barv, ki so prebodene s paličicami in umeščene v kovinski okvir. Tudi sicer je pri naslovih tako slik kot objektov precej duhovit in na neki način družbeno kritičen. »Ker včasih za kritičnost ni mogoče uporabiti likovnega jezika, to poskušam izraziti v naslovu, rad pa pišem tudi aforizme. Tako je lažje povedati, kaj vse se dogaja okrog nas.«

Ustvarja ciklično. »Ko imaš na voljo nekaj materialov in barvnih izrezkov za kolaž, ustvarjaš določen cikel in zgodbo, ki jo želiš povedati. Potem lahko mine več let, da začneš koketirati z drugo tehniko in likovnimi pristopi, in se kasneje morda spet vrneš k stari temi.«

Marjan Prevodnik je poklicno deloval na osnovnih in srednjih šolah, od leta 1993 do upokojitve leta 2019 pa je bil pedagoški svetovalec za likovno vzgojo in umetnost na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo. Je tudi član InSEA, Mednarodnega združenja za likovno vzgojo in umetnost.

Tokratna razstava bo tako imela tudi pedagoške učinke. Skupaj s Sokolskim domom bo pripravil vodene oglede z likovnimi delavnicami za osnovne in srednje šole občin Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas - Poljane.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/16

ponedeljek

0/18

torek

2/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.