Žirovniški občani opozarjajo na problem čezmernega kopičenja odsluženih vozil. / Foto: Primož Pičulin

Problem kopičenja vozil vse večji

Žirovniški občani so v anonimnem pismu ponovno opozorili na čezmerno kopičenje odsluženih vozil enega od domačih podjetnikov. Težava, s katero se srečujejo že več kot desetletje, pa po njihovem mnenju ni le moteča in nevarna za okolje, temveč tudi škodljiva za zdravje in premoženje občanov.

Žirovnica – Kot so v pismu zapisali avtorji anonimnega pisma, domači podjetnik svojo dejavnost opravlja sredi vasi v mirnem stanovanjskem naselju na robu parka Natura 2000 v vasi Moste pod Stolom. »Z dejavnostjo, ki jo opravlja, krši celo vrsto predpisov in bi kot tak moral predstavljati izziv za inšpekcijske službe,« so zapisali avtorji, ki menijo, da kršitve zadoščajo za zaprtje dejavnosti podjetja in kaznovanje odgovorne osebe.

Podjetju očitajo tržni prekršek, saj naj podjetje ne bi bilo registrirano za dejavnost avtoodpada in skladiščenje rabljenih rezervnih delov, prav tako navajajo prekršek s področja varovanja okolja in narave ter prekršek s področja varnosti in zdravja pri delu, ne nazadnje pa tudi kršitev zakona o graditvi objektov. Ob tem pozivajo žirovniško občino in pristojne službe k ukrepanju. Med drugim predlagajo, da se podjetju omogoči nakup zemljišča v Obrtno-poslovni coni Žirovnica, kjer že deluje zbirališče komunalnih in kosovnih odpadkov.

Državne inšpekcije neučinkovite

Žirovniški župan Leopold Pogačar pojasnjuje, da si že leta prizadevajo, da bi rešili težavo kopičenja odsluženih vozil v naselju Moste in Breg, ki ga izvaja domači podjetnik. Strinja se z navedbami občanov, obenem sprejema kritiko, ki je namenjena občini. »Razumem občane, da jih ne zanima, da je naša pristojnost omejena in jo izvajamo lahko le prek Medobčinskega inšpektorata in redarstva. Državne inšpekcije pa so po mojem mnenju neučinkovite, kljub temu da to ni prvi in ne edini primer v Sloveniji,« je poudaril župan in dodal, da so že pred leti na poziv njihove občine sklicali koordinacijo inšpekcijskih služb. »Kjer pa smo le poslušali, kdo za kaj ni pristojen, spremenilo pa se ni nič,« je dejal župan.

Obveščali so tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR) občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, ki je v okviru svojih pristojnosti zadeve dokumentiral, zbiral dokaze in jih pošiljal pristojnim inšpekcijam. Župan se je pred časom pogovoril tudi z lastnikom podjetja. »Edini odgovor z njegove strani je bil, da onemogočamo podjetništvo v občini. Gospod je imel tudi možnost, da svojo dejavnost prenese v poslovno cono, a se za to ni odločil,« je še dodal župan.

Izrabljena vozila nacionalni problem

Da žirovniški primer ni edini, temveč je problem izrabljenih vozil nacionalni problem, pa je poudaril vodja MIR Gregor Jarkovič. Pojasnil je, da so že pred časom predlagali spremembo zakonodaje, na podlagi katere se je uveljavila ekološka taksa za izrabljena vozila. »A ukrep ni zadostil stanju na terenu,« je dejal Jarkovič, ki verjame, da se na območju žirovniške občine izvaja nedovoljena dejavnost. »Ta dejavnost je zelo natančno opredeljena v uredbi o izrabljenih vozilih, kjer je tudi določeno, kaj vse mora zagotoviti posameznik, ki to dejavnost izvaja.« MIR je po njegovih besedah zaznal nespoštovanje določb uredbe žirovniškega podjetnika, o tem so redno obveščali pristojne inšpektorate in druge službe, kot sta Finančna uprava in policija.

Tudi na zadnjo anonimno prijavo so se na MIR odzvali, potekajo namreč dogovori o koordinaciji inšpekcijskih služb za nadaljevanje aktivnosti, da bi se ta problematika omejila in uredila v zakonskih okvirjih. »Izrazili smo željo, da se koordinacija v širši sestavi zopet sestane in ovrednoti vse dosedanje ukrepe ter ugotovi, v čem niso bili učinkoviti. Dejstvo namreč je, da niso bili, saj je stanje praktično nespremenjeno oziroma je še slabše, kot je bilo,« je dejal Jarkovič, ob tem meni, da bo nujno potreben drugačen pristop. »Že ves čas namreč opozarjamo, da je inšpekcijski postopek predolgotrajen in pretog, zato želimo, da se zakon o inšpekcijskem nadzoru vnovič odpre in se osvežil z učinkovitejšimi in preglednejšimi postopkovnimi določili.«

Zemljišča v poslovni coni predraga

Lastnik podjetja se zaveda »težav z ljudmi in inšpekcijami«. Kot je pojasnil, se je večkrat skušal dogovoriti z županom. »Pa mi je jasno dal vedeti, da moram sam urediti glede naše dejavnosti,« je dejal in še povedal, da se je večkrat dogovarjal tudi za ceno odkupa zemljišča v Obrtno-poslovni coni Žirovnica. »A je zemlja predraga,« je dodal. Tudi o menjavi zemljišča se je skušal dogovoriti. »Pa podjetje Ržišnik Perc ni zainteresirano,« je še povedal lastnik podjetja, ki letos sicer načrtuje ograditev prostora in postavitev šotora, če bo dobil ustrezna dovoljenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

2/5

sreda

3/7

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...