Grajsko kopališče bo še naprej ostalo javno. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako prenoviti kopališče

V kakšno smer bo šla prenova Grajskega kopališča na Bledu, je še neznanka. A v javnem občinskem podjetju Infrastruktura Bled, ki je upravljavec kopališča, se zavedajo, da mora biti v celovito prenovo, ki jo načrtujejo, vključena širša javnost.

Bled – Skoraj sto let mineva od zadnje celovite prenove Grajskega kopališča na Bledu, ki ga upravlja javno občinsko podjetje Infrastruktura Bled, kjer razmišljajo o temeljiti prenovi. Kopališče ni le pomembna točka gorenjskega turističnega bisera, ampak tudi Slovenije in Evrope nasploh. V torek se je tako množica občanov udeležila javne tribune in prisluhnila predlogom in načrtom o prenovi.

»Nasploh je kopališče zelo dobro obiskano,« je poudaril direktor Infrastrukture Bled Janez Resman in dodal, da je kar se da vrhunsko vzdrževano in da slišijo veliko pohval na ta račun. »So pa materiali že dotrajani in je potrebno obnove. Pri tem bi lahko beton, ki je bil pred stotimi leti najpomembnejši gradbeni element, zdaj pa ga skoraj nikjer več ni, v določeni meri zamenjali z lesom.« Še vedno bo Grajsko kopališče ostalo javno, bi pa lahko nudilo tudi nekatere druge produkte, s katerimi bi lahko sezono z dveh ali treh mesecev podaljšali na šest do osem mesecev ter zvišali raven ponudbe. »Tu bodo svoje povedali stroka, prebivalci in lokalno gospodarstvo. Mi smo pripravljeni na vse možne rešitve,« je poudaril Resman.

Bled je »instagramabilen«

»Bled je svojevrsten fenomen tudi v smislu, da je na neki način bolj prepoznaven od same Slovenije in je izjemno pomemben za identiteto in 'instagramabilnost' Slovenije,« se je moderno izrazil arhitekt Aleš Vrhovec iz arhitekturnega biroja GregorcVrhovec + Žiher arhitekti. »Ljudem, ki o tem prostoru ne nazadnje vedo precej več kot mi, dajemo priložnost, da povedo svoje mnenje, izkušnje in želje, kaj v zvezi s tem prostorom narediti,« je pojasnil Vrhovec in dodal, da se jim zdi pomembno pred začetkom kakršnegakoli dela najširše odpreti prostor za javno razpravo vseh javnosti. Tu je padla odločitev za odprt pristop z vključevanjem širše javnosti, saj menijo, da gre za zares pomembno točko Gorenjske in Slovenije in je ob njej vizija enega samega človeka premajhna. »Poskusili bomo pionirsko vstopiti v proces participativnega urbanizma,« je poudaril Vrhovec.

Prav je, da soočijo mnenja

Odprt način načrtovanja podpira tudi blejski župan Anton Mežan. »Spodobi se, da najprej vprašamo ljudi, potem pa začnemo druge postopke, kajti to je edina prava pot za končno skupno zadovoljstvo,« je povedal Mežan. »To je praksa, ki bi jo morali uporabljati tudi v bodoče in ne bi smela biti več izjema, temveč pravilo.« Mežan je poudaril tudi velik pomen Grajskega kopališča. Želi si, da bi tja prihajali tudi tisti, ki se kopajo na območjih ob jezeru, kjer je to prepovedano. Zato je pomembno, da je kopališče takšno, kakršnega si ljudje želijo, hkrati pa se mora dobro vklopiti v okolje. Javna tribuna je bila sicer dobro sprejeta, bila je prva, a ne zadnja, tako da bodo predloge še usklajevali. Obiskovalci Grajskega kopališča si v prvi vrsti želijo predvsem, da bi se ob prenovi tam dobro počutili, da ne bi bilo nevarnosti, in se strinjajo, da bo vsaka izboljšava dobrodošla.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

1/6

sreda

3/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

 

 

Spletna trgovina Rezervniavtodeli24.si