Setev na Zgornji Dobravi leta 1964 (vir: arhiv Gorenjskega muzeja) / Foto: Anka Novak

Ledinska imena tudi za katastrski občini Dobrava in Zaloše

Razvojna agencija je po Češnjici in Kropi pripravila tudi zemljevid ledinskih imen v katastrskih občinah Dobrava in Zaloše, letos se bodo lotili Ljubnega, Peračice in Brezij.

Domača poimenovanja njiv, travnikov, gozdov, potokov in vseh drugih elementov kulturne krajine so pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine.

Radovljica – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je izdala že drugi zemljevid ledinskih imen na območju občine Radovljica. Po Češnjici in Kropi je zdaj namreč pripravljen še zemljevid za katastrski občini Dobrava in Zaloše, ki prikazuje ledinska imena na območju med potokom Lipnica in Savo od Mišač do Podnarta.

»Na obravnavanem območju je bilo zbranih 268 ledinskih imen, ki so bila zbrana s pomočjo starejših domačinov ter dodatno preverjena na dveh srečanjih s krajani obravnavanega območja. Na zemljevidu so vsa imena zapisana v narečju, saj bodo le v domačem govoru ohranila svojo pristno podobo,« je pojasnil vodja projekta Klemen Klinar.

Tiskani zemljevid je domačinom brezplačno na voljo na Občini Radovljica in v Knjižnici A. T. Linharta Radovljica, poleg tega pa še na sedežu Krajevne skupnosti Podnart in v prostorih Društva upokojencev Podnart. Imena so zabeležena tudi na čezmejnem portalu ledinskih imen www.ledinskaimena.si, ki vsebuje zbrana imena na Gorenjskem in slovenska ledinska imena na avstrijskem Koroškem.

»Domača poimenovanja njiv, travnikov, gozdov, potokov in vseh drugih elementov kulturne krajine so pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine. Skupaj s hišnimi imeni so temeljni nosilec lokalnih narečij, hkrati pa so pričevalec o naravnih in nekdanjih družbenih razmerah v prostoru, kjer so ljudje živeli in delali,« še pojasnjuje Klinar.

»Zaradi vedno manjše povezanosti in odvisnosti človeka od naravnega okolja ter izrazite modernizacije kmetijstva ledinska imena izginjajo v pozabo. Namen projekta zato ni bil samo zbrati in obeležiti imena, temveč lokalno prebivalstvo osvestiti o pomenu ledinskih imen. Ljudi spodbujamo k oživitvi imen, ki jih lahko, četudi se ne ukvarjamo več s kmetijstvom, uporabljamo ob naših prostočasnih dejavnostih v domačem okolju,« še poudarja.

Projekt se bo v radovljiški občini nadaljeval tudi letos, predvidoma na območju Ljubnega, Peračice in Brezij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/21

četrtek

4/17

petek

9/14

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 23. marec 2023

Tombola

PRIREDITVE / Stara Fužina, 23. marec 2023

Bajka o vili Peruniki

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2023

V spomin narodnemu heroju Stanetu Žagarju

GLEDALIŠČE / Podnart, 24. marec 2023

Partnerski odnosi

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 07:59, 21. marec

Res je, Zala, nismo vsi podkupljivi. In ja, se mi sanja, kako je, ko si po krivem obtožen. Pa vendar je korupcija v zdravstvu prej pravilo, ...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.