Setev na Zgornji Dobravi leta 1964 (vir: arhiv Gorenjskega muzeja) / Foto: Anka Novak

Ledinska imena tudi za katastrski občini Dobrava in Zaloše

Razvojna agencija je po Češnjici in Kropi pripravila tudi zemljevid ledinskih imen v katastrskih občinah Dobrava in Zaloše, letos se bodo lotili Ljubnega, Peračice in Brezij.

Domača poimenovanja njiv, travnikov, gozdov, potokov in vseh drugih elementov kulturne krajine so pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine.

Radovljica – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je izdala že drugi zemljevid ledinskih imen na območju občine Radovljica. Po Češnjici in Kropi je zdaj namreč pripravljen še zemljevid za katastrski občini Dobrava in Zaloše, ki prikazuje ledinska imena na območju med potokom Lipnica in Savo od Mišač do Podnarta.

»Na obravnavanem območju je bilo zbranih 268 ledinskih imen, ki so bila zbrana s pomočjo starejših domačinov ter dodatno preverjena na dveh srečanjih s krajani obravnavanega območja. Na zemljevidu so vsa imena zapisana v narečju, saj bodo le v domačem govoru ohranila svojo pristno podobo,« je pojasnil vodja projekta Klemen Klinar.

Tiskani zemljevid je domačinom brezplačno na voljo na Občini Radovljica in v Knjižnici A. T. Linharta Radovljica, poleg tega pa še na sedežu Krajevne skupnosti Podnart in v prostorih Društva upokojencev Podnart. Imena so zabeležena tudi na čezmejnem portalu ledinskih imen www.ledinskaimena.si, ki vsebuje zbrana imena na Gorenjskem in slovenska ledinska imena na avstrijskem Koroškem.

»Domača poimenovanja njiv, travnikov, gozdov, potokov in vseh drugih elementov kulturne krajine so pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine. Skupaj s hišnimi imeni so temeljni nosilec lokalnih narečij, hkrati pa so pričevalec o naravnih in nekdanjih družbenih razmerah v prostoru, kjer so ljudje živeli in delali,« še pojasnjuje Klinar.

»Zaradi vedno manjše povezanosti in odvisnosti človeka od naravnega okolja ter izrazite modernizacije kmetijstva ledinska imena izginjajo v pozabo. Namen projekta zato ni bil samo zbrati in obeležiti imena, temveč lokalno prebivalstvo osvestiti o pomenu ledinskih imen. Ljudi spodbujamo k oživitvi imen, ki jih lahko, četudi se ne ukvarjamo več s kmetijstvom, uporabljamo ob naših prostočasnih dejavnostih v domačem okolju,« še poudarja.

Projekt se bo v radovljiški občini nadaljeval tudi letos, predvidoma na območju Ljubnega, Peračice in Brezij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

2/6

četrtek

3/10

petek

-2/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 2. marec 2023

Strokovna ekskurzija v Šaleško dolino

IZLETI / Kranj, 2. marec 2023

Katarina–Grmada

GLEDALIŠČE / Podnart, 3. marec 2023

Velikanova past

IZLETI / Kranj, 4. marec 2023

Po delu soške fronte

GLEDALIŠČE / Sveti Duh, Škofja Loka, 4. marec 2023

Bremenski godci

OBVESTILA / Cerklje, 4. marec 2023

Občni zbor

RAZSTAVE / Škofja Loka, 4. marec 2023

O življenju in ilustracijah Iveta Šubica

GLASBA / Tržič, 4. marec 2023

Koncert Prifarskih muzikantov

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...