Deklici najprej priskoči na pomoč kapitan, v predstavi pa nastopa tudi kit. / Foto: Alenka Brun

Čopka in kapitan Valček

Predstava z naslovom Deklica in kapitan je premiero doživela na odru Velike dvorane Doma kulture Kamnik v drugi polovici decembra.

Kamnik – Gre v bistvu za lutkovno predstavo za otroke in tudi starejše, kjer sta praktično za vse – od idejne zasnove do rekvizitov, besedila, lutk, scenografije, režije in na koncu igre – poskrbela Luna Ornik in Uroš Potočnik. Oba živita v Ljubljani, vendar Potočnik veliko ustvarja v Kamniku. Večinoma pa ga sicer poznamo po filmskih vlogah, saj mu je film kot igralcu najbližji, pravi. Zadnje čase pa ga vidimo tudi v domačih nadaljevankah. Poleg igre občasno režira, vodi igralske delavnice ter seminarje in ustvarja avtorsko glasbo za gledališke predstave. Tudi ustvarjalni diapazon Lune Ornik je širok: deluje kot igralka – animatorka lutk, režiserka, pripovedovalka in izdelovalka lutk. Je pa tudi ustanoviteljica Gledališča Lalanit.

Ornikova in Potočnik se poznata še iz študentskih let, oba sta obiskovala AGRFT v Ljubljani. Pred dvema letoma sta že sodelovala pri Povodnem možu, ki je sicer doživel premiero ravno tako na odru Velike dvorane v kamniškem Domu kulture, a zaradi epidemioloških razmer takrat s pomočjo spleta. Priredba slovenske ljudske pravljice lutkovna predstava Povodni mož se na oder Doma kulture Kamnik vrača aprila letos v sklopu abonmaja Kam'nček.

Tokratna predstava Deklica in kapitan pa pripoveduje zgodbo o dveh slikopleskarjih, ki imata nalogo, da prebelita gledališče. A med njunim delom, ki se sooča z burlesko v stilu risanke A je to, gredo stvari v čisto drugo smer. Zaščitna folija hitro postane morje, različna orodja se spremenijo v figure in dolgočasna »malarija« oživi … Prisrčno dogodivščino med deklico Čopko in kapitanom Valčkom, dopolnita še ptič in kit. Slednja sta origami lutki, ptič je nastal iz papirnatega letala, izvemo. Tudi ladja je origami, medtem ko kapitana »igra« pleskarski valjček, Čopka pa je iz čopiča.

Ustvarjalca sta nam na kratko predstavila še sporočilnost predstave, ki je v nekem trenutku obarvana tudi okoljevarstveno. »Podnebne spremembe se dogajajo in niso omejene le na določene predele sveta, ampak na celoten planet,« pravita. Začetek zgodbe je pleskarski, pri čemer pa jima je uspelo vzpostaviti tudi zanimivo relacijo med glavnima akterjema. »Zgodba se začne z likom lenega šefa, ki nič ne dela, in vajenko, ki je vsega kriva, mora vedno vse postoriti ...« Malce je v predstavi absurda, malce Montyja Pythona, še povesta.

Odziv najmlajših na premieri je bil odličen. Interakcija je stekla. Luna Ornik in Uroš Potočnik pa se zavedata, da se jima lahko enkrat v prihodnosti zgodi, da na končno zastavljeno vprašanje o preživetju kita mogoče ne bosta dobila pozitivnega odgovora in tako zgodba ne bo imela srečnega konca … A vseeno upata na najboljše.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/25

torek

12/22

sreda

12/25

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

DELAVNICE / Kranj, 23. maj 2023

Delavnica izdelave odeje krpanke (patchwork)

OBVESTILA / Preddvor, 23. maj 2023

Usposabljanje za platformo Digitalno vključeni

IZLETI / Kranj, 23. maj 2023

Kolesarski izlet DU Kranj

PREDAVANJA / Vodice, 23. maj 2023

O Jakobovi poti

OBVESTILA / Radovljica, 24. maj 2023

Dan zdravja

OBVESTILA / Gorenjska, 24. maj 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Kranj, 25. maj 2023

V Dolomite

OBVESTILA / Šenčur, 25. maj 2023

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

 

 
 

 

 
 
 

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 21:31, 22. maj

Zakaj pa ne Jesenice. Grem stavt, da imajo le te dovolj bohatih z denarjem. Dočim u Radolco/Lesce pa sili folk od drugod. Ko bo to prodano, bo pa investitor v plusu, a ne.

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 07:56, 21. maj

Po bizi.si, je lastnik Baranje Dejan Bubanja. Na strani stop.neplačniki, svetujejo previdnost. Druga generacija.

Slovenci – takšni in precej drugačni / 07:49, 21. maj

... v šolah kraljujejo tisti, zaradi katerih so službe dobili prevajalci jezika, ki ga ne razumejo niti dosedaj prevladujoči nasilniki, na u...

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:36, 20. maj

Ja, znano je, da pri na se vse cene ponavadi skrijejo, tako da se potem dva do tri krat povečajo. In seveda folk pele, celo pohvale dobijo t...

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:34, 20. maj

Samo primer, tole sem danes našel:Take je bilo objavljeno na Portugalskem: Each Canadair costs €30 million, a source for the Air Force ha...

Slovenci – takšni in precej drugačni / 09:27, 20. maj

Vpliv priseljenih po 2.SV je močan, so že v tretji generaciji. Naša slovenska kultura se močno spreminja, samo če omenim najbolj poslušan ra...

Zašli v času in prostoru / 04:05, 20. maj

Slovenci se niso nič naučili komu lahko zaupajo. Britanci niso narod, ki mu lahko zaupaš. Ne marajo preveč balkanske narode.