Poleg požarov v naravi je leto 2022 zaznamoval tudi požar v Majdičevem mlinu. / Foto: Simon Šubic

Leto večjih požarov v naravi

Gasilsko reševalna služba Kranj je v letu 2022 posredovala pri 1083 intervencijah. Največ, 844, jih je bilo na območju mestne občine Kranj.

Kranj – Kot je pojasnil poveljnik Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj Andraž Šifrer, se število intervencij povečuje. »A iz leta v leto niha. Leta 2021 smo namreč posredovali 826-krat, leto poprej pa 1103-krat, kar je bilo največ v vsej zgodovini našega zavoda,« je dejal. Število intervencij je sicer odvisno od tega, kaj določeno leto zaznamuje zlasti z vidika vremenskih razmer. »Leto 2022 je bilo izredno sušno leto, a na drugi strani smo bili priča tudi drugim ekstremnim vremenskim pojavom. Avgusta nas je tako prizadel eden silovitejših vetrolomov, ki je v Kranju odkril številne strehe. Tistega dne smo v pičle pol ure prejeli 108 klicev za posredovanje,« je pojasnil sogovornik.

Območje delovanja GARS Kranj, ki šteje 48 gasilcev in skupno 54 zaposlenih, obsega mestno občino Kranj, kjer je bilo lani največ, kar 844 intervencij, pogodbeno pa še občine Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur. V Škofji Loki in Tržiču posredujejo ob požarih v industriji in visokih objektih, predvsem z avtolestvijo in avtocisterno, v Cerkljah na Gorenjskem in Radovljici pa pri reševanju ob prometnih nesrečah.

Največ tehničnih intervencij

Lani so imeli kranjski poklicni gasilci največ tehničnih intervencij, kar 511, sledijo požari (188) in prometne nesreče (177). Eden najobsežnejših in največjih je bil marčevski požar na Potoški gori, kjer je sodelovalo 1100 gasilcev. »Fizično je bila intervencija izredno naporna, saj je šlo za strmo območje. Gasilci žal po večini niso opremljeni z lahkimi tehničnimi oblekami, zato so posredovali v težkih oblekah, kar pa še dodatno oteži reševanje. Mi na srečo take obleke imamo, so pa lanskoletni požari v naravi spodbudili tudi druge enote, da si tako opremo priskrbijo,« je dejal. Poleg tega si bomo po njegovih besedah leto 2022 zapomnili še po požaru v Majdičevem mlinu in največjem požaru v zgodovini Slovenije, požaru na Krasu, kjer so aktivno sodelovali gasilci iz cele Slovenije. »Leto 2022 je bilo zagotovo leto večjih požarov v naravi,« je poudaril. Poleg tega so lani velikokrat posredovali zaradi os in sršenov, ki jih je – kot pravi Šifrer – zaradi vse milejših zim vedno več, ter opravili številne prevoze pitne vode.

Med klici, ki jih prejmejo, so nekateri tudi s področja, kjer gasilci nimajo pristojnosti. »Zlasti v poletnem času, ko je razglašena velika požarna ogroženost in je kurjenje v naravi prepovedano, ljudje kličejo s prošnjami, da ukrepamo in sankcioniramo tiste, ki kurijo, a pristojnostni za kaznovanje nimamo. Veliko je tudi klicev iz podjetij, kjer niso urejene razmere glede požarne varnosti, a tudi za te primere nismo pristojni. V Sloveniji žal nimamo neke vrste gasilske inšpekcije, ki bi poskrbela za urejanje teh razmer, a bi se pogosto izkazala za smiselno in koristno,« je pojasnil Šifrer.

V GARS Kranj so bili v letu 2022 aktivni tudi na področju preventive. Vodja preventive Primož Jagrič je v sodelovanju z MOK poskrbel za urejanje intervencijskih poti, prav tako pa so v javne objekte vgradili 47 t. i. gasilskih ključev, ki jim omogočajo neposreden vstop v stavbo. »Želimo si, da bi letos take ključavnice lahko namestili še v bloke,« je dodal.

Letos bodo izvedli tri večje projekte, in sicer nakup kombiniranega gasilskega vozila in nakup vozila za nevarne snovi, vrednost vsakega je okoli šeststo tisoč evrov. S pomočjo MOK bodo zgradili novo garažo, ki jih bo, kot je dejal Šifrer, prostorsko razbremenila, njena vrednot pa je ocenjena na 1,2 milijona evrov. V kratkem bodo dobili tudi novo oziroma predelano vozilo za potapljače. »V prihodnje pa načrtujemo še izgradnjo gasilskega poligona, kjer bomo gasilci lahko trenirali in tako zagotovili še boljšo usposobljenost za zagotavljanje varnosti,« je še povedal poveljnik GARS Kranj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/14

nedelja

4/15

ponedeljek

1/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Breznica, 19. marec 2023

Škratovanje

GLEDALIŠČE / Jesenice, 19. marec 2023

Za otroke in odrasle

GLEDALIŠČE / Kranjska Gora, 19. marec 2023

Gozdni čudež

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.