Doroteja Penko s sinom Krištofom, ki se je v porodnišnici Splošne bolnišnice Jesenice rodil v nedeljo, 1. januarja 2023, nekaj minut čez deveto dopoldan. / Foto: Tina Dokl

Prva Krištof in Vita

Prvi novorojenček v letošnjem letu je na svet prišel na Jesenicah; mali Krištof se je rodil malo čez deveto dopoldan, po dolgi, a mirni vožnji mladih staršev iz Šempetra pri Gorici. Nekaj minut pred enajsto so se v Kranju razveselili prve deklice na Gorenjskem, Vite, prvorojenke Urške in Miha Javornika iz Bašlja.

Jesenice, Kranj – Narava ne pozna praznikov, zato je bilo v obeh gorenjskih porodnišnicah tudi za novo leto živahno. Na Jesenicah so se na zadnji dan starega leta razveselili treh deklic, najprej Julije in Pike, nekaj čez sedmo zvečer pa se je kot zadnja staršema Simonu in Barbari Berlec iz Dobena nad Mengšem rodila mala Loti, ki jo doma že težko pričakujeta starejši brat Oskar in sestrica Rubi. Dojenčica, težka 3290 gramov, se je rodila nekaj dni čez rok, mama Barbara pa je v ponedeljek dopoldan porod opisala kot zelo lepo izkušnjo.

Prvega novorojenčka v letošnjem letu pa so na Jesenicah pričakali 1. januarja, ko se je deset minut čez deveto dopoldan rodil 3150 gramov težki Krištof.

Starši so se le kakšno uro pred tem pripeljali iz Primorske, mamica Doroteja Penko se je namreč odločila, da bo svojega drugega otroka rodila na Jesenicah. Želela si je čim naravnejši porod, takšnega pa, kot je izvedela, že nekaj let porodnicam omogočajo prav tu.

»Silvestrovo se je začelo kot čisto običajen dan. Proti večeru smo šli še na sprehod in imeli večerjo, ko pa sem se odpravljala spat, sem začutila, da se nekaj dogaja,« je izkušnjo opisala mamica Doroteja. »Zavedala sem se, da je pot iz Šempetra pri Gorici do Gorenjske dolga, ampak res sem si želela roditi tu, tako da sva se z možem proti jutru odločila, da se kar odpraviva. Če bi se porod začel na dan, ko so ljudje po službah, nam zaradi prometa ne bi uspelo, tako pa so bile ceste prazne in pot mirna,« je zadovoljno povedala.

»Sicer pa je bilo na poti dovolj porodnišnic, kjer bi se lahko ustavili, če bi bila sila ...« je dodala z nasmehom. In so šli: najprej do Postojne, nato do Ljubljane, Kranja in končno okoli osme prišli na Jesenice.

»Porod je bil lep, točno takšen, ko sem si ga želela, s srčno babico ter krasno ekipo sester in zdravnikov. Ker smo vedeli, da se bo naš drugi otrok – doma imamo še dve leti in pol staro deklico Mirjam – rodil okoli novega leta, so se prijatelji in znanci šalili, da naju bo v porodnišnici obiskal predsednik. Iskreno povedano, nisem pričakovala, da bom rodila 1. januarja, ampak tako se je zgodilo in namesto predsednika sva dobila medijsko pozornost.« Ta jima, je ob našem obisku poudarila sproščena in nasmejana Doroteja, ni bila nič odveč. In še to je dodala, da jo posebno veseli, da se je Krištof rodil na Gorenjskem ter na čudovit sončen dan. Doma na Primorskem, je povedala, so že mesec dni neprestano v megli.

Na Jesenice celo iz Murske Sobote

Na Jesenicah se je v preteklem letu rodilo 769 otrok, 388 deklic in 381 dečkov, dvakrat so se razveselili dvojčkov. Lani so tako zabeležili 767 porodov, kar je nekaj manj kot leto poprej, ko so imeli 801 porod, je povedala sestra Kasema Lemeš. Diplomirana babica Tinkara Sintič, ki je bila v ekipi na ginekološko-porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice v ponedeljek, ko sta se dopoldne rodila dva otroka, v teku pa sta bila še dva poroda, pa je dodala, da v njihovo porodnišnico še vedno, tako kot že nekaj let, prihaja zelo veliko porodnic iz vse Slovenije, lani celo iz Murske Sobote. »Naša porodnišnica je znana po tem, da je naklonjena čim naravnejšemu porodu, in če si ženske to želijo, jim ni odveč priti tudi zelo od daleč.«

V Kranju prva Vita

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj, kjer so bili na prehodu v novo leto dežurni tri medicinske sestre, tri babice in dva ginekologa, so se 1. januarja 2023 rodili trije otroci, in sicer dve deklici in en deček. Prva je v Kranju na svet prijokala Vita, ki je ob 10.57 kot prvorojenka razveselila mamo Urško in očeta Miha Javornika iz Bašlja. Tehtala je 3608 gramov, velika pa je bila 54 centimetrov. »Sprva smo mislili, da bo rojena na božič, tedaj sem namreč imela rok, a je malce zamudila in nas tako osrečila na prvi dan novega leta,« je v ponedeljek povedala vidno srečna mama Urša Javornik, ki je rodila s carskim rezom.

Druga je bila punčka Žana, ki ji je tehtnica pokazala 3215 gramov, meter pa 51 centimetrov. Maji Ferjan Noč in Andreju Noču z Jesenic se je rodila ob 12.37, zanju pa je Žana že drugi otrok. Tretji je bil deček, ki sta mu mama Romana in oče Primož Ulčar iz Tržiča nadela ime Tine. Tine, ki se je rodil ob 16.48, je bil najtežji otrok, rojen tistega dne, tehtal je namreč 4752 gramov, in tudi največji, saj je ob rojstvu meril 57 centimetrov. »Porod je trajal več dni, v porodnišnico sem bila sprejeta 30. decembra, sledil je pestra silvestrska noč, rodila sem namreč s carskim rezom, a na koncu se je na srečo vse lepo izšlo. Ob novem letu bomo imeli tako odslej dvojno praznovanje, Tine pa bo imel prav poseben rojstni dan,« je povedala mama Romana.

Zadnji otrok leta 2022

V Kranju so zabeležili tudi zadnji porod v Sloveniji. Kot zadnji dojenček v letu 2022 se je ob 23.32 rodil Lovro z 2230 grami in 45 centimetri. »Rok sem imela 16. januarja, a ker so pri dojenčku zaznali zastoj v rasti, je bil porod sprožen in tako sem rodila malce prej. Sprva smo sicer mislili, da bo rojen 1. januarja, a je Lovro pohitel in se tako rodil kot zadnji otrok v letu 2022,« je dejala mama Andreja Jerič iz Preddvora, ki je tako prvič postala mama, njen partner Janez Čebulj pa prvič oče. »Lovro je zdrav in vesel otrok, za zdaj še veliko spi. A glede na to, da je ješč in se počuti v redu, bova najverjetneje lahko odšla domov že jutri,« nam je v ponedeljek še povedala zadovoljna mamica Andreja.

V kranjski porodnišnici, kjer se je lani skupaj rodilo 1511 otrok, se je na silvestrski dan rodila še punčka, ki je na svet prijokala nekaj minut pred 23. uro.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

9/24

torek

8/26

sreda

9/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Kranj, 26. september 2023

Prehrana in zdravila

IZLETI / Kranj, 26. september 2023

Kolesarjenje DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 26. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

GLEDALIŠČE / Visoko, 26. september 2023

Vpis gledališkega abonmaja

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 27. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

PREDAVANJA / Bled, 27. september 2023

Davne sledi človeka

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...

Zaradi ujme zamik gradnje / 12:26, 24. september

Gradi se kolesarska povezava med Bohinjsko Belo in Bohinjsko Bistrico. Do Bleda se ne gradi nič.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:47, 24. september

Avtovlak skozi Bohinjski tunel bi ohranili. Seveda to potrebujemo za povezavo Posočja in Gorenjske. Bohinjska proga je nezanimiva za železni...

Skupaj za rise / 21:34, 23. september

Kapitalisti: Popravek: "kapitalisti" je pravilno

Most pri Planiki ostaja zaprt / 21:24, 23. september

Nesmotrno bi bilo obnavljanje obstoječega mostu in s tem stran vržen denar. Boljše, da se zgradi nov most, kot je predvideno, saj vemo, da t...

Skupaj za rise / 19:19, 23. september

Zadnji dogodki kažejo, da je kmet poleg Cerkve in kapitalistov glavni ideološki nasprotnik naše leve vlade. Mnogi+im kmetjam z omejenimi ...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 15:57, 23. september

Jesenice - Bled - Bistrca in skoz naprej, torej smo povezani z drugo stranjo. Druga stran pa z nami. In prav je tako. Progo bi bilo potrebno...