Pogodbo za vzpostavitev mestne kartice sta podpisala predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in kranjski župan Matjaž Rakovec. / Foto: Saša Despot/Mediaspeed

Mestna kartica čez leto dni

V Kranju po podpisu pogodbe z NLB napovedujejo, da bodo sistem mestne kartice, ki bo predstavljala enovito identifikacijsko in plačilno sredstvo, vzpostavili v dobrem letu dni.

Kranj postaja eno vodilnih pametnih mest v Sloveniji.

Kranj – V Kranju so pred dnevi z banko NLB sklenili pogodbo za vzpostavitev sistema mestne kartice. Kot so ob tem poudarili, Mestna občina Kranj (MOK) s tem postaja prva v državi, ki uvaja mestno kartico v najširšem obsegu, saj bo sistem vpeljal enovito identifikacijsko in plačilno omrežje v fizični (kartica) ali virtualni obliki. Dolgoletno obdobje uporabe predplačniških kartic MOK se tako počasi izteka.

Mestno kartico bodo v Kranju predvidoma začeli uporabljati v dobrem letu dni, med prvimi storitvami pa bodo plačila parkirišč, mestnega avtobusa in sistema KRsKOLESOM. Omogočala bo tudi souporabo avtomobilov (identifikacija in plačilo) in služila kot identifikacijska kartica v Mestni knjižnici Kranj in za dostope do omejenih območij (mestno jedro). Poleg javnih storitev bo mestna kartica omogočala tudi plačevanje storitev zasebnih ponudnikov, kar bo Kranj uvrstilo med prva tri mesta v Evropski uniji s takšno rešitvijo. V prihodnje bodo dodajali še nove storitve in možnosti, želja pa je tudi širitev uporabe mestne kartice na območju celotne Gorenjske in morda še širše, saj bo omogočala povezovanje med občinami.

»Kranj postaja eno vodilnih pametnih mest v Sloveniji. Proces izbire izvajalca za vzpostavitev sistema mestne kartice je potekal več kot leto dni. Pred natanko pol leta smo podpisali pogodbo za vzpostavitev pametne platforme, ki že deluje, danes pa smo podpisali drugo zelo pomembno pogodbo,« je ob podpisu pogodbe povedal kranjski župan Matjaž Rakovec in poudaril, da so naročili storitev, ki je v Sloveniji še ni, zato je izbor izvajalca trajal več kot leto dni. Na javni razpis so sicer prejeli dve prijavi, po petih oziroma šestih krogih pogajanj pa so za ponudnika izbrali bančno skupino NLB, ki je na koncu tudi edina oddala zavezujočo ponudbo.

»Mestna kartica je vzorčni primer sodelovanja občine in banke, ki v svojem bistvu ohranja lokalno skupnost, želimo pa si, da bi prerasla v gorenjsko regijsko kartico,« pa je dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Kranjska mestna kartica bo sicer izdana na plačilni shemi Visa, ki kot partnerska kartica nastopa v tem projektu, ostali partnerji projekta pa so še Avera, Bankart, LIT Tranzit in Rekono. Si­stem bo hkrati na plačilnih mestih kartice MOK omogočal sprejem plačila z različnimi plačilnimi karticami (npr. bančnimi) obeh največjih plačilnih shem Visa in Mastercard.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/13

petek

4/18

sobota

2/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 31. marec 2023

Zbor članov DU Kranj

PREDAVANJA / Kokrica, 31. marec 2023

Po Jakobovih poteh

OBVESTILA / Gorenjska, 31. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

PREDAVANJA / Vodice, 31. marec 2023

Ljubiti in biti ljubljen

GLEDALIŠČE / Jesenice, 31. marec 2023

V jeseniškem gledališču

PRIREDITVE / Cerklje, 1. april 2023

Večer folklore

RAZSTAVE / Radovljica, 1. april 2023

Razstava ilustracij

OBVESTILA / Crngrob, 1. april 2023

Pogled v zgodovino

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 11:03, 27. marec

Kmetijska problematika: Ker se strinjam, delim naprej.Alenka Hiti Propad kmetijstva v EvropiV medijih pišejo o omejitvah pri...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 20:46, 26. marec

Ja, ampak preveč samskih punc in fantov. Najti morate čas za prihajajoče veselice. Ampak kaj, ko je od 18ih naprej ples v hlevu, čez dan pa ...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem