V Kvintetu Vintgar so upravičeno ponosni na svoj prvi album. / Foto: Nik Bertoncelj

Iz srca in za ljudi

Te dni je izšel glasbeni prvenec Kvinteta Vintgar, ki mu naslov daje okolje, iz katerega pevska zasedba izhaja, v prvi vrsti pa ga določa glasba, ki nam jo pet ubranih pevcev daje v poslušanje.

Iz avtorske pesmi Radovna Andreja Černeta:

Ob rajski lepoti popotnik postoj, / 
korak za korakom zavriskaj, zapoj. / 
Dotakni se sonca, nam svetla je luč ...

Iz gorenjskih gozdov na makedonsko sonce in obale Dalmacije, v družbi s Prešernom in Avsenikom, od ljudskih pesmi do pevskih klasik, osemnajst skladb s šestimi ob instrumentalni spremljavi, izvirna avtorska skladba, odlični avtorji priredb in predvsem za šolsko uro ubranega petja – to je podpis pod prvi album Kvinteta Vintgar z Blejske Dobrave.

Kvintet sicer deluje od leta 2014 in ponosno nadaljuje stoletno pevsko tradicijo istoimenskega kulturnega društva iz tega lepega dela Zgornjesavske doline. Postava se je v skoraj desetletju sicer menjala, trenutno pa v Kvintetu Vintgar pojejo: Domen Anžlovar (1. tenor), Luka Černe (2. tenor), Ambrož Černe (bariton), Gašper Hribar (bas) in Andrej Černe (bas bariton).

Kaj nam pevci ponujajo v poslušanje? Kot v nagovoru k zgoščenki zapiše tenor in umetniški vodja zasedbe Luka Černe, kvintet na začetku delovanja ni omejeval programskih usmeritev. »Moje načelo je vedno bilo, da moramo za vsakega poslušalca nekaj najti. S to širino rastemo tudi kot zasedba, saj pokažemo sposobnosti izvajanja različnih žanrov.« Raznolikost je vsekakor ena izmed kvalitet albuma in prav tako zasedbe, saj kvintet ponuja tako pevske klasike kot skladbe Slaka in Avsenika, Gozdovi v mesečini so na primer podkrepljeni z instrumentalno spremljavo, zapojejo znamenito What a wonderful world in znano Puntarsko v zanimivi izvedbi s trobilnim kvintetom.

Vsem znana je po Kreslinu uglasbena Prešernova Vrba. »Različica, ki jo kot video lahko poslušate na YouTubu, je bila posneta na mobilne telefone,« kot zanimivost doda Andrej Černe, ki je tokrat prispeval tudi avtorsko pesem Radovna. »Luka mi je enkrat dejal: 'Ata, kakšen verz ti rata. Bi napisal pesem, ki bi jo izvajali kitično? Z njo bi sporočali, kdo smo in od kod prihajamo.' Kdo smo? Kvintet Vintgar. Od kod prihajamo? Iz bližine soteske z mojo mamo na desni strani, atom na levi strani, vmes pa teče Radovna. V prvih dveh kiticah opišem tok in zgodovino, v drugih dveh pa nagovorim obiskovalca in zaključim z enim od svojih obiskov, ko sem odhajal od tam.« Tu sta čudovita Oliverjeva Galeb i ja pa makedonska ljudska Ajde slušaj, Andjo …

Kot poudarja umetniški vodja, je album na neki način vizitka kvinteta, saj gre za nabor njihovih pesmi, ki jih izvajajo od svoje ustanovitve. »Večina pesmi je bila po odzivih nam v srcih in tudi občinstvu zelo blizu, zato smo jih v tem slabem desetletju največkrat izvajali.« Priredbe popularnih pesmi in tistih, ki so jim dodali še instrumentalne aranžmaje, dodatno oplemenitijo njihov glasbeni prvenec. V skladbah z instrumentalno spremljavo so se izkazali tako avtorji aranžmajev (Samo Vovk, Matija Krečič, Andraž Slakan, Peter Tovornik) kot tudi instrumentalisti (Tomaž Plahutnik na citrah, Matija Krečič na violini, Ema Krečič na violončelu, Jošt Lampret na kontrabasu, Žiga Šercer na tolkalih, Aljoša Jurkošek na trobenti, Bernard Belina na klarinetu, Robi Novak na harmoniki, Samo Kališnik na bas kitari, Peter Tovornik na kitari ter Trobilni kvintet Schaka).

»Eden od razlogov za tak pristop je občutek, da z razlogom prejemamo različna povabila iz okolij, kjer je tradicija zborovstva bistveno močnejša kot tista, iz katere prihajamo. Ob tem pa je pomemben tudi naš občutek, da se tudi v takem okolju da kaj narediti, le voljo moraš imeti,« še dodaja Andrej Černe, ki je tako kot drugi pevci lahko še kako ponosen na Vintgarjev glasbeni prvenec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

jasno
vlažnost: 47 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

6/12

sreda

-1/11

četrtek

-4/13

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Begunje, 15. marec 2023

Meritve tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Preddvor, 15. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

DELAVNICE / Šenčur, 15. marec 2023

Kreativno šivanje

PRIREDITVE / Naklo, 15. marec 2023

Pesem mladosti

DELAVNICE / Naklo, 15. marec 2023

Kulinarična delavnica

IZLETI / Škofja Loka, 15. marec 2023

Bilo je nekoč na severu

PREDAVANJA / Medvode, 15. marec 2023

Sledovi vrtnic

PRIREDITVE / Naklo, 15. marec 2023

Najlepše doma

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.