Nik Hlade in Meggie Kalan z letošnjim receptom / Foto: Tina Dokl

V Božični piškotarni bodo letos pekli medenjake

Domovi žirovniških družin z otroki se bodo v prazničnih dneh zopet spremenili v Božično piškotarno, iz njih pa bo letos zadišalo po slastnih medenjakih.

Breznica – Društvo prijateljev mladine Žirovnica je v sodelovanju z Občino Žirovnica in Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica tokrat že tretjič »odprlo« Božično piškotarno, kjer bodo otroci skupaj s starši pekli dišeče božične piškote. Ta sicer ni na severnem tečaju, od koder naj bi prihajal Božiček, temveč se v piškotarno spremenijo domovi družin, ki so se prijavile in tako v teh dneh prejele pakete s sestavinami lokalnega izvora in receptom.

Na ta način v žirovniški občini poskrbijo za božično obdarovanje otrok, obenem pa, kot je pojasnil predsednik društva Nik Hlade, povežejo družine v prazničnem duhu. »Vsako leto se prijavi več otrok, letos bomo tako pakete dostavili 220 otrokom, kar je skoraj tretjina vseh otrok v naši občini,« je povedal. Prvo leto so pekli piškote, lani cimetove rolice, letos bodo medenjake. Recept zanje je osnovala ena od članic Meggie Kalan, ki je pojasnila, da je pekovska pustolovščina zasnovana tako, da ji otroci brez težav sledijo, poleg tega so za lažje sledenje k navodilom dodane še fotografije.

Slastni medenjaki

Če bi želeli tudi vi dom spremeniti v Božično piškotarno in v krogu najbližjih speči medenjake, dodajamo recept, ki pa – kot pravijo člani društva – ni uporaben le v prazničnem času, temveč vselej, ko se si zaželimo nekaj sladkega in slastnega. Za pripravo medenjakov potrebujete štiri žlice vode, 200 gramov oziroma eno skodelico sladkorja, 100 gramov oziroma pet žlic medu, 15 gramov oziroma dve žlici cimeta, eno žlico sode bikarbone, dve jajci in 500 gramov moke. »Na pekovsko pustolovščino se pripravimo tako, da si umijemo roke in oblečemo predpasnik, pri peki nam pomaga odrasla oseba,« je prvo navodilo.

Postopek

V kozico damo vodo, sladkor in med. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na štedilnik. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in pustimo vreti še pet minut, nato kozico odstavimo in počakamo, da se ohladi. V ohlajeno rjavo in lepljivo zmes vsujemo cimet in sodo bikarbono ter hitro premešamo z vilicami, da nastane kremasta in lepljiva masa. V veliko posodo ubijemo jajci in jih z vilicami razžvrkljamo, nato pa jima primešamo ohlajeno kremasto maso. Ko vse skupaj dobro premešamo, v posodo vsujemo še moko in z žlico ali kuhalnico vse zmešamo v lepljivo testo za piškote. Testo mora nato čez noč počivati na toplem, zato ga tesno pokrijemo s folijo za živila, da ga zavarujemo pred zrakom, in posodo pokrijemo še s kuhinjsko krpo. Postavimo jo na toplo mesto v naši kuhinji in pustimo do jutra, da testo rahlo vzhaja.

Ob čaju ali kakavu

Zjutraj pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in pripravimo pekače s peki papirjem. Z malo žlico iz posode vzamemo testo, ga med pomokanimi dlanmi oblikujemo v kroglico in postavimo na pekač. Pazimo, da kroglice niso preveč skupaj, saj bodo piškoti še zrasli. Pekač postavimo v pečico za devet minut. Piškote po želji še pred peko okrasimo, v kroglico lahko zapičimo orehovo sredico, lahko pa ohlajene povaljamo v sladkor v prahu in postrežemo poleg toplega čaja ali kakava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/27

nedelja

9/26

ponedeljek

7/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Koroška Bela, 7. april 2024

Pirhi, razstava etnografske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 9. april 2024

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Naklo, 9. april 2024

Pohod po Dovžanovi soteski

IZLETI / Cerklje, 9. april 2024

Kolesarjenje do Preddvora

PREDAVANJA / Češnjica, 11. april 2024

Predavanje o boreliozi

GLASBA / Šenčur, 12. april 2024

Šenčurska glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 13. april 2024

Po Soški poti

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !