Nik Hlade in Meggie Kalan z letošnjim receptom / Foto: Tina Dokl

V Božični piškotarni bodo letos pekli medenjake

Domovi žirovniških družin z otroki se bodo v prazničnih dneh zopet spremenili v Božično piškotarno, iz njih pa bo letos zadišalo po slastnih medenjakih.

Breznica – Društvo prijateljev mladine Žirovnica je v sodelovanju z Občino Žirovnica in Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica tokrat že tretjič »odprlo« Božično piškotarno, kjer bodo otroci skupaj s starši pekli dišeče božične piškote. Ta sicer ni na severnem tečaju, od koder naj bi prihajal Božiček, temveč se v piškotarno spremenijo domovi družin, ki so se prijavile in tako v teh dneh prejele pakete s sestavinami lokalnega izvora in receptom.

Na ta način v žirovniški občini poskrbijo za božično obdarovanje otrok, obenem pa, kot je pojasnil predsednik društva Nik Hlade, povežejo družine v prazničnem duhu. »Vsako leto se prijavi več otrok, letos bomo tako pakete dostavili 220 otrokom, kar je skoraj tretjina vseh otrok v naši občini,« je povedal. Prvo leto so pekli piškote, lani cimetove rolice, letos bodo medenjake. Recept zanje je osnovala ena od članic Meggie Kalan, ki je pojasnila, da je pekovska pustolovščina zasnovana tako, da ji otroci brez težav sledijo, poleg tega so za lažje sledenje k navodilom dodane še fotografije.

Slastni medenjaki

Če bi želeli tudi vi dom spremeniti v Božično piškotarno in v krogu najbližjih speči medenjake, dodajamo recept, ki pa – kot pravijo člani društva – ni uporaben le v prazničnem času, temveč vselej, ko se si zaželimo nekaj sladkega in slastnega. Za pripravo medenjakov potrebujete štiri žlice vode, 200 gramov oziroma eno skodelico sladkorja, 100 gramov oziroma pet žlic medu, 15 gramov oziroma dve žlici cimeta, eno žlico sode bikarbone, dve jajci in 500 gramov moke. »Na pekovsko pustolovščino se pripravimo tako, da si umijemo roke in oblečemo predpasnik, pri peki nam pomaga odrasla oseba,« je prvo navodilo.

Postopek

V kozico damo vodo, sladkor in med. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na štedilnik. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in pustimo vreti še pet minut, nato kozico odstavimo in počakamo, da se ohladi. V ohlajeno rjavo in lepljivo zmes vsujemo cimet in sodo bikarbono ter hitro premešamo z vilicami, da nastane kremasta in lepljiva masa. V veliko posodo ubijemo jajci in jih z vilicami razžvrkljamo, nato pa jima primešamo ohlajeno kremasto maso. Ko vse skupaj dobro premešamo, v posodo vsujemo še moko in z žlico ali kuhalnico vse zmešamo v lepljivo testo za piškote. Testo mora nato čez noč počivati na toplem, zato ga tesno pokrijemo s folijo za živila, da ga zavarujemo pred zrakom, in posodo pokrijemo še s kuhinjsko krpo. Postavimo jo na toplo mesto v naši kuhinji in pustimo do jutra, da testo rahlo vzhaja.

Ob čaju ali kakavu

Zjutraj pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in pripravimo pekače s peki papirjem. Z malo žlico iz posode vzamemo testo, ga med pomokanimi dlanmi oblikujemo v kroglico in postavimo na pekač. Pazimo, da kroglice niso preveč skupaj, saj bodo piškoti še zrasli. Pekač postavimo v pečico za devet minut. Piškote po želji še pred peko okrasimo, v kroglico lahko zapičimo orehovo sredico, lahko pa ohlajene povaljamo v sladkor v prahu in postrežemo poleg toplega čaja ali kakava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/24

četrtek

15/25

petek

15/19

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

DELAVNICE / Jesenice, 21. september 2023

Maketarska delavnica Marjana Dolinška

IZLETI / Kokrica, 22. september 2023

Izlet DU Kokrica

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

 

 
 

 

 
 
 

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!