Nik Hlade in Meggie Kalan z letošnjim receptom / Foto: Tina Dokl

V Božični piškotarni bodo letos pekli medenjake

Domovi žirovniških družin z otroki se bodo v prazničnih dneh zopet spremenili v Božično piškotarno, iz njih pa bo letos zadišalo po slastnih medenjakih.

Breznica – Društvo prijateljev mladine Žirovnica je v sodelovanju z Občino Žirovnica in Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica tokrat že tretjič »odprlo« Božično piškotarno, kjer bodo otroci skupaj s starši pekli dišeče božične piškote. Ta sicer ni na severnem tečaju, od koder naj bi prihajal Božiček, temveč se v piškotarno spremenijo domovi družin, ki so se prijavile in tako v teh dneh prejele pakete s sestavinami lokalnega izvora in receptom.

Na ta način v žirovniški občini poskrbijo za božično obdarovanje otrok, obenem pa, kot je pojasnil predsednik društva Nik Hlade, povežejo družine v prazničnem duhu. »Vsako leto se prijavi več otrok, letos bomo tako pakete dostavili 220 otrokom, kar je skoraj tretjina vseh otrok v naši občini,« je povedal. Prvo leto so pekli piškote, lani cimetove rolice, letos bodo medenjake. Recept zanje je osnovala ena od članic Meggie Kalan, ki je pojasnila, da je pekovska pustolovščina zasnovana tako, da ji otroci brez težav sledijo, poleg tega so za lažje sledenje k navodilom dodane še fotografije.

Slastni medenjaki

Če bi želeli tudi vi dom spremeniti v Božično piškotarno in v krogu najbližjih speči medenjake, dodajamo recept, ki pa – kot pravijo člani društva – ni uporaben le v prazničnem času, temveč vselej, ko se si zaželimo nekaj sladkega in slastnega. Za pripravo medenjakov potrebujete štiri žlice vode, 200 gramov oziroma eno skodelico sladkorja, 100 gramov oziroma pet žlic medu, 15 gramov oziroma dve žlici cimeta, eno žlico sode bikarbone, dve jajci in 500 gramov moke. »Na pekovsko pustolovščino se pripravimo tako, da si umijemo roke in oblečemo predpasnik, pri peki nam pomaga odrasla oseba,« je prvo navodilo.

Postopek

V kozico damo vodo, sladkor in med. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na štedilnik. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in pustimo vreti še pet minut, nato kozico odstavimo in počakamo, da se ohladi. V ohlajeno rjavo in lepljivo zmes vsujemo cimet in sodo bikarbono ter hitro premešamo z vilicami, da nastane kremasta in lepljiva masa. V veliko posodo ubijemo jajci in jih z vilicami razžvrkljamo, nato pa jima primešamo ohlajeno kremasto maso. Ko vse skupaj dobro premešamo, v posodo vsujemo še moko in z žlico ali kuhalnico vse zmešamo v lepljivo testo za piškote. Testo mora nato čez noč počivati na toplem, zato ga tesno pokrijemo s folijo za živila, da ga zavarujemo pred zrakom, in posodo pokrijemo še s kuhinjsko krpo. Postavimo jo na toplo mesto v naši kuhinji in pustimo do jutra, da testo rahlo vzhaja.

Ob čaju ali kakavu

Zjutraj pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in pripravimo pekače s peki papirjem. Z malo žlico iz posode vzamemo testo, ga med pomokanimi dlanmi oblikujemo v kroglico in postavimo na pekač. Pazimo, da kroglice niso preveč skupaj, saj bodo piškoti še zrasli. Pekač postavimo v pečico za devet minut. Piškote po želji še pred peko okrasimo, v kroglico lahko zapičimo orehovo sredico, lahko pa ohlajene povaljamo v sladkor v prahu in postrežemo poleg toplega čaja ali kakava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/5

četrtek

4/7

petek

8/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.