Nik Hlade in Meggie Kalan z letošnjim receptom / Foto: Tina Dokl

V Božični piškotarni bodo letos pekli medenjake

Domovi žirovniških družin z otroki se bodo v prazničnih dneh zopet spremenili v Božično piškotarno, iz njih pa bo letos zadišalo po slastnih medenjakih.

Breznica – Društvo prijateljev mladine Žirovnica je v sodelovanju z Občino Žirovnica in Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica tokrat že tretjič »odprlo« Božično piškotarno, kjer bodo otroci skupaj s starši pekli dišeče božične piškote. Ta sicer ni na severnem tečaju, od koder naj bi prihajal Božiček, temveč se v piškotarno spremenijo domovi družin, ki so se prijavile in tako v teh dneh prejele pakete s sestavinami lokalnega izvora in receptom.

Na ta način v žirovniški občini poskrbijo za božično obdarovanje otrok, obenem pa, kot je pojasnil predsednik društva Nik Hlade, povežejo družine v prazničnem duhu. »Vsako leto se prijavi več otrok, letos bomo tako pakete dostavili 220 otrokom, kar je skoraj tretjina vseh otrok v naši občini,« je povedal. Prvo leto so pekli piškote, lani cimetove rolice, letos bodo medenjake. Recept zanje je osnovala ena od članic Meggie Kalan, ki je pojasnila, da je pekovska pustolovščina zasnovana tako, da ji otroci brez težav sledijo, poleg tega so za lažje sledenje k navodilom dodane še fotografije.

Slastni medenjaki

Če bi želeli tudi vi dom spremeniti v Božično piškotarno in v krogu najbližjih speči medenjake, dodajamo recept, ki pa – kot pravijo člani društva – ni uporaben le v prazničnem času, temveč vselej, ko se si zaželimo nekaj sladkega in slastnega. Za pripravo medenjakov potrebujete štiri žlice vode, 200 gramov oziroma eno skodelico sladkorja, 100 gramov oziroma pet žlic medu, 15 gramov oziroma dve žlici cimeta, eno žlico sode bikarbone, dve jajci in 500 gramov moke. »Na pekovsko pustolovščino se pripravimo tako, da si umijemo roke in oblečemo predpasnik, pri peki nam pomaga odrasla oseba,« je prvo navodilo.

Postopek

V kozico damo vodo, sladkor in med. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na štedilnik. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in pustimo vreti še pet minut, nato kozico odstavimo in počakamo, da se ohladi. V ohlajeno rjavo in lepljivo zmes vsujemo cimet in sodo bikarbono ter hitro premešamo z vilicami, da nastane kremasta in lepljiva masa. V veliko posodo ubijemo jajci in jih z vilicami razžvrkljamo, nato pa jima primešamo ohlajeno kremasto maso. Ko vse skupaj dobro premešamo, v posodo vsujemo še moko in z žlico ali kuhalnico vse zmešamo v lepljivo testo za piškote. Testo mora nato čez noč počivati na toplem, zato ga tesno pokrijemo s folijo za živila, da ga zavarujemo pred zrakom, in posodo pokrijemo še s kuhinjsko krpo. Postavimo jo na toplo mesto v naši kuhinji in pustimo do jutra, da testo rahlo vzhaja.

Ob čaju ali kakavu

Zjutraj pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in pripravimo pekače s peki papirjem. Z malo žlico iz posode vzamemo testo, ga med pomokanimi dlanmi oblikujemo v kroglico in postavimo na pekač. Pazimo, da kroglice niso preveč skupaj, saj bodo piškoti še zrasli. Pekač postavimo v pečico za devet minut. Piškote po želji še pred peko okrasimo, v kroglico lahko zapičimo orehovo sredico, lahko pa ohlajene povaljamo v sladkor v prahu in postrežemo poleg toplega čaja ali kakava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 67 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/22

nedelja

14/20

ponedeljek

13/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

GLEDALIŠČE / Kranj, 4. junij 2023

Festival Kalejdoskop

GLASBA / Adergas, 4. junij 2023

Koncert POPularne glasbe

PRIREDITVE / Dvorje, 5. junij 2023

Literarni večer Občutki

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Drulovka, 6. junij 2023

Mertive krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Cerklje, 6. junij 2023

Pohod DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 6. junij 2023

Kopanje v Bernardinu

IZLETI / Škofja Loka, 7. junij 2023

Letovanje na Korčuli

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Drulovka, 7. junij 2023

Mertive krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

V spomin: Tomaž Kržišnik (1943–2023) / 21:52, 2. junij

Tomaž je bil velik umetnik vidnega, velik in iskren prijatelj, velik človek srca.

Čeprav si rečem,
da je bilo vse zaman
- o, to življenje!

RIP!

Vladimir Gajšek

V spomin: Tomaž Kržišnik (1943–2023) / 21:50, 2. junij

Tomaž - veliki umetnik likovnih izrazov v umetnostnih strokah, velik in oisten prijatelj, odličen človek.RIP! Čeprav si rečem, da je bilo vs...

Kopališče tik pred odprtjem / 18:54, 1. junij

Ali je predvideno javno zaklonišče pod Oblo? Namreč v Gradnikovi ga ni več, porušeno 2 leti nazaj, tam so nobel stanovanja.... krožišče pred...

V Šenčurju zavrnili povišanje cen zbiranja odpadkov / 10:55, 1. junij

300€/t plačujejo komunalna podjetja za odvoz predelanih odpadkov v sežigalnice v tujino (RDF gorivo). Kurilna vrednost 1kg RDF goriva je ena...

Solastnice imajo prednost pri odlaganju odpadkov / 08:43, 31. maj

Švica ukinila odlagališča leta 2000, Avstrija 2002. Premajhni državi, da bi odpadke odlagali v naravo. Na balkanski strani Alp še vedno po starem. Skrb za odpadke po balkansko.

Boljša oskrba s pitno vodo / 13:14, 30. maj

14 let za 24km vodovoda. Vsaka čast.

V državnem svetu o Orehku / 21:02, 26. maj

Samo dražijo ljudi s projekti, ki nikoli ne bodo zaživeli. Novi gradbeni projekti so ustavljeni. Projektantske hiše od novembra lani beležij...