Teja, Petra in Barbara z mentorjem Matjažem v Biserni hiši / Foto: Gorazd Kavčič

Praznično tudi v Biserni hiši

Na vhodu v staro mestno jedro Radovljice je letos spomladi zaživela prav posebna delavnica z imenom Biserna hiša. V njej osem uporabnic in uporabnikov Varstveno-delovnega centra Radovljica pod vodstvom dveh mentorjev ustvarja unikatne lončene izdelke – skodelice, sklede, vaze in krožnike ...

Radovljica – »V tem predprazničnem času imamo res ogromno dela, zaradi česar več časa preživimo v Varstveno-delovnem centru, v Biserni hiši pa manj, kot bi si želeli,« pravi mentor Matjaž Arnol, akademski slikar, ki svojo ekipo odlično pozna, saj uporabne unikatne izdelke, prave male umetnine, z uporabniki ustvarja že vrsto let.

Daleč naokrog so med drugim znani po tem, da izdelujejo krožnike in skodelice, v katerih svojo vrhunsko kulinarično ponudbo servira njihov bližnji sosed, kuharski mojster Uroš Štefelin, ob našem obisku pa so imeli največ dela z oblikovanjem skodel, ki jih je pri njih naročil Klemen Dolenc, kmet in tekač, s katerim jih prav tako veže dolgoletno tesno prijateljstvo.

»Glino počasi vlijemo v kalup, počakamo, da se robovi malo posušijo, in potem odlijemo tisto, kar je na sredini,« je resno pojasnila Petra Pogačnik, medtem ko je Teja Prevec pokazala, kako vsako skledo zunaj in znotraj natančno obrusijo in zaoblijo rob. »Pri delu je treba biti zelo previden, saj je material krhek in se izdelek, preden ga damo v peč, hitro zdrobi,« je opozorila.

Sledi tisti del postopka, ki ga ima najraje Barbara Kocjančič: barvno poigravanje z glazuro. Nato sledi še druga peka in izdelek gre na polico. Biserna hiša je namreč tudi prodajna delavnica, v kateri se v predprazničnih dneh ustavljajo številni domačini in tudi obiskovalci.

Poleti pa so bili nad njimi najbolj navdušeni turisti, ki so si skozi okna z razstavljenimi izdelki radi ogledovali tudi delo spretnih rok, ki so ustvarjale.

»Nekaj časa je trajalo, da smo se navadili, da smo tudi mi, ne samo izdelki, postavljeni na ogled, ampak kmalu nas radovedni pogledi niso prav nič motili,« še povedo Barbara, Teja in Petra, mentor Matjaž pa doda prikupno anekdoto, ki prikaže odnos obiskovalcev: »Nekega dne sta v delavnico vstopili dve japonski turistki, sedli za delovno mizo, zavihali rokave in v pričakovanju začetka dela naznanili: 'We are ready to start!'« (Midve sva pripravljeni, da začneva.)

Kar nekaj energije so potrebovali, da so jima razložili, da oblikovanje izdelkov iz gline ni stvar obiskovalcev.

Prodajni del Biserne hiše je kljub velikemu povpraševanju odprt le trikrat tedensko, saj je, kot poudarja Matjaž Arnol, pri njihovi dejavnosti bistveno ustvarjalno delo uporabnikov, ne prodaja. »Smo pa ponosni, da nas ljudje prepoznajo in cenijo ter da sami zaslužimo za material, s katerim delamo,« je še dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/20

četrtek

3/16

petek

8/16

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 23. marec 2023

Tombola

PRIREDITVE / Stara Fužina, 23. marec 2023

Bajka o vili Peruniki

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2023

V spomin narodnemu heroju Stanetu Žagarju

GLEDALIŠČE / Podnart, 24. marec 2023

Partnerski odnosi

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 07:59, 21. marec

Res je, Zala, nismo vsi podkupljivi. In ja, se mi sanja, kako je, ko si po krivem obtožen. Pa vendar je korupcija v zdravstvu prej pravilo, ...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.