Urška Djukić (levo) in Émilie Pigeard z nagrado za najboljši kratki film / Foto: Arhiv Urške Djukić

Evropski filmski oskar Gorenjki

Evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film je prejel film Babičino seksualno življenje, ki ga je režirala Medvoščanka Urška Djukić.

Medvode – Pričevanja žensk iz knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače avtorice Milene Miklavčič iz Žirov so bila navdih režiserki Urški Djukić. Režirala je kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje. V Reykjaviku na Islandiji, kjer so 10. decembra podelili evropske filmske nagrade, je film prejel največje filmsko priznanje v Evropi, evropsko filmsko nagrado v kategoriji najboljši kratki film. Že prej je bil večkrat nagrajen na različnih festivalih.

Režiserka Urška Djukić je bila na podelitvi ob prejemu nagrade presrečna. »Zelo sem hvaležna, velika hvala vsem. Pomembno je, da si film ogleda čim več ljudi. To je najboljše darilo za nas. Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen. Če povzamem besede igralke Vicky Krieps, je sedaj čas, da ženske pozdravimo vse rane iz preteklosti, se jasno izrazimo, smo slišane in upoštevane v družbi. Le tako bomo lahko skupaj z moškimi gradile boljšo prihodnost za vse nas,« je povedala Medvoščanka.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Korežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska ko­produkcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, zanjo producent Boštjan Virc.

Nagrajeni film je sofinanciral Slovenski filmski center, ki je podprl že več kratkih filmov Urške Djukić.

»Imamo evropskega oskarja 2022. Imamo izjemno talentirano režiserko Urško Djukić in imamo kinematografijo, ki sodi v sam vrh evropskega filma. Želim si, da bi v Sloveniji lahko podpirali nadarjene filmske ustvarjalke in ustvarjalce in omogočali boljše pogoje za ustvarjanje filmov v Sloveniji!« so besede Nataše Bučar, direktorice Slovenskega filmskega centra.

Nagrada sledi nominaciji, ki je bila druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji.

Babičino seksualno življenje bo na spletni platformi Baza slovenskih filmov na ogled med 13. in 15. decembrom, Djukićeva pa trenutno pripravlja svoj prvi celovečerni igrani film z delovnim naslovom Little Trouble Girls. Posebej je usmerjena v raziskovanje sodobne ženskosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 38 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-4/15

sreda

1/13

četrtek

8/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Kranj, 30. marec 2023

Na Sv. Mohor

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

DELAVNICE / Tržič, 30. marec 2023

Tehnike sproščanja

OBVESTILA / Kranj, 31. marec 2023

Zbor članov DU Kranj

PREDAVANJA / Kokrica, 31. marec 2023

Po Jakobovih poteh

OBVESTILA / Gorenjska, 31. marec 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

PRIREDITVE / Cerklje, 1. april 2023

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 11:03, 27. marec

Kmetijska problematika: Ker se strinjam, delim naprej.Alenka Hiti Propad kmetijstva v EvropiV medijih pišejo o omejitvah pri...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 20:46, 26. marec

Ja, ampak preveč samskih punc in fantov. Najti morate čas za prihajajoče veselice. Ampak kaj, ko je od 18ih naprej ples v hlevu, čez dan pa ...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem