Dušanka Strmole, Branka Ambrožič in Bojana Pipan / Foto: Alenka Brun

Cesar, tepka, zelje in klobasa

Interesno združenje Podbreška potica je v okviru Kulturnega društva Tabor Podbrezje s svojimi mojstricami organiziralo kulinarično izmenjavo z gospodinjami, ki pri svojih tradicionalnih jedeh uporabljajo suho tepko. Tokrat so v goste povabili Prgarke, članice Kulturno-umetniškega društva Zasip.

Podbrezje – Kulinarično-glasbeni dogodek je gostila Štala 1894 Turistične kmetije Matijovc v Podbrezjah, gostje pa so s seboj prinesle kup zanimivih jedi, s katerimi so zašibile mizo takoj ob vhodu v prostor. V skrivnosti prgarskih jedi so prisotne popeljale Dušanka Strmole, Branka Ambrožič in Bojana Pipan. Povabilu na dogodek so se odzvali nekateri visoki gostje, med njimi tudi direktorja dveh razvojnih agencij, Ragorja in Sore, Eva Štravs Podlogar in Gašper Kleč. Prisotne je nagovorila svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak, župan Naklega Ivan Meglič pa je občinstvu zaupal, da kot otrok tepk ni maral, ker je moral kar naprej z njimi polniti cajno, ampak danes so ravno tepke tiste, ki povezujejo in: »... so postale odličen nadev Podbreške potice. Našo občino promovirajo v bližnji in daljni okolici, saj je potica potovala že v dobršen del Evrope.«

Glasbeni del druženja so oblikovale tudi Naklanske ropotule, mlade pevke, ki delujejo v okviru FS Podkuca in so nedavno nastopile med desetimi najboljšimi na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila Napev – odsev, ter trobentač Stanko Praprotnik. Dogodek je povezoval predsednik združenja Jernej Jeglič.

Dušanka Strmole in Branka Ambrožič sta v živo, ob spremni besedi Bojane Pipan, pripravljali ohrovtove zvitke s tepkami in jurčki ter cesarski hlebec. Pipanova ni skrivala, da ima zvitke raje, h kruhu pa se dobro podajo namazi, kot so fižolov, čemažev ali zeliščna skuta, smo izvedeli.

Poleg zvitkov in hlebca so prisotni okušali še t. i. cesarjeve bombone, v katerih najdemo tepke, kranjsko klobaso, zelje, zavito v testo, z dodano pikantno omako iz prgine prepasirane marmelade s feferoni, tepkino (brezglutensko) rulado, cesarski »štrudelj« s kislim zeljem in klobaso, pa še tepkin »štrudelj«. Izvedeli pa smo tudi, da je bila ravno Marija Merljak tista, ki je Pipanovi kar naprej govorila o dobrih lastnosti jedi, ki so sedaj nastale po starih receptih babic, ki so bili morda že prepuščeni pozabi, njihova osnova pa je tepka. Posušena pa je prga in iz posušenih in zmletih tepk je tako na primer nastala prgina moka.

Pretekli petek so podbreške mojstrice Prgarkam že vrnile obisk.

Recept za cesarski hlebec

Potrebujemo 100 g prgine moke, 800 g bele moke tip 500, en suhi kvas, dve pesti drobno narezanih kuhanih tepkinih krhljev, pol kranjske klobase, sol, žličko sode bikarbone in hruševo vodo. Prgino moko poparimo, dodamo narezane tepke in na čebuli prepraženo klobaso. Ko se vse ohladi, dodamo moko. V sredino naredimo jamico, vanjo damo kvas, dolijemo malo tople hruševe vode. Posolimo, dodamo sodo (lahko jo tudi izpustimo). Vse skupaj zalijemo s toplo hruševo vodo in zamesimo testo, ki naj počiva pol ure. Nato še enkrat pregnetemo in naredimo dva ali tri hlebce. Te damo na papir za peko in pustimo vzhajati še pol ure. Pred peko hlebce premažemo z jajcem, stepenim v hruševi vodi. Kruh pečemo od 30 do 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-4/3

nedelja

-7/7

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.