Dušanka Strmole, Branka Ambrožič in Bojana Pipan / Foto: Alenka Brun

Cesar, tepka, zelje in klobasa

Interesno združenje Podbreška potica je v okviru Kulturnega društva Tabor Podbrezje s svojimi mojstricami organiziralo kulinarično izmenjavo z gospodinjami, ki pri svojih tradicionalnih jedeh uporabljajo suho tepko. Tokrat so v goste povabili Prgarke, članice Kulturno-umetniškega društva Zasip.

Podbrezje – Kulinarično-glasbeni dogodek je gostila Štala 1894 Turistične kmetije Matijovc v Podbrezjah, gostje pa so s seboj prinesle kup zanimivih jedi, s katerimi so zašibile mizo takoj ob vhodu v prostor. V skrivnosti prgarskih jedi so prisotne popeljale Dušanka Strmole, Branka Ambrožič in Bojana Pipan. Povabilu na dogodek so se odzvali nekateri visoki gostje, med njimi tudi direktorja dveh razvojnih agencij, Ragorja in Sore, Eva Štravs Podlogar in Gašper Kleč. Prisotne je nagovorila svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak, župan Naklega Ivan Meglič pa je občinstvu zaupal, da kot otrok tepk ni maral, ker je moral kar naprej z njimi polniti cajno, ampak danes so ravno tepke tiste, ki povezujejo in: »... so postale odličen nadev Podbreške potice. Našo občino promovirajo v bližnji in daljni okolici, saj je potica potovala že v dobršen del Evrope.«

Glasbeni del druženja so oblikovale tudi Naklanske ropotule, mlade pevke, ki delujejo v okviru FS Podkuca in so nedavno nastopile med desetimi najboljšimi na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila Napev – odsev, ter trobentač Stanko Praprotnik. Dogodek je povezoval predsednik združenja Jernej Jeglič.

Dušanka Strmole in Branka Ambrožič sta v živo, ob spremni besedi Bojane Pipan, pripravljali ohrovtove zvitke s tepkami in jurčki ter cesarski hlebec. Pipanova ni skrivala, da ima zvitke raje, h kruhu pa se dobro podajo namazi, kot so fižolov, čemažev ali zeliščna skuta, smo izvedeli.

Poleg zvitkov in hlebca so prisotni okušali še t. i. cesarjeve bombone, v katerih najdemo tepke, kranjsko klobaso, zelje, zavito v testo, z dodano pikantno omako iz prgine prepasirane marmelade s feferoni, tepkino (brezglutensko) rulado, cesarski »štrudelj« s kislim zeljem in klobaso, pa še tepkin »štrudelj«. Izvedeli pa smo tudi, da je bila ravno Marija Merljak tista, ki je Pipanovi kar naprej govorila o dobrih lastnosti jedi, ki so sedaj nastale po starih receptih babic, ki so bili morda že prepuščeni pozabi, njihova osnova pa je tepka. Posušena pa je prga in iz posušenih in zmletih tepk je tako na primer nastala prgina moka.

Pretekli petek so podbreške mojstrice Prgarkam že vrnile obisk.

Recept za cesarski hlebec

Potrebujemo 100 g prgine moke, 800 g bele moke tip 500, en suhi kvas, dve pesti drobno narezanih kuhanih tepkinih krhljev, pol kranjske klobase, sol, žličko sode bikarbone in hruševo vodo. Prgino moko poparimo, dodamo narezane tepke in na čebuli prepraženo klobaso. Ko se vse ohladi, dodamo moko. V sredino naredimo jamico, vanjo damo kvas, dolijemo malo tople hruševe vode. Posolimo, dodamo sodo (lahko jo tudi izpustimo). Vse skupaj zalijemo s toplo hruševo vodo in zamesimo testo, ki naj počiva pol ure. Nato še enkrat pregnetemo in naredimo dva ali tri hlebce. Te damo na papir za peko in pustimo vzhajati še pol ure. Pred peko hlebce premažemo z jajcem, stepenim v hruševi vodi. Kruh pečemo od 30 do 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-8/7

sreda

-5/7

četrtek

-2/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 31. januar 2024

Telovadba, angleška urica, ustvarjalna delavnica

IZLETI / Kranj, 1. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Milje, 2. februar 2024

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

DELAVNICE / Jesenice, 2. februar 2024

Brihtina pravljična dežela

OBVESTILA / Preddvor, 2. februar 2024

Telovadba, angleška urica, ustvarjalna delavnica

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

IZLETI / Kranj, 10. februar 2024

Po sledeh kulture: Od Komende do Kamnika

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

 

 
 

 

 
 
 

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...