Starejša odrasla skupina FD Preddvor / Foto: Alenka Brun

Slavnostni jubilej

Iz varžeta mamnga bertaha so člani Folklornega društva (FD) Preddvor naslovili koncertni večer ob 70-letnici delovanja. Glasbo, ples in humor je gostil Kulturni dom Preddvor.

V sklopu praznovanja 70-letnice organizirane folklorne dejavnosti v Preddvoru so člani FD Preddvor letos organizirali več dogodkov, od plesnih delavnic na prostem za otroke in odrasle do odprtih vrat z razstavo kostumov in nedavnega velikega koncerta, ki je dvorano Kulturnega doma v Preddvoru napolnil do zadnjega kotička. Koncert je povezovala Mateja Nosan, sicer tudi podpredsednica društva in vodja starejše odrasle skupine. Skupaj z Jano Smolej, ki je nastopila v vlogi vaške mame, ki rada poklepeta, v domačih novicah pa marsikaj prebere, sta občinstvo na trenutke nasmejali prav do solz. Nekaj besed je v uvodu v folklorni večer prisotnim namenil tudi preddvorski župan Rok Roblek, občinstvo je pozdravil predsednik društva Nace Likozar.

Na odru so najprej zaplesali varovanci Blaža Logonderja, mlajša odrasla skupina FD Preddvor. Gre za skupino, ki deluje od leta 2018, ko so člani otroške skupine, ki so v društvu plesali že leta, izrazili željo po ustanovitvi skupine, ki ni otroška niti popolnoma odrasla. Nastala je mladinska skupina. Od tedaj so mladinci že odrasli in od tu ime mlajša odrasla skupina. Za njimi so nastopili člani starejše odrasle skupine društva. Gre za najstarejšo skupino FD Preddvor, saj je povprečna starost folklornikov v skupini skoraj petdeset let, čeprav je skupina stara komaj enajst let. Zaplesali pa so seveda tudi najmlajši. Otroška skupina folklornega društva danes šteje 15 otrok, ki so v precejšnjem starostnem razponu, saj so vanjo vključeni otroci od vrtca do konca osnovne šole. Tako kot mladinska deluje pod mentorstvom umetniškega vodje Blaža Logonderja.

V goste pa so preddvorski folklorniki tokrat povabili Veteransko tamburaško skupino Bisernica iz Reteč pri Škofji Loki.

Zadnji splet na odru v slavnostnem večeru je zaplesala odrasla skupina. Ko je prišla prvič na oder, se je predstavila s spletom ljudskih plesov iz okolice Preddvora. »Tokrat se bodo člani skupine preselili v Prekmurje. Zaplesali bodo plese gorički valček, sirotica, ceplpolka, gospod gospa, sotiš in točak,« je napovedala Nosanova.

Čisto za konec glasbeno-plesne zgodbe je sledila še podelitev priznanj Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) najvztrajnejšim za večletno soustvarjanje odrskega dogajanja in za ohranjanje kulturne dediščine. Veliko jih je bilo ta večer, ki so prejeli Maroltovo značko, jubilejno značko sklada za področje folklorne dejavnosti. Za več kot pet let delovanja so folklorniki prejeli bronasto značko, za več kot deset srebrno, za več kot 15 zlato in več kot trideset častno. Slednja je šla v roke Darji Rakovec Žvelc, FD Preddvor pa je bo svoji 70-letnici prejelo tudi jubilejno priznanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-4/3

nedelja

-7/7

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.