Projekt so predstavili direktorji gorenjskih muzejev Marjana Žibert, Zora Torkar, Jana Babšek in Aljaž Pogačnik, tokrat je manjkala Petra Bole. / Foto: Igor Kavčič

Z Valvasorjem v muzeje

Z Valvasorjem po gorenjskih muzejih je skupna promocijska akcija petih gorenjskih muzejev.

Tržič – Gorenjski muzeji so v zadnjem desetletju dobro sodelovali v več skupnih tako razstavnih kot galerijskih projektih, ki so jih z uspehom predstavili širši javnosti. Tokrat je pet muzejev – Medobčinski muzej Kamnik, Gorenjski muzej Kranj, Radovljiški muzej, Tržiški muzej in Gornjesavski muzej Jesenice – združilo moči v promocijskem projektu Z Valvasorjem po gorenjskih muzejih, s katerim bodo, kot je povedala gostiteljica novinarske konference Jana Babšek, poskusili konkurirati drugim, predvsem turističnim ponudbam. V svoje matične muzejske hiše skupaj z Valvasorjem želijo privabiti nove obiskovalce iz Gorenjske in širše Slovenije.

Valvasor je vaš vodič

Projekt, ki so ga koordinirali direktorji posameznih muzejev, je v veljavo simbolično stopil v soboto, na Ta veseli dan kulture, v petek pa so ga predstavili v Tržiškem muzeju. Na spletni strani Valvasor-muzeji.si in Facebooku so v namen kampanje oziroma s povabilom k nakupu vstopnic pripravili pet promocijskih videov, vsak je dolg okrog tri minute, s katerimi muzeji želijo povečati svojo prepoznavnost v širši javnosti.

Vaš vodič po muzejih ni nihče drug kot baron Janez Vajkard Valvasor. »Ker smo si muzeji, četudi obstajamo na majhnem območju, med seboj precej različni, včasih težko najdemo skupno rdečo nit. Tokrat smo pomislili na Valvasorja, prvega muzealca, polihistorja in poznavalca slovenskih pokrajin. Po svojem popotovanju tudi po naših krajih je ob grafikah popisal tudi različne zanimivosti, lahko bi rekli 'dragocene cvetke', ki jih muzeji na zabaven način lahko uporabimo pri svoji promociji,« skupno odločitev, da po muzejih potujemo skupaj v Valvasorjem, pojasnjuje Zora Torkar.

Vsebino videov so začrtali direktorji gorenjskih muzejev ob sodelovanju kustosov, video produkcijo je prevzel Irenej Vid Bošnjak iz Ire Studios, animacijo je pripravil zgodovinar Nejc Kavka, Valvasorja narisal ilustrator Jure Engelsberger, spletno stran pa oblikovala Maša Okršlar Popovič iz podjetja Mixer.si. Projekt je podprlo ministrstvo za kulturo.

Skupinsko vstopnico za pet muzejev, ki je po znižani ceni na voljo za več različnih kategorij obiskovalcev, je moč kupiti v posameznem muzeju ali na spletu. Vstopnica velja leto dni, vsak izmed muzejev pa ponuja ogled stalnih in občasnih razstav v matičnih muzejskih stavbah, na Jesenicah je to v prvi vrsti Slovenski železarski muzej, v gradu Khislstein v Kranju je to razstava Prelepa Gorenjska, v gradu Zaprice zgodovinske in arheološke razstave s širšega kamniškega območja, v Radovljiški graščini je na ogled Čebelarski muzej in vse povezano z njim, v Tržiškem pa v Pollakovi hiši od razstav oblačilne kulture do Slovenskega smučarskega muzeja. Valvasor predstavi obiskovalcem »dragocenosti, ki so pomembnejše od zlata«, zato je skupinska vstopnica več kot primerno novoletno darilo. »Danes grem na Gorenjsko. Pridem šele čez nekaj dni,« bi dejal plemeniti Valvasor.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-4/3

nedelja

-7/7

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.